zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Oud-voetballer Wim Jansen (met krullen) in 1981

Zeven BN'ers die geboren zijn in ons dorp

10 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bij BN'ers die iets met Ambacht hebben, denk je wellicht al snel aan de oud-Feyenoorders Wim Jansen en Joop Hiele. Hoewel de voetballers in ons dorp wonen, zijn ze geen geboren Ambachters, in tegenstelling tot zeven andere BN'ers. Hierbij valt te denken aan vlogster Monica Geuze (1995), "voetbalscheids" Edgar Bijl (1991) en theoloog Bas Plaisier (1946). Andere BN'ers die in Ambacht geboren zijn, zijn Servaas Stoop (1961), Margo Mulder (1969), Frederiek Grijpma (1970) en Hester Scheurwater (1971).

Monica Geuze werd op 27 maart 1995 in ons dorp geboren. Ze ging naar verschillende scholen waaronder het Rotterdamse Theaterhavo en het Develstein College in Zwijndrecht. In 2005 speelde Geuze mee in de muziekfilm Happy Family van de band Racoon en in 2009 vroeg rapper Ronnie Flex om zijn vaste diskjockey te worden. Na dit drie jaar voor hem te hebben gedaan, begon ze in 2015 ook voor zichzelf te draaien. Met singles als Laten gaan (2015) en Nu of nooit (2016) wist Geuze veel succes te behalen. Toch is ze vooral bekend door YouTube, waar Geuze een van de populairste Nederlandse vlogsters is. Ze maakt onder meer vlogs over haar dagelijks leven. In 2017 schreef Geuze een autobiografie, My Way en in 2019 was ze presentratrice van een exclusief seizoen van Love Island op Videoland.

Edgar Bijl werd op 13 juni 1991 in Ambacht geboren. Op 13 mei 2017 is hij gepromoveerd tot de Masterclass betaald voetbal. Sinds het seizoen daarna fluit Bijl ook wedstrijden in de eerste divisie, wat hij doet in dienst van de KNVB. Zijn passie voor het scheidsrechterschap begon al jong. Edgar Bijl: ,,Ik ben begonnen om mijn vader (IFC-voorzitter Cees Bijl, red.) te helpen, omdat ze bij de club zaten met een scheidsrechtersprobleem. En omdat mijn vader zei: ‘Je bent een vervelend ventje, doe het zelf maar een keer’. Toen ik eenmaal seniorenteams ging fluiten, dacht ik bij mezelf dat het wel wat kon worden.’’ 

Bas Plaisier werd op 19 juli 1946 in ons dorp geboren. Hij wilde leraar worden en bezocht de Mulo in Zwijndrecht. Toen Plaisier aan de christelijke kweekschool (in Dordrecht) studeerde, wijzigde zijn ambitie en wilde hij theoloog worden. Vandaar dat Plaisier vervolgens theologie ging studeren in Utrecht. In de Domstad raakte hij sterk beïnvloed door de theoloog Arnold van Ruler die stelde dat de zorg om het eigen zielenheil juist samenging met maatschappelijk engagement. Na zijn studie werd Plaisier missionair actief op Celebes om in 1984 terug te keren naar ons land. Hier werd hij predikant in Den Haag Moerwijk. In 1993 promoveerde Plaisier in Utrecht op het proefschrift Over bruggen en grenzen. De communicatie van het evangelie in het Torajagebied (1913 - 1942). Enkele jaren later werd Plaisier voorzitter van de Nederlands Hervormde Kerk en gaf hij leiding aan de fusie met de Gereformeerden en Luthersen die geleid heeft tot de huidige Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In 2008 stopte Plaisier als voorzitter en ging hij zich opnieuw bezighouden met missionaire activiteiten, maar dan vooral in China. 

Servaas Stoop is geboren op 8 mei 1962 en studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna begon hij zijn carrière als fractiemedewerker bij de SGP in de Tweede Kamer. In 1992 werd hij lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en later fractievoorzitter van de ChristenUnie/SGP. Vanaf 1998 was Stoop directeur van Stichting Schuilplaats, een christelijke hulpinstelling. Omdat hij burgemeester van Dirksland werd, stopte Stoop in 2002 als directeur. In 2013 ging Dirksland op in fusiegemeente Goeree-Overflakkee, zodat Stoop op zoek moest naar een nieuwe baan. Die kreeg hij bij de gemeentes Korendijk en Zuidland, waar hij waarnemend burgemeester werd. Omdat die baan ook tijdelijk was, kon Stoop daar niet blijven. Eind 2019 kreeg hij een definitieve functie als burgemeester bij gemeente West-Betuwe.

Margo Mulder kwam ter wereld op 7 januari 1969 in ons dorp. Na haar schoolcarrière ging Mulder aan de slag als klinisch psychologie in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. In 2006 werd ze politiek actief als raadslid voor de PvdA in Heusden, waarna ze wethouder werd tot 2017. De zomer daarop wordt zij door de gemeenteraad van Goes voorgedragen als burgemeester. Op 12 september 2018 wordt zij aldaar beëdigd als eerste vrouwelijke burgemeester van die gemeente. 

Frederiek Grijpma is geboren op 28 juni 1970. De hockeyster kwam in de periode 1993-1994 27 keer (7 doelpunten) uit voor de Nederlandse dameshockeyploeg. Met die ploeg speelde ze mee op de Champions Trophy 1993 en het WK 1994. De verdedigster speelde daarnaast ruim 13 jaar lang in het shirt van Laren. In 1996 verkaste ze naar Amsterdam. In 1999 stopte de strafcornerspecialist met tophockey, toen ze terugkeerde naar Laren om in het tweede te gaan hockeyen. In 1994 en in haar laatste seizoen op het hoogste niveau werd ze topscorer van de Hoofdklasse. Haar jongere zus Tsjitske Grijpma was ook verdedigster en speelde ook enige jaren in het eerste van Laren.

Hester Scheurwater is in 1971 geboren in ons dorp. De kunstenares studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Qua vorm kiest Scheurwater veelal voor fotografie, korte film en installaties waarbij ze dikwijls verwijst naar lust. De kunstenares exposeerde in onder meer het Brooklyn Museum (New York), op het FotoFestival Naarden en in het Stedelijk Museum Zwolle (eind 2010). Scheurwater was in 2008 een van de eerste Nederlandse artiesten die internationale bekendheid verwierf door haar werk op Facebook te promoten.

Foto Marcel Antonisse

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!