Verkeer(d?)beleid: sprintend parkeren en fietspaden met wegen
De paden op, de lanen in”. U kent ongetwijfeld dit (jeugd)versje. Vroeger toen ons dorp nog klein was, was dit versje een hit bij de toenmalige jeugd die opgroeide met de bakfiets. Zij zagen de Achterambachtseweg, de Kerkstraat, de Dorpstraat, de Paulusweg, de Graaf Willemlaan en de Veersche Dijk als “gemeentelijke ontsluitingswegen”. Dan krijg je een nostalgisch gevoel als je kijkt naar de huidige situatie: De oude kern van Ambacht (Kerkstraat, Dorpstraat, Veersche Dijk en Graaf Willemlaan) komt door de vergroting van Ambacht meer aan de periferie (de zijlijn) te liggen. Het wooncentrum c.q. woonfunctie en het voorzieningenniveau verschuift meer in de richting van Zwijndrecht. Een goede indicator is bijv. de verhuizing van het gemeentehuis: van Dorpsstraat, naar het oude Raadhuisplein en daarna naar de Weteringsingel.
Tja, dan kom ik tegelijk bij één van de straten die door de plannen van de gemeente in de toekomst op de schop zal gaan. Ik zal u proberen uit te leggen hoe dat komt. Dat geldt overigens ook de wijk/buurt (het verschil is maar kunstmatig) Krommeweg-Noord.
Parkeren in prachtwijken
Je zou maar aan de Weteringssingel en in de Krommeweg-Noord wonen, denk ik wel eens. In het verleden heb ik in deze column verschillende keren aandacht gevraagd voor het parkeerprobleem in deze buurt, met name in de wijk Krommeweg.
Het heeft wel lang geduurd, maar nu staat er tenminste een aanzet tot een beleid op papier. Nu weet ik wel vanuit de Haagse politiek: papier is geduldig. Maar goed: de gemeente erkent in ieder gval dat er knelpunten zijn.. “Hoge parkeerdruk” heet het dan in vakjargon. die in een aantal woongebieden optreedt. Soms met een gemiddeld hoge parkeerdruk die op het straatniveau met de bezettingsgraad oploopt tot boven de 100%. Om welke gebieden gaat dan concreet? In een prachtige nota, opgesteld door een adviesbureau, worden de volgende gebieden genoemd:
- Krommeweg-noord (tussen de Krommeweg, Hoge Kade en Antoniuslaan: ’s nachts en zaterdags en zondags hoge bezettingsgraad en hoge illegale parkeerdruk.
- De Volgerlanden Zuid-Oost: ’s nachts hoge bezettingsgraad en hoge illegale parkeerdruk.
- Wijk Centrum (buurt Dorp), De Volgerlanden zuid-west: zowel ’s nachts als zaterdag een hoge bezettingsgraad en relatief hoge illegale parkeerdruk.
- De Volgerlanden West en Krommweg Noord zowel ’s nachts als zaterdags een relatief hoge bezettingsgraad en bovengemiddelde illegale parkeerdruk.
- De Volgerlanden west: ’s nachts relatief hogere illegale parkeerdruk.
Opmerkelijk is dat de ambachtse prachtwijk De Volgerlanden hier wordt genoemd. Terwijl juist in deze wijk een parkeernorm van 1,7 parkeerplaatsen per woning is vastgesteld. Een hogere norm dan in de andere wijken….
Oplossing: rood voor groen
Hoe gaat de gemeente deze overlast aanpakken? De oplossing komt van het “maatwerk”. Voor de winkels mag bij de piekmomenten op koopavond en zaterdagmiddag de parkeerdruk oplopen tot 90%. In de avond/nacht in woongebieden is de parkeerdruk gemiddeld 90%.
Met betrekking tot de loopafstand bedacht de gemeente het volgende: de bewoners kunnen een parkeerplaats vinden binnen een loopafstand van circa 200 meter van hun woning
Bezoekers (van voorzieningen en bewoners) kunnen een parkeerplaats vinden binnen een loopafstand van ongeveer 300 meter van hun bestemming. Uitgaande van deze norm (en deze norm een beetje oprekkend), kunnen bezoekers van bijv. de Petrakerk gemakkelijk hun auto op de parkeerplaats bij De Schoof parkeren!
Hoe je het wendt of keert, er moeten meer parkeerplaatsen komen (dus meer klinkers). Ja dan weet je het wel: Groen moet inleveren. De gemeente brengt het heel mooi: “Oplossingen: in overleg met bewoners bestaande groene ruimte opofferen of de mogelijkheden van ondergronds parkeren moeten worden onderzocht".
Maar nu even terug naar de doorgaande routes, in vakjargon: Hoofdwegenstructuur (HWS). De gemeente heeft een hoofdwegenstrctuur waardoor voorzieningen (winkels, bedrijventerreinen) bereikbaar blijven. Auto’s mogen 50 km rijden op het HWS en er zijn geen verkeersdrempels aanwezig. Ook de hulpdiensten (ziekenauto’s, politie en brandweer) gebruiken deze routes.
Er is bedacht dat er teveel gebiedsontsluitingswegen zijn, waardoor mensen te vaak een drukke weg zouden oversteken…. Daarom verdient het de voorkeur om een minder fijnmazig HWS te hebben. Een belangrijke verandering is in dit kader dat de gemeente het Burg. Baxpark beter wil laten aansluiten door de Anthoniuslaan uit de HWS te halen. De gemeente in totaal de volgende routes uit het HWS halen:
• De Schenkel – Veersedijk – Kerkstraat- Graaf Willemlaan – Van Godewijkstraat
• Pompe van Meerdervoortsingel
• Admiraal de Ruijterlaan – Nibbelinkstraat
• Sophialaan
• Avelingen – Gemeendlaandskade – De Hil
De noordelijke ontsluiting van Ambacht verloopt hierdoorvooral via de route Noordeinde- Verlengde Tracé Antoniuslaan
Echter: op verzoek van de hulpdiensten zijn weer 2 wegen toegevoegd aan de HWS:
• Route Reeweg-Antoniuslaan
• Van Godewijksstraat
Bij deze HWS behoort een type weg met fietspaden van 2 tot 2,4 meter breed. Bakfietsen kunnen hier dus wel op rijden!!\ Een en ander betekent wel dat aan de gehele Reeweg fietspaden zouden moeten komen. En als ik het goed begrijp ook bijv. aan de Weteringssingel omdat deze singel ook in HWS is opgenomen.
Meer fietspaden
Daarnaast komt de gemeente ook verzoek van de hulpdiensten met een tweede groep
Hoofdontsluitingswegen. Dat zijn de zogenaamde grijze wegen je mag daar 50 km rijden, in een gebied waar de norm 30 km is. (GOW type B in vaktermen). De gemeente vindt, zo begrjip ik dat bij deze wegen ook fietspaden behoren (met een breedte van 1 m). Deze breedte lijkt me overigens moeilijker voor de bakfietsen te bereiden en zeker om ze ook nog eens in te halen!
De volgende wegen gaan gelden als GOW B:
• Graaf Willemlaan
• Pompe van Meerdenvoortsingel
• Avelingen-Gemeenlandskade- De Nibbelinkstraat
• Rietlaan
De volgende wegen van de HWS hebben geen vrijliggende fietspaden of rode fietstroken:
• Reeweg
• Weteringsingel
• Sandelingenstraat
• Veersedijk
Een en ander wel eens kunnen betekenen dat ook de Graaf Willemlaan fietspaden krijgt. En ook het gedeelte van de Reeweg tussen de Weteringsingel en de Antoniuslaan. Dat laatste zal nog een lastige klus worden!
Gevaarlijke kruispunten
En of het in deze tijd van een financiële crisis niet op kan: ook kruispunten van wegen al dan niet met fietsers oversteekplaatsen krijgen de komende tijd ook aandacht:
• kruispunt Noordeinde- Brugtacé A 15
• kruispunt Noordeinde-Nijverheidsweg
• kruispunt Hendrik Ydenweg-Ambachtse Zoom
• kruispunt Ambachtse Zoom-Krommeweg
• kruispunt Reeweg-Weteringsingel
• kruispunt Hoge Kade- Weteringssingel
• rotonde Hoge Kade – Antoniuslaan
In dat verband wil ik aandacht vragen voor de “kruising” van het fietspad vanaf het Baxpark/Sporthal in de richting van de Vijverhof/Cascade. De intensiteit van het verkeer neemt daar toe, de overzichtelijkheid is niet goed, en fietsers steken soms met flinke snelheid vanaf de Sporthal de weg over.
Over de B-fiets: Bakfiets en Bromfiets
Mijn Zwijndrechtse collega columnist is er trots op dat het Zwijndrechtse gemeentehuis de laatste 150 jaar 3x is verhuisd. Het Ambachtse is dat 3 x in 50 jaar. Hij is ook “proud of” de Zwijndrechtse Watertoren. Terecht overigens, de Ambachtse Watertoren is letterlijk opgeblazen! Helaas! Gelukkig heeft Ambacht nog wel iets van het verleden: de Achterambachtseweg, in de weilanden waar mijn moeder speelde, de Graaf Willemlaan, de Veersche Dijk, de Kerkstraat en de Dorpsstraat (waar kerken staan of stonden). Maar fietsen op de bakfiets via de smalle paden en lanen, nee dat zit in de toekomst niet meer in! De kinderen in de bakfiets zullen in de toekomst over de fietspaden worden vervoerd….. Ja: en dan nog voldoende parkeerplaatsen voor de bakfietsen. Wat zal de norm per huis worden??
We zijn benieuwd!!!
Ook de bromfietsen willen we op de Ambachtse fietspaden en ontsluitingswegen minder tegen komen. Want over enige tijd moeten de jonge bromfietsers –dankzij het kabinet- een praktisch examen doen, hetgeen voor hen financieel een dure zaak is. Vroeger was dat anders: je oefende op een oude Puch op de groene open vlakte tussen de rivier en de Veersche Dijk nabij de Zwijndrechtse watertoren met vallen en opstaan. Na enige basiskennis bemachtigt te hebben, scheurde je met een (opgevoerde?) bromfiets (geluk toen wel met helm maar zonder mp3-speler) via de Ambachtse lanen en de prachtige Achterambachtse weg (zonder fietspad) naar de middelbare school! Het ging toen ook goed, er hoefde geen CBR aan te pas te komen!