Het Waaltje biologisch schoon

08 augustus 2009

HENDRIK IDO AMBACHT -In het Waaltje wat de grens vormt tussen Heerjansdam (Zwijndrecht) en Barendrecht, Ridderkerk en H I Ambacht groeit de Krabbescheer. De  Krabbescheer is een drijvend plantje dat ongeveer veertig centimeter groot kan worden. In de winter is het plantje te vinden op de bodem van de plas waar hij groeit, zodra de zon zich weer laat zien, vormt de plant nieuwe bladeren. Die zijn deels met gas gevuld, waardoor de plant boven komt drijven. Het is een beschermd waterplantje en dat maakt het natuurlijk uniek voor  dit gebied waar de natuur zich langzaam terugvecht.
Dat kan door een steeds beter en schoner waterbeheer. Door de enorme groei lijkt het net alsof er een grasmat op het water groeit die goed zichtbaar is bij restaurant  de Hermitage aan de rijksstraatweg. Het waterschap is er enorm trots op dat de Krabbescheer  zich manifesteert omdat aangeeft hoe schoon het water is, schoon genoeg om in te zwemmen.

Het toont aan dat het biologische evenwicht in het water aanwezig is. Het waterschap Hollandse Delta wil van opruimen vooralsnog niets horen. Voor recreanten met hun bootjes lopen bestaat het risico dat de als ze er met hun motorboot doorheen varen de schroef vast loopt. Dat geldt ook voor de fluisterboten uit de verhuur bij de Theetuin. De kleine motoren trekken het niet en komen vast te zitten, dat is nu een paar keer gebeurt. gelukkig gebeurt het niet vaak. Maar wij zijn het liever kwijt dan rijk.'' Het waterschap zelf heeft inmiddels ook 'een handvol' klachten ontvangen. Het Waterschap houdt daarom de zaak goed in de gaten. Als er echt geen doorkomen meer aan is, dan zullen ze gaan maaien. Maar dan wel heel beperkt en heel voorzichtig. Omdat het water in beweging is, kan het snoeiafval ook weer vast komen te zitten in duikers en dan heeft het waterschap weer een ander probleem. Vooralsnog kan iedereen genieten van schoon en goed zwemwater en een groene Waal maar dient natuurlijk op te letten met zijn motorboot.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.