zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Winkelcentrum De Schoof in 1966

Vijf schitterende historische luchtfoto's van Hendrik-Ido-Ambacht

22 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Onlangs is het schitterende luxe fotoboek 'Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken' verschenen. In dit boek staan nooit eerder gepubliceerde historische luchtfoto's, waaronder 15 grote foto's van Hendrik-Ido-Ambacht. Echt een kijkfeest!

Van de uitgever hebben we vijf geselecteerde foto's ontvangen, die we in dit artikel mogen delen. De eerste foto staat boven dit artikel en de andere vier foto's onderaan het artikel. Foto's van buurgemeentes vind je op Zwijndrecht.net en Alblasserdam.net. De foto's in het boek zijn uiteraard nog een stuk scherper, maar deze geven al wel een behoorlijk goed beeld.

Fotograaf Bart Hofmeester
De foto's zijn gemaakt door fotograaf Bart Hofmeester uit Rotterdam (1921 - 2001) en hij was één van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. De Dordtse auteur Niels Dekker verzorgde de selectie van de foto’s en maakte de teksten en uitgebreide fotobijschriften

Te koop bij Boeketcetera
Het luxe boek telt 272 pagina’s, 280 foto’s en weegt 2 kilo en is uitgegeven door uitgeverij Watermerk in samenwerking met Fotobureau Roel Dijkstra. Het is in Ambacht voor € 39,95 te koop via boekhandel Boeketcetera en www.watermerk.eu.

1968: Flats aan het Banckertplein.
1965: De eerste twee flats aan de Tesselschadestraat zijn klaar, de grond is al bouwrijp voor de twee flats aan de Van Godewijckstraat. Het groen onderin zou later de locatie worden van zwembad De Louwert en het Baxpark.
1968: In het midden stroomt de Waal. De strook land ten zuiden van het riviertje is buurtschap Oostendam. Aan de andere kant loopt de Kerkstraat en de weg naar boven toe is de Graaf Willemlaan.
1974: Hier is goed zichtbaar hoe de Ambachtse bebouwing steeds meer landbouwgrond "opslokt". Heel het achtergelegen gebied werd de afgelopen 25 jaar langzaamaan volgebouwd.
Foto Bart Hofmeester

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!