Nieuwjaarstoespraak burgemeester: 'Ook Hendrik-Ido-Ambacht hecht aan samenwerking met de Drechtsteden'

09 januari 2018
Nieuwjaarstoespraak burgemeester: 'Ook Hendrik-Ido-Ambacht hecht aan samenwerking met de Drechtsteden'

HENDRIK-IDO-AMBACHT - "Heel hartelijk welkom. Fijn dat er u er bent. Goed dat we elkaar het beste voor 2018 kunnen wensen", zo begon burgemeester Jan Heijkoop vanavond, maandag 8 januari 2018 zijn nieuwjaarstoespraak in een sfeervolle raadzaal.

De burgemeester blikte terug op 2017, maar ook verder terug: "Van een gemeente die in ruim 60 jaar groeit van 7.000 naar 30.000 inwoners, is het de moeite waard om de historie te koesteren", zo zei hij over de restauratieplannen van het Historisch Genootschap.

Ook de versterking van winkelcentrum De Schoof werd genoemd: "Hier blijkt dat, wanneer marktpartijen die het moeten realiseren het niet eens worden, zo'n project niet slaagt. Toch heb ik goede hoop dat de marktpartijen elkaar gaan vinden en de nodige versterking alsnog gaat plaatsvinden."

Over de samenwerking in de Drechtsteden zei de burgemeester: "Waar brandweer en politie al jarenlang intensief regionaal samenwerken, hecht ook Hendrik-Ido-Ambacht aan constructieve coöperatie met de Drechtsteden. De versterking door toetreding van Hardinxveld-Giessendam is een positieve toevoeging."

Hier de gehele toespraak van Burgemeester Jan Heijkoop:

"Dames en heren, jongelui,
Heel hartelijk welkom. Fijn dat er u er bent. Goed dat we elkaar het beste voor 2018 kunnen wensen.

Oud & nieuw
De oud- en nieuwviering is goed verlopen in Ambacht. Voor zover ons bekend zijn er geen ernstige persoonlijke ongelukken gebeurd. En er is weinig schade gemeld. Vanuit mijn woning aan de Veersedijk heb ik genoten van het prachtige siervuurwerk deze jaarwisseling. Het vuurwerk dat werd afgestoken in Papendrecht, Alblasserdam en Zwijndrecht, was prachtig te volgen vanachter mijn ramen. Maar het mooiste zag ik boven Ambacht.

Veiligheid, orde en plezier gaan samen. Mede dankzij de inzet van de politie en de hulpdiensten. Ik dank jullie hiervoor. Want 25% minder meldingen en ook minder ongelukken zijn absoluut positief te noemen. Los van de incidenten met extreem zwaar vuurwerk, lijkt het gedrag van de Nederlanders zich positief te ontwikkelen.

Verkiezingen gemeenteraad
Hopelijk kunnen we dit ook zeggen van de opkomst van de komende lokale verkiezingen in maart. 2018 wordt het eerste jaar van de nieuwe gemeenteraad, met nieuwe en herkozen gemeenteraadsleden. Waarbij ik er alle vertrouwen in heb dat de formatie in Ambacht sneller op orde zal zijn dan wat het laatste landelijke beeld liet zien.

Twee wethouders, namelijk Floor van de Velde en Patrick van der Giessen zullen hun functie na de verkiezingen beëindigen. Op voorhand dank ik de vertrekkende raads- en collegeleden.

Burgemeester
Zelf ervaar ik het als positief dat we terug kunnen kijken op een plezierige procedure voor mijn herbenoeming, die zich kenmerkte door een breed draagvlak. Dit motiveert me om mijzelf ook de komende jaren voor Ambacht in te zetten. Als ik daar de gezondheid voor mag ontvangen.

Terugblik
Nog even terugkijken. De situatie was zes jaar geleden heel anders dan nu. De bouw stagneerde en dit had gevolgen voor de ontwikkeling van De Volgerlanden. Ook het financiële vooruitzicht was somber. Bezuinigen en soberheid gaan vaak samen. Toch hebben we met elkaar ook het beleid kwalitatief hoog gehouden.

En dat werpt zijn vruchten af. Dit jaar konden we zelfs een verlaging van het OZB tarief aankondigen. De voortgang in de bouw, met name in De Volgerlanden, loopt weer als een trein. Woningen zijn al verkocht voor de 1 e paal de grond raakt.

Veilig en groen wonen
En als het huis na de oplevering bewoond wordt, is veiligheid over het algemeen zeer belangrijk. Over veiligheid valt veel te zeggen. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw zei onlangs dat hij zich grote zorgen maakt over het aantal ernstige geweldsincidenten waarbij verwarde mensen zijn betrokken. Ik citeer: „Verwarde mensen doden meer mensen dan terreur” einde citaat. Dit stemt tot nadenken.

Hoe moeten we als politie, gemeente en inwoners omgaan met deze medemensen?
Uit recent onderzoek blijkt dat Ambacht, in de regio, als meest aantrekkelijke woongemeente wordt beschouwd. Dit danken we aan het vele groen in de wijken, de goede basisvoorzieningen en de veiligheid. Het aantal woninginbraken is met 22% gedaald. Het aantal auto-inbraken is sinds het gebruik van synthetische DNA markering met 59% afgenomen. Dit draagt bij aan een groter gevoel van veiligheid: een basisbehoefte.

Maar ook de extra’s van Ambacht zorgen voor aantrekkingskracht bij mensen. Dan noem ik ons theater Cascade, straks het prachtige zwembad, het Jeugdspeelpark op de nieuwe locatie. Dat overtreft de vertrouwde plek zeker. Mijn vrouw gaat wel eens met de kleinkinderen naar het Jeugdspeelpark. Ze ziet regelmatig dat er ook inwoners uit Ridderkerk, Zwijndrecht, zelfs Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland het park bezoeken. Een accommodatie met zoveel diversiteit aan dieren, een mooie speeltuin en een horecavoorziening tref je zelden aan. Goed voor het imago en het succes van Ambacht.

Sophiapolder
En we hebben meer unique selling points. Want ook het bezoekerscentrum op de Sophiapolder wat dit voorjaar officieel wordt geopend, kan een groot succes worden. Schoolklassen en andere groepen kunnen daar op afspraak op ontdekkingsreis gaan. Ook zonder concreet doel kun je er plezierig verblijven. Er komt een bootverbinding naar de Crezéepolder. De catering door de aanpalende Paradijshoeve zorgt voor extra stimulans voor een gezellige middag uit.

Vanuit mijn woning zie ik de grote aantallen mensen die door het jaar heen de Sophiapolder bezoeken. Mede mogelijk gemaakt dankzij de vrijwilligers, waaronder de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap. Boven verwachting.

Baxfit en Historisch Genootschap
Ook twee mooie en tevens duidelijk zichtbare ontwikkelingen zijn Baxfit en het Historisch Genootschap. Beide zijn mogelijk gemaakt door gelden uit het CAI-fonds. Baxfit is een project dat zich richt op sportvoorzieningen in het Baxpark. De toestellen worden veel gebruikt. Ik hoop daarom dat ze een definitieve plek krijgen in het park. Fijn dat de sportieve Ambachters via social media meedenken over de vorm van Baxfit.

Als tweede ontwikkeling noem ik de veelbelovende restauratie- en nieuwbouwplannen van het Historisch Genootschap. Van een gemeente die in ruim zestig jaar groeit van 7.000 naar 30.000 inwoners, is het de moeite waard om de historie te koesteren.

Nieuwbouw De Schoof
Dat zijn mooie gebeurtenissen. Maar niet alles ging goed in 2017. De beoogde versterking van De Schoof ging, ondanks een breed politiek draagvlak, niet door. Hier blijkt dat, wanneer marktpartijen die het moeten realiseren het niet eens worden, zo’n project niet slaagt. Zeker wanneer die tegenstellingen ook terugkomen in een polarisatie onder de inwoners. Toch heb ik goede hoop dat de marktpartijen elkaar gaan vinden en de nodige versterking alsnog gaat plaatsvinden. Al is het op een andere wijze.

Vrijwilligers
Al die ontwikkelingen die ik zo even noemde, worden niet zozeer door de gemeente gerealiseerd, maar door actieve Ambachters! Daar heb ik heel veel waardering voor. Een goede samenwerking tussen inwoners, organisaties en de gemeente is de dagelijkse praktijk in Ambacht. Daarover gesproken wil ik graag meteen een oproep doen voor de Ambachtse vrijwillige brandweer. Die is actief op zoek naar nieuwe brandweermannen- of vrouwen. Dus bent u of kent u iemand die de brandweerhelm prima past, pak dan deze kans en meld u aan via de website van de brandweer Hendrik-Ido-Ambacht.

Samenwerking Drechtsteden
Waar de brandweer en de politie al jaren intensief regionaal samenwerken, hecht de gemeente Ambacht ook aan een constructieve coöperatie met de Drechtsteden. De versterking die sinds 1 januari is ontstaan door toetreding van Hardinxveld-Giessendam is een positieve toevoeging.

Met name de gezamenlijke aanpak op sociaal gebied, infrastructuur, spoorveiligheid, het waterbusplein en het leerpark Dordrecht zijn concrete voorbeelden van die goede samenwerking. Ook de energieafspraken van het klimaatakkoord van Parijs 2015 zijn vertaald in een Drechtstedenaanpak. Met het ambitieuze doel om in 2050 een energieneutrale regio te zijn. De Provincie steunt dit mogelijk ook financieel.

Veel doelen moeten lokaal worden uitgevoerd. Het concreet realiseren van aardgasvrije wijken is hierbij één van de grootste uitdagingen. U kunt ook bijdragen: door uw woning los te koppelen van het aardgasnet en te kiezen voor alternatieve energiebronnen. En door minder energie te verbruiken door bijvoorbeeld uw woning te isoleren.

Toespraak van de Koning
Graag wil ik afsluiten met een wat bredere benadering zoals die ook tot ons is gekomen door middel van kersttoespraken en de eerste nieuwjaarstoespraken. In het bijzonder vond ik de toespraak van onze koning behartenswaardig. Het bevat diepgaande boodschappen. Hij stond stil bij het verdwijnen van gemeenschapszin in Nederland. Ik citeer: "Het lijkt steeds moeilijker te worden om elkaar in het dagelijks leven te ontmoeten. De plaatsen waar heel uiteenlopende mensen elkaar van oudsher tegenkomen kerk, kantoor, café, sportclub, school - verliezen die verbindende functie steeds meer", zo constateerde de Koning. Verder zei hij dat "nuance en inlevingsvermogen bij voorbaat al het onderspit lijken te delven en twitter maakt het debat soms bitter. Steeds meer mensen houden hun digitale deur het liefst dicht en nemen alleen nog kennis van ideeën die hun eigen groepsgevoel en mening bevestigen" einde citaat.

Persoonlijk contact
Laten we toch zoveel mogelijk met elkaar in contact blijven en de social media benutten om ons op een opbouwende manier te uiten. De gemeente staat er voor open en draagt dit ook uit. Een treffend voorbeeld is dat van Leanne, een Ambachtse van 8 jaar jong, die berichtte dat het zo'n troep was met al het zwerfvuil in haar straat.

Ik nodigde haar uit om, samen met haar moeder, op het gemeentehuis hierover verder te praten. Ik wist inmiddels dat er in haar straat vuilnisbakken ontbraken. Leanne mag nu de plek uitkiezen waar de nieuwe vuilnisbak komt te staan en ze mag er een mooi logo voor ontwerpen. Kortom… elkaar praktisch benaderen loont.

Ten slotte
We staan allemaal voor nieuwe uitdagingen in ons persoonlijk- en werkend leven. Laten we die uitdagingen optimistisch en vol vertrouwen oppakken. Hierbij trof me een uitspraak van Martin Luther King:

ALS JE VERTROUWEN HEBT, HOEF JE NIET DE GEHELE TRAP TE ZIEN OM DE EERSTE STAP
TE ZETTEN!

Het ga u goed. Ik wens u een gezegend 2018."

Tot zover de Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Jan Heijkoop.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.