VVD-wethouder Oelfke: “Verkeersveiligheid is verantwoordelijkheid van ons allemaal”

HENDRIK-IDO-AMBACHT - “Ik bespreek suggesties voor inwoners, ga serieus in op hun argumenten, maar verkeersveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het gaat over inrichting, regels en handhaving, maar ook over gedrag.” Dit zegt VVD-wethouder Jauharina Oelfke-ten Seldam (verkeersveiligheid) in het onderstaande interview.
Drieluik
Het interview met de wethouder vloeit voort uit een inventarisatie, die Ambacht.net enkele maanden geleden maakte over de verkeersveiligheid. Ambacht.net had de lezers van zijn Facebookpagina gevraagd om aan te geven welke (doorvoer)wegen als onveilig werden ervaren. Veel respondenten wezen daarnaast op onveilige oversteekplaatsen en kruispunten.
Vervolgens heeft Ambacht.net de inventarisatie voorgelegd aan de raadsfracties met de vraag om een reactie. Op dit verzoek reageerden alle fracties positief. Daarom is de inventarisatie ook aan de verantwoordelijk wethouder Jauharina Oelfke-ten Seldam voorgelegd. Ze meldt in dit interview terloops de laatste ontwikkelingen over het evenementenbeleid (zie artikel Voor het eerst festivals op zondag in Ambacht).
Herkenning beeld inventarisatie
In het algemeen herkent de wethouder het beeld van de inventarisatie. Ze wijst erop dat de gemeenteraad enige tijd geleden een mobiliteitsplan heeft vastgesteld. “Dat plan heeft een uitvoeringsprogramma. Hierin staan de hotspots. In dit programma zit ook een inventarisatie van oversteekplaatsen. Eind vorig jaar is onderzoek gedaan naar gevaarlijke oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers. Dat heeft tot een ambtelijk rapport geleid waar binnenkort meer over bekend is.”
Serieuze aandacht voor klachten
Maar dit betekent niet dat de wethouder tussentijds niets doet met meldingen over verkeersonveiligheid. “Ik nodig iedereen uit die problemen heeft met de inrichting van een weg. Ik luister naar de mensen en probeer met hen tot een oplossing te komen. Als je daar oprecht geïnteresseerd in bent, voelen mensen zich ook daadwerkelijk gehoord en serieus genomen. Dat vind ik belangrijk. Met ambtenaren probeer ik te komen tot een oplossing. Ik leg mensen meteen wel uit dat ik geen toverstokje en geld heb om de situatie gelijk op te lossen."
Achterambachtseweg: kijken naar de mogelijkheden
“We doen heel veel. Zoals gezegd, ik kan niet iedereen tevreden stellen, want de oplossingsrichtingen zijn soms verschillend. Wat de één als onveilig ervaart, dat ziet de ander als veilig. Ik leg uit waarom iets niet kan, en geef aan wat wel kan. Neem de Achterambachtseweg. Veel bewoners vinden naar hun beleving dat er te hard gereden wordt (harder dan 60 km). De handhavers meten een gemiddeld snelheid van 62 km. Je kan bij de Achterambachtsweg niet zomaar ‘heuveltjes’ neerleggen om de snelheid te verminderen omdat dat gevolgen heeft voor de hulpdiensten. Daarom zijn we in overleg met waterschap Hollandse Delta, de eigenaar van deze weg, voor een oplossing.”
De wethouder wijst er op dat het waterschap alleen 60 of 80 km-wegen kent. “Het terugbrengen naar 50 km kan dus niet zolang de weg van het waterschap is. Het handhavingsbeleid mag niet strenger, omdat het aantal overtredingen volgens het Openbaar Ministerie niet ‘significant’ genoeg is. Evenals bij andere wegen, proberen we het met ‘smileys’”, aldus de wethouder, “want boa’s hebben geen bevoegdheden voor snelheidsovertredingen.” Ze vervolgt: "Nee, het is nog onbekend of we de wegen van het waterschap gaan overnemen, maar we zijn wel in gesprek.”

Een 'heuveltje'/wegversmalling Achterambachtseweg bij viaduct over A16
Geen schijnoplossingen
Zij neemt oplossingen van inwoners mee. “Maar deze moeten wel uitvoerbaar zijn. Bij een eerste indruk bij sommige oplossingen denk ik: ‘ja natuurlijk. Waarom niet?’ Alleen: als een verkeerskundige er naar kijkt en terecht bezwaren maakt, zal ik dat ook uitleggen. Zo is het aanleggen van heuvels of fysieke versmallingen niet altijd de oplossing. Ambulances moeten zonder problemen kunnen doorrijden en bij fysieke versmallingen proberen automobilisten elkaar net voor te zijn. Meer paaltjes leidt vaak tot eenzijdige ongelukken, ook bij bijvoorbeeld personen in een scootmobiel of op de fiets. We moeten dus geen schijnveiligheid creëren,” vindt de wethouder. Anderzijds wil ze ook geen politiestaat. “Veel controles met laserguns zijn geen oplossingen. Ik verwacht dat mensen zich aan de verkeersregels houden!”
Voorrang fietsers rotonde handhaven
Onder de verkeersregels valt ook de voorrang van fietsers op rotondes. Sommige partijen willen deze regel afschaffen. In naburige gemeentes is dat ook gebeurd. Wat vindt de wethouder?
“Ik vind het belangrijk dat algemene landelijke regels worden gevolgd. Het is verwarrend als gemeenten andere voorrangsregels hanteren. Dus voor mij blijven de huidige regels zo. Wisselende regelgeving leidt tot meer verwarring en meer ongelukken met fietsers bij rotondes.”
Gescheiden fietspaden
De wethouder vindt het het mooiste als fietspaden gescheiden zijn van de rijbanen. “Maar dat kan niet altijd. Denk aan de Graaf Willemlaan of de Achterambachtseweg. Bij de aanleg van nieuwe wegen kan dat weer wel. Je kan onze gemeente ook niet autoluw maken, zoals in IJburg en zoals in de Toekomstvisie uit 2008 was voorgesteld. We zijn nu eenmaal een forensengemeente, waar veel inwoners elders werken. En daarom hebben we goede uitvalswegen naar de A15 en A16 nodig, evenals goede fietspaden om naar het treinstation in Zwijndrecht te gaan.”

Gescheiden fietspaden op de Graaf Willemlaan?
‘Auto te gast’
Ze wil de auto dus niet uit de gemeente weren, maar ook niet meer vrijheid geven. Jauharina is daarom een groot voorstander van het ‘auto te gast-principe.’ “Marijke Gommans (D66) en ik zijn voor dat onderwerp in Oosterhout geweest, waar we veel informatie hebben gekregen. Je hoeft overigens zo ver niet te gaan, want dichter bij huis is er ook zo’n weg: de Pruimendijk. Deze weg is een lange fietsstraat geworden waar de auto de gast is.”
Heeft de wethouder een idee waar een dergelijke straat ook in Ambacht kan worden gerealiseerd? “De meest interessante optie is een weg waar je nu al 30 km mag rijden. Een andere voorwaarde vind ik dat meer fietsers dan auto’s op zo’n weg zijn. En: het moet passen in de beleving van die straat! In een woonwijk is het minder urgent, want daar mag je alleen stapvoets rijden.” Na het wegstrepen komt dan wel de vraag: waar kan het dan wel? Welke straten in welke wijken blijven dan nog over? Nadenkend: “Tja, ik heb eigenlijk nog geen idee welke weg in welke bestaande wijk in aanmerking komt. Het moet uitvoerbaar zijn. Ik wil deze mogelijkheid niet bij voorbaat afserveren, maar uit veiligheidsoverwegingen in deze raadsperiode laten onderzoeken.” Concrete voorbeelden wil ze dus niet noemen.

Pruimendijk: "auto te gast"
Weteringsingel/Reeweg
Enige tijd geleden was de aanpassing van de kruising Wetersingel/Reeweg in het nieuws. Bij Ambacht.net kwamen veel klachten binnen, zodat stelde Realistisch Ambacht een groot aantal schriftelijke vragen stelde. Daarom de vraag hoe de situatie momenteel is.
Volgens de wethouder zijn de zorgen over deze verandering niet nodig. “Sinds oktober is er, naar aanleiding van input van inwoners, een aantal wijzigingen doorgevoerd. Te denken valt aan aanpassingen aan de oversteekplaatsen en aan de verlichting, de belijning, en meer tegels voor de mindervaliden. Bovendien ligt er nu een extra zebrapad.”
Er is overleg geweest met de inwoners aan de Reeweg. De wethouder denkt dat veel mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie. “Persoonlijk vond ik het vroegere kruispunt niet veilig en helaas was er te weinig ruimte voor de aanleg van een rotonde. In oktober bespreken we de evaluatie.”

Wethouder: "Verbeteringen bij kruising Reeweg/Weteringslngel aangebracht"
Laan van Welhorst
Uit de inventarisatie blijkt dat op wegen in de Volgerlanden flink gas wordt gegeven, met name op de Laan van Welhorst. De gemeente zegde toe dat deze weg verkeersveiliger wordt en is bezig met het project ‘Herinrichting Laan van Welhorst.’ Vanuit de gemeenteraad is verschillende keren hiernaar gevraagd. Wat is nu de stand van zaken?
“Het project heeft vertraging opgelopen, omdat we van de provincie geen toestemming kregen om de busbaan op te heffen. Hierdoor kunnen we het fietspad niet van de west- naar de oostzijde verplaatsen. Wellicht mogen we van de provincie het gedeelte van de busbaan bij het laad- en losgedeelte weghalen. Dit moet natuurlijk wel in overleg met de winkeliers en de bewoners. Dat is lastig, zeker als het gaat om leefbaarheid. Maar dit verhoogt wel het draagvlak dat deze aanpassing er komt!”, aldus de enthousiaste wethouder.

Laan van Welhorst: flink gas
Bewustwording van rijgedrag
Ze wijst er nogmaals op dat de gemeente het rijgedrag van automobilisten (de cultuur) niet volledig door fysieke beperkingen kan ‘bijsturen.’ “Het is opvallend dat als weggebruikers zich onveilig voelen, ze langzamer rijden. En voelen ze zich veilig, dan maken ze de verkeerssituatie veelal onveiliger voor andere gebruikers. We proberen ze daarom tot bewustwording aan te zetten. Dat geldt voor alle weggebruikers, oud en jong. We hebben diverse educatieprogramma’s. Te denken valt aan: ‘Totally Traffic,’ en ‘School op Seef’ voor de jongeren. Dat is belangrijk voor hen omdat jongeren vaak op snelle e-steps rijden. Deze zijn gevaarlijk en veelal ook illegaal. Boa’s nemen deze illegale voertuigen dan ook in beslag! Verder hebben we voor ouderen het programma ‘Doortrappen’ om veilig te kunnen fietsen, ook op hun e-bikes. Met het gebruik hiervan gebeuren ook nogal veel ongelukken."

Op e-step naar school
Met elkaar
De wethouder sluit af: "Uiteindelijk doen we er alles aan om Ambacht verkeersveiliger te maken. Maar we kunnen dit niet zonder medewerking van onze inwoners en partners.”
Foto's: Gemeente H.I.Ambacht, Streetview