Zoek de verschillen

02 februari 2010 door Willem Schneider

“Mooi weer politici,” “het geen zijn doorgewinterde politici”. Twee reacties op het voorstel van de PvdA-Kamerfractie om de verkiezingen voor de gemeenteraad van 3 maart uit te stellen. De reden is de winterse omstandigheden om campagne te voeren. Op zich kan ik me deze vlucht wel voorstellen. Zeker als je niet gemotiveerd bent. Maar de echte aanhangers gaan door weer en wind en stralen warmte uit, nietwaar? 
 
Graadmeters
De koortsthermometer neemt onder de lokale politici toe. Een goede graadmeter hierbij is het aantal advertenties en persberichten van de lokale partijen in de huis-aan-huisbladen. Ook de aanplakbiljetten op de gemeentelijke billboards en foto’s in deze bladen geven de hoogte van de verkiezingskoorts weer. Op deze foto’s en billboards ziet u immers de politieke opperhoofden, al dan niet geflankeerd door het politieke voetvolk.
 
Ook zult u de komende weken ongetwijfeld diverse folders door de brievenbus krijgen. Folders, die u even doorkijkt, en direct in de prullenmand zal gooien. Of misschien ook niet. Dat laatste is het beste, want de ervaring leert hoeveel tijd het kost om een leuke, aantrekkelijke folder op te stellen met een aansprekende boodschap.
 
Een andere graadmeter is de update van slapende websites van de politieke partijen. Sommige politici kwamen zelfs op het idee om een website op te richten (CDA, jawel! en D66). 
 
Zoek de verschillen
Inmiddels hebben de belangrijkste verkiezingspartijen hun boodschappenlijst al gepubliceerd (al dan niet op de website). Ik ben natuurlijk geen verlengstuk van deze partijen, ik ga dus niet hun kernpunten opdreunen. Er zijn zeven partijen, die meedoen: Ambacht Uw belang (AUB), CDA, D66, Gemeentebelangen, SGP/ChristenUnie, PvdA en VVD.
 
Wat me wel opvalt, dat als je deze opsommingen en dit proza doorneemt, de verkiezingsprogramma’s veel op elkaar lijken. Begrijpelijk natuurlijk, want elke partij wil de komende periode wel een wethouder in het college leveren.
 
 
Zoek de verschillen dus, zou ik zeggen tegen de kiezers van Ambacht. Of beter: vraag de verschillen eens aan de lokale politici! Want hoe je het wendt of keert: de verkiezingsprogramma’s zijn droge opsommingen, of bestaan uit enkele slogans.
Het CDA slaat op dit gebied weer door naar de andere kant. Bij de spindoctors van het CDA leeft blijkbaar de idee dat kiezers uren de tijd hebben om hun verkiezingsprogramma door te lezen. Schrikt u niet, voor een gewoon dorp als ’t Ambacht slaagden de CDA-letterknechten er in om een verkiezingsprogramma van maar liefst 38 pagina’s (!!) te produceren. Zelfs zonder franje in de vorm van foto’s, weblogs, etc.
 
Toen ik het CDA-programma zag, dacht ik meteen aan de woorden van de CDA-fractievoorzitter, die hij onlangs in de gemeenteraad sprak. Hij vond namelijk de ambtelijke rapporten voor de leden van de Drechtraad veel te dik, niet door te komen waren, etc. En zie hier: warempel, het CDA-programma is een blauwdruk van zo’n ambtelijk rapport!! Een voorbeeld hoe het niet moet dus!
 
Blijkbaar schrokken de CDA-campagneleiders later ook van de omvang. Naast dit dikke boekwerk, kwam er namelijk nog eens dun boekwerk overheen! (het verkorte verkiezingsprogramma). Interessant is dat de laatste een actualisering lijkt te zijn van het dikke boekwerk, waarin m.i. maar weinig mensen zullen kijken. Zo las ik in het Grote Programma niets over het jeugdspeelpark, maar wel in het Dunne Programma: “De komende jaren moet de uitbreiding van het jeugdspeelpark worden gerealiseerd”. 
 
Zondagsrust
Tja, zoek de verschillen! Tussen CDA en SGP/CU is dat niet zo gemakkelijk. De zondag is bij beide partijen vanzelfsprekend de rustdag, dan zijn de winkels gesloten. Over allerlei constructies -zoals supermarkten die op zondag geopend zijn onder de vlag van een avondwinkel - valt met deze partijen niet te praten. Het CDA wil meer horecagelegenheden (in De Schoof?). De vraag is hoe dat zich nu verhoudt met de handhaving van de zondagsrust……
 
Bij andere partijen komt de zondagsrust minder prominent naar voren: de VVD spreekt er niet over, D66 spreekt over een verruiming van de winkeltijden, waarbij ondernemers zelf bepalen wanneer ze open zijn. De PvdA spreekt in haar programma niet over zondagsrust en winkels open op zondag. Ook Gemeentebelangen spreekt niet over de zondag als rustdag of over koopzondagen. AUB heeft weinig op met de zondagsrust: het Jeugdspeelpark en het zwembad moeten op zondag langer open. Over de koopzondagen wordt dan nog net niet gesproken.
 
Identiteit
De “identiteit” van Ambacht is ook een onderwerp dat politiek interessant. De VVD noemt dit onderwerp aanzienlijk minder dan de twee christelijke partijen. Datzelfde geldt voor D66. De PvdA hanteert het begrip “identiteit” niet. Wel spreekt de PvdA over “een specifiek Ambachtse gevoel van geborgen- en gekendheid”. Dat wil ze versterken.
Gemeentebelangen wil “dicht bij de inwoners te staan, met behoud van eigen identiteit en zeggenschap” “We mogen als inwoners trots zijn op onze gemeente met haar nog steeds dorpse karakter, wat behouden moet blijven.” AUB vindt dat we een mooie rustige Gemeente hebben, “met dorps karakter, dit moet zo blijven”.
 
Ik heb het idee dat het CDA in een spagaat zit. Deze partij wil (natuurlijk) dat Ambacht zelfstandig blijft. Anderzijds wil ze wel een “sterke democratische legitimatie” van de Drechtsteden. Zoals u weet, werken zes Drechtsteden nauw met elkaar samen: er is een Drechtstedenbestuur (regiocollege) en een Drechtraad (regioraad). De Drechtraad moet volgens het CDA “zodanig samengesteld zijn dat deze zo dicht mogelijk tegen rechtstreeks kiezen aanligt”. Een onbegrijpelijke zin voor de buitenstaander. Het is toch beter om direct te zeggen dat je voorstander ervan bent om de Drechtraad rechtstreeks te laten kiezen?
De PvdA wil samen met de gemeenteraden  en de Drechtraad (en politieke partijen) meer invloed krijgen op een herkenbaar regionaal beleid. Er zou daarom een wethouder met portefeuille regiozaken in ieder college moeten komen. Dus ook een raadscommissie Regiozaken? 
 
Zwembad
En dan een “hot item”: het zwembad. Opnieuw zitten CDA en SGP/CU dicht bij elkaar. Het CDA is hierbij dichter naar het standpunt van haar confessionele tegenpartij toe gekropen: eerder sprak de fractie over een zwembad in de Zwijndrechtse Waard. Nu komt er een nieuw zwembad op de huidige of een andere locatie in Ambacht. SGP/CU wil een vernieuwing van het zwembad op de huidige locatie. Vooral de binnenaccommodatie van het zwembad dient te worden vernieuwd en uitgebreid.
 
 Samenwerking met Zwijndrecht is volgens het CDA mogelijk. Dan moet het zwembad wel mooier, beter bereikbaar en goedkoper dan wanneer Ambacht zelf een nieuw zwembad bouwt. Tja, tel uit je winst! Ik ben benieuwd naar de reactie van Zwijndrecht (of mijn Zwijndrechtse collega) op deze suggestie………
De VVD spreekt niet over het zwembad, D66 wil een “modernisering en uitbreiding, eventueel samen met Zwijndrecht”. De PvdA noemt het zwembad niet specifiek. Gemeentelangen streeft naar behoud en uitbreiding tot een eventueel regionaal zwembad. Over de locatie spreekt ze wijselijk niet.
AUB pleit voor een nieuw zwembad. Over de locatie spreekt ze zich niet uit.
 
Parkeeroverlast
Een ander probleem is het parkeren. Dat geeft veel overlast in sommige wijken. De VVD verwijst naar de Volgerlanden, en wil ondergronds parkeren promoten bij “publieksintensieve voorzieningen” (bijv. winkels), het CDA slaat de spijker op zijn kop door te verwijzen naar De Schoof, SGP/CU vinden zelfs dat er meer parkeergelegenheid bij De Schoof moet komen.
AUB speelt in op de onvrede over het parkeerbeleid. Zij wil bij knelpunten de parkeerplaatsen uitbreiden in het openbaar groen, indien dit mogelijk is.
“Als je net een woning gekocht hebt in De Volgerlanden moet je ook je auto kwijt kunnen in de buurt van je woning”. Verder: “Beter anticiperen op parkeerbehoefte voor De Blije Borgh, Petrakerk en andere voorzieningen”.
 
Pretpakket
Sommige partijen vind ik echt moedig. Ze durven de kiezers op het gebied van cultuur veel te beloven, terwijl ze ook weten dat de gemeente bezuinigingen boven het hoofd hangt. In dit pretpakket noem ik het Baxpark. De PvdA zou ook graag kleinschalige horeca in het Baxpark willen zien (theetuin, ijssalon). D66 ook meer horeca en zelfs een muziektent in het Baxpark! Meer geluidsoverlast dus voor de omwonenden!
 
 
De PvdA bepleit een ruime uitbreiding van de Projectenpot voor activiteiten van verenigingen. Meer subsidie hiervoor dus! Verder zijn VVD, D66, PvdA voor uitbreiding van de theaterfunctie van Cascade.
 
Het CDA houdt nog een slag om de arm: de verenigingen mogen niet in de knel komen bij deze uitbreiding.
 
 Gemeentebelangen houdt het bij een onderzoek naar een vergroting van het theater “voor de behoefte uit de gehele regio in onze eigen gemeente”.
AUB zou graag meer uitgaansgelegenheid voor jong en oud in ons dorp zien. AUB houdt het simpel: “Cascade is al druk bezet, maar misschien kan hier ook wel eens een film gedraaid worden”.
 
De opdracht aan u is dus om de verschillen te zoeken en een keuze te maken. De verschillen zijn niet groot, zo blijkt al. Betekent dat dus als u bijv. VVD stemt gratis Gemeentebelangen in een volgende coalitie er bij krijgt?  Dat zou kunnnen, maar ik ben geen voorspeller! Wel is denkbaar dat de twee partij(combinaties) met een (hoge?) C-factor de volgende periode wel samen door één deur kunnen. De programmatische verschillen lijken niet zo groot. Maar ook dat is afwachten..... 
 
Poppen aan het dansen
Tja, dan de poppetjes, waar het natuurlijk eigenlijk omgaat. U stemt immers op één persoon, die zegt het programma van de partij die hij/zij vertegenwoordigt uit te willen voeren. Meestal stemt u op de lijsttrekker. Het kan ook zijn dat u deze persoon juist niet kiest, maar een voorkeur heeft voor een andere persoon op de lijst (de voorkeurstem). Dat is een goede graadmeter om de (in)populariteit van de lijsttrekker te meten!!
 
Als ik op een lijst zou staan met een aantal dames achter me, zou ik knap zenuwachtig worden. Waarom? Wel, evenals bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt nog al eens voor dat bij de gemeenteraadsverkiezingen vrouwen bij voorkeurstemmen worden gekozen. Vooral bij de PvdA kan ik me nu voorstellen dat de mannen in de top zenuwachtig zijn. Vorige keer kreeg "onze" Sharda Jadoenathmisier-Ramnathsing immers de meeste voorkeursstemmen in Ambacht. En nu de PvdA het niet zo best doet in de peilingen, zou deze politica als geheime wapen wel eens opnieuw ingezet kunnen worden!!
 
Gelet op deze achtergrond kan ik begrijpen dat de mannen van de SGP/CU zo relaxed op de foto’s in de campagne staan: ze hebben geen last van voorkeurstemmen voor vrouwen op hun lijst!
 
U moet dus op 3 maart de campagnevoerende politici niet in de kou laten staan. U weet nu dat zij geen mooi weer politici zijn, want er komt voor de gemeenten (financieel) zwaar weer aan.
Ga dus stemmen!!

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.