U bent niet van onze gemeente. Klopt: ik ben katholiek
Sinds februari heeft onze dorp het burgemeesterloze tijdperk weer achter ons gelaten. Deze keer was het niet zo lang: bijna 3 maanden. Dat valt mee. De vroegere keer duurde het bijna geloof ik zes maanden.
Over vroeger gesproken: de nieuwe burgervader is weer van confessionele huize, zijn twee voorgangers kwamen van rechts (VVD) en van links (PvdA), een voorbeeld van een stabiele gemeente(raad) zou ik zeggen. Stabiel en dus saaie, en weinig zeggende gemeente? Deze indruk kreeg ik toen we de Commissaris van Koningin van Zuid-Holland (CdK) hoorde spreken tijdens de installatie van de nieuwe burgemeester. Er zouden slechts 10 sollicitanten zijn geweest voor deze mooie functie, zo meende CdK. Terwijl bij andere gemeenten zoals Woudenberg er meer dan 30 sollicitanten zijn geweest. Tja, dan ga je wel even nadenken. Een terechte boodschap die CdK de plaatselijke en regionale bestuurders meegaf: zorg dat Ambacht in de vaart der volkeren komt en meer op de bestuurlijke kaart komt. Daarom ben ik benieuwd hoe dat de komende tijd handen en voeten wordt gegeven.
Voor sommige toespraken moest je soms inderdaad doorgeleerd hebben, voor een andere toespraak juist weer niet. En deze toespraak kwam van jawel….. de burgervader van naburige gemeente Zwijndrecht!! Jawel, ook hij zit in het Drechtstedenbestuur, maar zijn toespraak verdient de eerste prijs als het gaat om zijn humor.
Wat zei hij dan? Wel, dat het zo goed gaat met de samenwerking tussen Zwijndrecht en ’t Ambacht.
Hoe merkte dat dan? Wel, niet de achter de bestuurstafel, maar heel gewoon door zich te bewegen tussen het Ambachtse volk in …. De Schoof!! Blijkbaar doet de burgervader in Zwijndrecht al lange tijd wel eens boodschappen in dit lokale winkelcentrum. En spreekt hij daar mensen en wordt hij daar ook gezien. De Zwijndrechtse burgemeester noemde een voorbeeld: hij kwam een moeder met een groot gezin tegen, die hem erkende. Ze zei: “u bent niet van onze gemeente”. Nee, zei de burgermeester, dat klopt: “ik ben Rooms-katholiek!”….
Blijkbaar kende de burgemeester de Ambachtse denkwijze goed…
Uit alle toespraken, inclusief die van de nieuwe burgervader, bleek dat de focus ligt op de ontwikkeling van de Drechtsteden, van de regio dus. De term “Deltapoort” wordt zelfs gebezigd. Voor de niet-ingewijde Ambachtse toehoorder weinig zeggend, voor de regionale bestuurders is dat een uitdaging.
De fractie van Gemeentebelangen maakt van deze aandacht een politiek punt: teveel Drechtsteden in deze speeches. Ik denk dat dit wel meevalt en dit juist een onderwerp is waar veel over wordt gesproken. Denk bijv. aan de discussies die er in Alblasserwaard zijn of worden gevoerd over de Drechtsteden. Mijn indruk is dat er meer hierover wordt gesproken in de raden van Alblassserdam, Papendrecht en Sliedrecht dan in de Zwijndrechtse Waard. Zo is in Alblasserdam er vorig jaar al gediscussieerd over een startnotitie, een discussienotitie (in februari en oktober 2011), in Sliedrecht is in februari 2012 uitgebreid gesproken over de toekomst met behulp van een uitgebreide en heldere notitie over de toekomst van Sliedrecht. En in Papendrecht zijn in 2011 raadsessies geweest en is men er nog niet uit. Ik verwacht dat nog wel even zal duren. Eerst moet de Papendrechtse raad nog vaststellen wat de eigen identiteit van Papendrecht is, en vervolgens moet de raad zich (voorzichtig) een mening gaan vormen over de regionale samenwerking.
Tja, de Drechtsteden kent dus toch per gemeente meerdere snelheden. Maar zo’n meer snelhedenbenadering, waar heb ik dat meer gehoord? Jawel, bij de Europese Unie. Blijkbaar is de netwerkstad Drechtsteden een EU van netwerk(stad)staten in het klein….