Groeiende lokale economie zorgt voor een gezond ondernemersklimaat

19 september 2018 door Hennie van der Zouw
Groeiende lokale economie zorgt voor een gezond ondernemersklimaat

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De begroting van 2019 is de eerste begroting van dit college. De focus ligt bij deze begroting op het realiseren van doelen uit het coalitieprogramma 'Gewoon Ambacht'. Dit doen we vanuit een financieel gezonde begroting. Het waarmaken van de ambities doen we samen met inwoners en partners. Voor het komende jaar betekent dit onder andere het volgende: we maken een preventieplan voor het sociaal domein, we ontwerpen een integraal huisvestingsplan voor basisscholen en we zetten verder in op duurzaamheid.

'Gewoon Ambacht' moet voor iedereen goed zijn
Burgemeester Heijkoop: "De komende vier jaar werken we vanuit vier programma's om wonen, werken en verblijven in Ambacht voor iedereen goed te laten zijn. Dit betekent dat wij open en transparant communiceren om betekenisvol samen te werken met de inwoners, de lokale detailhandel en onze partners. We dagen onze inwoners uit hun kennis, ervaring, creativiteit en kunde in te zetten voor de ontwikkeling van Ambacht. Dit laten we zien in de uitvoering van de nieuwe participatienota."

Positief saldo
De begroting toont een positief saldo voor de jaren 2019-2022, maar dat betekent niet dat we geld overhouden. Wethouder Financiën André Flach: "Door scherp naar onze uitgaven en bedrijfsvoering te kijken, zijn we er in geslaagd om ruimte te maken in onze begroting. Die ruimte willen we inzetten om de plannen uit het coalitieprogramma te gaan uitvoeren in de komende jaren. Zodra de plannen omgezet zijn in concrete plannen zullen die voorleggen aan de gemeenteraad en voorstellen om het positieve saldo daarvoor te gebruiken. We maken dus geen plannen met een lege portemonnee."

Solide en zorgvuldig omgaan met financiën
Het solide en zorgvuldige financiële beleid dat we de afgelopen jaren voerden, blijft ongewijzigd. Dit houdt in dat we de belastingen niet onnodig verhogen en zelfs verlagen als dit mogelijk is. Dit kan alleen door kritisch om te gaan met onze uitgaven. Voor 2019 zal de OZB zelfs niet met de inflatie worden verhoogd en dus gelijk blijven aan het tarief van vorig jaar. Wethouder André Flach: "Ik ben daar blij mee en zie dit als een inspanningsverplichting richting onze inwoners. Daarnaast gaan we investeren in onder andere een goede bereikbaarheid van Ambacht, in een veilig Ambacht en in een ondernemend Ambacht. Zo blijft Ambacht in veel opzichten een fijne plek om te wonen." 

Aanhoudende groei economie
Wethouder André Flach: "De landelijke en regionale economie is de afgelopen twee jaar aardig aangetrokken. Voorlopig blijft de groei doorgaan. Daar hebben wij baat bij, want het biedt kansen zoals de ontwikkeling van het Waterbusplein en de bouw van de bedrijventerreinen Ambachtsezoom en Antioniapolder. En een groeiende lokale economie zorgt voor een gezond ondernemersklimaat in Hendrik-Ido-Ambacht."

Klimaatadaptatie en Fairtrade gemeente
Wethouder Ralph Lafleur: "De energietransitie is één van de belangrijkste maatschappelijke opgaven de komende tijd. Aardgasvrij Hendrik-Ido-Ambacht in 2035 is bijvoorbeeld een scherpe ambitie, waar wij graag aan meewerken. Ook in de plannen van onze nieuwe projecten letten we expliciet op duurzaamheid. In De Volgerlanden bouwen we al energieneutraal en ook gaan we de komende jaren bedenken hoe we bewoners van bestaande woningen kunnen stimuleren om aardgasvrij te gaan wonen. We betrekken de bewoners hier natuurlijk bij. Ook wil Hendrik-Ido-Ambacht zo snel mogelijk een Fairtrade gemeente zijn, om nog beter te laten zien waar we voor staan."

Voorzieningen
Het voorzieningenniveau in Hendrik-Ido-Ambacht moet op peil blijven en versterkt worden waar het kan. Scholen, sportverenigingen, zorg- en welzijnsorganisaties moeten goed bereikbaar en beschikbaar zijn voor Ambachters. De bouw van het nieuwe binnenzwembad zal eind 2019 klaar zijn en er komt een aanbesteding voor een nieuw scholencluster op de oude locatie van het Jeugdspeelpark. Ook winkels willen we voor jong en oud goed bereikbaar houden.

Preventieplan
Wethouder Steven van Die: "Als gemeente willen we voorkomen dat kwetsbare groepen tussen wal en schip vallen. We bieden daarom zorg en ondersteuning aan groepen zoals jongeren, zieken en ouderen. Toch lopen onze inwoners regelmatig aan tegen de regels van de verschillende wetten. We stellen daarom een preventieplan op voor inwoners van 0 tot 100 jaar. We maken het plan samen met de partners in ons netwerk. Ons doel is dat zo min mogelijk inwoners afhankelijk zijn van zware zorg en ondersteuning. Met de juiste begeleiding, voorlichting of ondersteuning kunnen kleine problemen beheersbaar blijven. Of zelfs voorkomen worden."

Behandeling in commissies en gemeenteraad
Inwoners, verenigingen en instellingen kunnen inspreken tijdens de reguliere commissievergaderingen in de week van 17 oktober om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de gemeente en klik op 'gemeenteraad'. De gemeenteraad behandelt de begroting op maandag 5 november (ook hier kunt u inspreken) en vervolgt deze op donderdag 8 november. Deze avonden beginnen om 19.00 uur en u bent daar van harte welkom!

Infographic en begrotings-app
Bent u benieuwd naar de cijfers uit de begroting? In een handige Infographic op
www.h-i-ambacht.nl zet de gemeente ze voor u op een rijtje. Wilt u daarna meer informatie over een of meerdere onderwerpen? Bekijk dan binnenkort de gemakkelijke begrotings-app. Hier vindt u met maar een paar kliks alle informatie die u interessant vindt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.