Nieuwjaarstoespraak burgemeester Jan Heijkoop over Verleden en Toekomst

09 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Jan Heijkoop over Verleden en Toekomst

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Jan Heijkoop op maandag 7 januari 2019 ging over 'Verleden en toekomst.'

Beste aanwezigen,

Welkom bij deze nieuwjaarsbijeenkomst. De aanloop naar de feestdagen verliep dit jaar soms wat rumoerig. Er was, al in november, aardig wat vuurwerkoverlast. Onze politiemensen traden daadkrachtig op waar dit mogelijk was. Met succes, want het aantal meldingen van vuurwerkoverlast nam af.

Oud en nieuw is ook deze keer rustig verlopen in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar ben ik blij om, want om ons heen horen we ook andere geluiden. Dit is mede bereikt door alle politiemedewerkers op straat, op de meldkamer, de ambulancemedewerkers en alle brandweerlieden die dienst hadden tijdens de jaarwisseling. Ik dank hen in het bijzonder voor hun inzet en betrokkenheid.

We zijn aanbeland in 2019. Vorig jaar stonden we aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. Vele inwoners hebben hun stem uitgebracht en na een korte formatieperiode vormden we een nieuwe coalitie. Een nieuw college was klaar voor de start. Met drie wethouders, waarvan er twee nieuw aantraden.

Vorig jaar sloot ik mijn toespraak af met de volgende woorden van Martin Luther King:

"Als je vertrouwen hebt hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten."

En dit sluit precies aan op de periode na de coalitievorming. Als je vertrouwen hebt, durf je de eerste stap te zetten. En dat deden we, met elkaar.

Het resultaat was het nieuwe coalitieprogramma 'Gewoon Ambacht'. Waar de gemeenteraad breed achter ging staan. De wethouders nemen u graag even kort mee in de plannen voor de komende periode. Als eerste vertelt wethouder Steven van Die in het kort over het Sociaal domein, Welzijn en Educatie.

Wethouder André Flach laat u zien hoe wij samen met de Ambachtse inwoners en ondernemers willen zorgen voor een ruim opgezette, groene omgeving waarin we prettig kunnen leren, werken en leven.

Maar ook verkeersveiligheid en de energiestrategie zijn twee belangrijke pijlers voor hoe we gemeente Ambacht verder willen vormgeven. Wethouder Ralph Lafleur is op pad gegaan en toont ons hoe we hieraan kunnen bijdragen.

Leuk om te zien dat onze wethouders ook op film goed hun mannetje staan. Daarover gesproken, ik gaf u net een kijkje in de toekomst. Althans, hoe wij deze, samen met onze inwoners en ondernemers willen inrichten.

Maar zonder verleden bestaat er geen toekomst. Vorig jaar werd ik blij verrast door de film 'Sophia'. De nieuwe Sophiapolder en de openstelling voor het brede publiek, was de aanleiding voor het maken van deze film. Ik bekeek de film in Cascade met veel interesse. Het vertelt het verhaal van de geschiedenis van ons dorp en het gebied om ons heen. Ik vind het fascinerend als ik bedenk dat ik nu in alle rust kan wandelen in een gebied waar lang geleden hevig is gestreden en slachtoffers zijn gevallen. Wat de film zo bijzonder maakt, is dat de gehele cast van acteurs en figuranten uit Ambachters bestaat. Vanaf komend voorjaar wordt de Sophiapolder toegankelijk voor publiek door de opening van het bezoekerscentrum. Het is zeker een aanbeveling waard voor scholen en bedrijven om de Sophiapolder met eigen ogen te gaan bekijken. Zodra het bezoekerscentrum opengaat voor publiek is de film ook daar te zien. En ik kan u vertellen, het is het kijken meer dan waard.

Niet ver van de Sophiapolder, ligt één van de toegangswegen van Hendrik-Ido-Ambacht: Noordeinde. Een drukke weg, want het is onder andere de route naar de A15. Vorig jaar is deze weg opnieuw ingericht. En een paar weken geleden waren de wegwerkzaamheden klaar. Drie maanden lang waren de wegen rondom Noordeinde minder goed bereikbaar. Dit gaf overlast voor de weggebruikers die dagelijks op deze weg rijden. Natuurlijk hielpen we weggebruikers door een zo goed mogelijke adviesroute aan te geven, maar het zorgde toch voor ongemak en vertraging. Daarom wil ik alle weggebruikers nogmaals bedanken voor hun begrip en hun aanpassingsvermogen. Nu de weg weer volledig geopend is, rijdt het verkeer daar ook echt sneller door. Natuurlijk moeten we voorlopig rekening blijven houden met de drukte op de A15. Want als het daar muurvast staat, merken we dat meestal ook op Noordeinde.

Ook het Jeugdspeelpark heeft te maken gehad met verandering. Vorig jaar zomer mocht ik de nieuwe locatie in het recreatiegebied Sandelingen-Ambacht openen. Sinds de opening heeft het park al duizenden bezoekers mogen ontvangen en ik hoop dat alle inwoners van niet alleen Ambacht, maar ook aangrenzende plaatsen, de weg naar deze fijne plek opnieuw weten te vinden.

Maar vorig jaar vonden er ook minder mooie gebeurtenissen plaats. Begin januari verongelukte een jonge Ambachter als passagier in de auto van een vriend, op de brug tussen Zwijndrecht en Dordrecht. Dat wat een gezellig avondje uit moest worden, eindigde in een tragedie. Afschuwelijk als je dit bericht als familie en vrienden te horen krijgt.

En eind juli vorig jaar werd ik opgeschrikt door het nieuws dat er een jongeman dood was gevonden in de Crezeépolder. Deze jongeman had zijn roots in Hendrik-Ido-Ambacht. Zijn vrienden organiseerden in zeer korte tijd een stille tocht voor hem. Vanuit het Baxhuis reden zij met scooters en brommers naar de Crezeépolder, om hem daar de laatste eer te bewijzen. Ik hoef niet te benoemen hoe tragisch zijn overlijden was en is voor zijn ouders en naaste familieleden. En wat een schok het was voor zijn vrienden. Laat het een waarschuwing aan ons allen zijn. En laten we elkaar niet uit het oog verliezen. En goed op elkaar letten.

Ten slotte is er het nodige verteld over waar we als gemeente mee bezig zijn. U heeft uw eigen werkelijkheid. In het bedrijf of de organisatie waar u werkt. In uw gezin en uw familie. In de maatschappelijke verbanden tijdens het sporten, in kerkverband of de school waar je op zit. Kortom, we verkeren in verschillende omstandigheden en verschillende levensfasen. Sommigen met weinig zorg, anderen met spanning en verdriet. Zo vormen we met elkaar de samenleving. Onze dorpssamenleving. Laten we ook een beetje naar elkaar omkijken, op elkaar letten. Samen voor elkaar zorgen, gezamenlijk beleven van lief en leed. Komend jaar wil ik mijn betrokkenheid laten zien, door verenigingen, bedrijven, kerkelijke instanties en andere Ambachtse instellingen te bezoeken. Ik ga graag met u in gesprek. Ik neem u voor de laatste keer mee.

Ook in 2019 gaan wij voor u aan de slag. Blijft u ook met ons in gesprek, bijvoorbeeld via de chatmogelijkheid op onze website en via social media. Ik geef u alvast een sneak preview van de nieuwe website. (laat scherm zien).

Beste aanwezigen, ik wens u allen veel heil en zegen voor 2019.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.