Optimistische planning leidt tot een goede oogst van laaghangend fruit in het campagnejaar 2025

Over een jaar, in maart 2026, gaan we weer naar de stembus! Dan kunt u opnieuw uw favoriete partij c.q. minst slechtste partij kiezen. Het is altijd interessant te weten waarom u gaat stemmen of juist niet. Dit is voer voor politicologen. U gaat bijvoorbeeld stemmen, op basis van:
1. (On)tevredenheid met het huidige kabinetsbeleid en vindt de gemeentepolitiek niet belangrijk.
2. Goede contacten met of vertrouwen in een (aspirant)raadslid (goede debater, als principieel persoon die niet alleen met woord maar ook met de daad zijn beginselen laat zien)
3. De mate van publiciteit en betrokkenheid (werkbezoeken, toegankelijkheid) van een partij
4. Ontevredenheid van het collegebeleid (afval, handhaving, etc.)
5. Gewoonte (deze partij stem ik altijd, maak niet uit wat ze bereiken of de wie raadsleden zijn, ik volg de gemeentepolitiek toch niet)
6. Goede resultaten van uw partij in deze collegeperiode.
Resultaatgerichtheid: sociaal domein
Wat het laatste betreft: vorig jaar heb ik gekeken naar de stand van zaken van de uitvoering van het collegewerkprogramma. Daarin stond dat een en ander was bereikt, maar dat ook achterstanden bestaan. En omdat het college nog een jaar te gaan heeft, kijk ik nog een keer naar deze stand van zaken bij de uitvoering. Dan zoom ik vooral in op het sociale domein.
Als ik naar dit domein kijk, zie ik bij onderwerpen met een groot maatschappelijk belang een gemeenschappelijk structureel probleem: de planning van de afronding van visies en nota’s vertraagt nogal eens, terwijl de lokale behoefte en oplossingen geen uitstel dulden. Maar gelukkig: uitstel met redenen omkleed is meer aanvaardbaar dan afstel in het kader van het ‘doofpot-denken.’ Ik kom daar nog op terug.

Woonzorgvisie: was 2023, wordt 2025
Hoewel de wethouder Welzijn prioriteit wil geven aan de Woonzorgvisie, bestaat er een flinke achterstand op de planning. Het idee was om in de eerste helft van 2023 te starten. Dat is niet gebeurd. Vervolgens werd een Raadsinformatiebrief over de start voor januari 2024 toegezegd: het werd februari 2024…
Daarna is het ‘even’ radiostilte en krijgt de gemeenteraad in november 2024 de Woonzorganalyse. Dit is een soort rapport dat inzicht geeft in de huidige en toekomstige vraag naar wonen met zorg en naar het beschikbare aanbod in Ambacht. Reden van deze lange stilte? “Het traject heeft langer geduurd dan oorspronkelijk voorzien. Dit komt omdat we samen met de stakeholders extra tijd hebben gestopt in bepalen van de definities, waarlangs we het aanbod in beeld brengen.” Prima natuurlijk, maar ik weet nog steeds niet hoe de zweverige term “community care” wordt omschreven en geoperationaliseerd, laat staan of de opbrengst te meten is…. Datzelfde geldt overigens voor de term ‘preventie’. Misschien iets voor een Rekenkameronderzoek…
De Raadsbrief bij de Woonzorganalyse van november 2024 meldde verder: “In december '24 en januari ’25 worden de contouren van de Woonzorgvisie opgesteld. Daarna volgt een participatietraject met de inwoners en stakeholders. In maart '25 zullen de eerste uitkomsten met de raadscommissie worden besproken en informatie worden opgehaald.”
Inmiddels is het bijna april en het enige wat ik geconstateerd heb, is dat er op 11 maart jl. een informatiebijeenkomst voor raadsleden was over ‘de stand van zaken’ door het onderzoeksbureau. Er werden vier fasen genoemd en blijkbaar bevinden we ons nu in een Fase 3 Visievorming, terwijl de definitieve woonzorgvisie voor eind mei staat gepland (nog 2 maanden dus, inclusief de [paas]vakantie)…Deze krappe planning moeten we dus actief in de gaten houden!

Geactualiseerde nota accommodatiebeleid: was 2023, wordt Q2 2025
Deze nota stond op de planning voor de tweede helft 2023, maar het werd zeker een jaar later: tweede helft 2024. Maar ook nieuw weer uitstel: “Het actualiseren van het accommodatiebeleid loopt van Q1 2024 tot Q2 2025,” aldus de 2e Bestuursrapportage 2024.
Sportvisie: was 2023, wordt 2025
In de tweede helft van 2023 zou deze visie naar de raad komen. Dat is niet gebeurd: de toezegging werd het eerste kwartaal 2024, later werd het vierde kwartaal genoemd. Maar helaas: opnieuw is deze dateline niet gehaald. In de programmabegroting 2025 e.v., behandeld door de gemeenteraad in november 2024, stond: “De gemeenteraad zal deze sportvisie in 2025 vaststellen waarna wij starten met de uitvoering. Hieraan gekoppeld herzien wij het Accommodatiebeleid. We bekijken de mogelijkheden om sport(capaciteit) in de bestaande ruimten te optimaliseren. Ook dit document zal de gemeenteraad in 2025 behandelen.”
Als de trajecten Sportvisie en Accommodatiebeleid nauw samenhangen, verwacht je dat ze parallel of tegelijkertijd worden uitgevoerd en de vaststelling van beide documenten in de raad ook gelijktijdig is. Maar dat lees ik niet uit de formuleringen van de begroting 2025 en de 2e Bestuursrapportage 2024….Dus: ook hier laat ik me weer verrassen….Opvallend is wel dat tussen 2020 en 2025 blijkbaar geen nieuw accommodatiebeleid is opgesteld. Alleen publiceerde de Rekenkamercommissie in 2021 een onderzoek naar het sportbeleid 2016-2020 en voerde een onderzoeksbureau begin '20 een 'voorzieningenscan' uit.

De visie over het Baxhuis: was 2023, wordt 2025
Publicatie van deze visie was gepland voor de tweede helft 2023, dat werd “2024.” Maar in de 1e Bestuursrapportage 2024 werd weer uitstel in het vooruitzicht gesteld. “In het derde kwartaal van 2024 starten we met de actualisering van de Nota Accommodatiebeleid. Hierin nemen we het Baxhuis mee. De uitkomsten en aanbevelingen van de sportvisie worden hierin verwerkt. De geactualiseerde Nota Accommodatiebeleid wordt in 2025 opgeleverd,” luidde de uitstelformule…
Visie toekomst van Hi5Ambacht: was 2023, werd 2024
In de eerste helft van 2023 zou meer duidelijk komen over deze visie. Maar het werd: februari 2024. Vervolgens kwam op 2 juli 2024 een Raadsinformatiebrief over de stand van zaken van Hi5Ambacht over de verzelfstandiging. 1 augustus was de startdatum. Eind 2024 zou de raad een nieuwe brief over de eerste drie maanden als de zelfstandige stichting ontvangen (Dat werd oktober 2024).De laatste activiteit was een presentatie van de doorontwikkeling van Hi5Ambacht op 17 februari 2025 in de raadscommissie Welzijn, Onderwijs, Sociale Zaken. Al met al: circa één jaar uitstel. Dit was de enige visie die vóór 2025 werd vastgesteld.

Evaluatie procedure verkiezing wethouder: wordt … na maart 2026?
Ik ben blij dat het college in het sociaal domein wel redenen en nieuwe termijnen heeft aangeven voor het uitblijven van nota’s en visies. Minder blij ben ik als toezeggingen van het college als het ware worden doodgezwegen. Hierdoor lijken college én raad aan te geven geen interesse meer te hebben in dit soort toezeggingen. Ik verwijs toch maar weer naar de toezegde evaluatie over de procedure van de benoeming van de nieuwe wethouder Financiën/Volkshuisvesting in de eerste maanden van 2024….
Tijdens een interview dat ik met de burgemeester had in november 2024, sprak hij niet alleen over meer humoristen in de raad, maar ook over deze kwestie. “Er komt te zijner tijd nog wel een keer gesprek over de gang van zaken. Ik geef daar prioriteit aan,” zei hij toen… En we zijn inmiddels vele maanden verder…. en horen niets in het openbaar. Dus toch een doofpotconstructie? Deze kwestie behoort onze actieve aandacht te blijven houden! De pers heeft hier immers in onze lokale democratie een belangrijke rol om de kiezers (van de raad) scherp te houden!
Laaghangend fruit
Kortom: elk nadeel heeft zijn voordeel, want Woonzorgvisie, Nota Accommodatiebeleid, Sportvisie, visie over Baxhuis verschijnen volgens planning allemaal in 2025… En het jaar 2025 is juist het jaar voor de verkiezingen én het campagnejaar! Tel uit je winst! Dat was dus laaghangend fruit! En uitvoering van deze nota’s of visies? Dat zien we na de verkiezingen van maart 2026 wel weer….
Mechanismen: uitstel en doofpot
En die evaluatie dan? Als die ooit wordt behandeld en de resultaten naar buiten komen, zijn de verkiezingen al geweest. Ook hier: een mogelijke evaluatie til je gewoon over de verkiezingen heen of stop je in de doofpot, want kiezers zijn dit incident al lang weer vergeten. Zijn deze mechanismen winst voor de lokale democratie? Ik vrees van niet….

Oudhollandse doofpot