IFC promoveert naar eerste klasse

02 juni 2009
IFC promoveert naar eerste klasse

HENDRIK IDO AMBACHT - De voor IFC zo succesvolle nacompetitie begon drie weken geleden thuis tegen het Bossche RKJVV en eindigde op zondag 31 mei 2009 op het prachtige en zonovergoten sportcomplex van de v.v. Halsteren bij Bergen op Zoom. Zowel weersomstandigheden als accommodatie deden sterk denken aan de eveneens succesvolle nacompetitiefinale van twee jaar terug (uit de 3e klasse), dus dat gaf het Ambachtse publiek vertrouwen. Ook het vertoonde spel uit de nacompetitie tot nu toe gaf vertrouwen, met de zeer indrukwekkende thuiswedstrijd tegen PSV als hoogtepunt.

Maar goed, met vertrouwen bij het publiek win je geen wedstrijd, het moet toch echt in het veld gebeuren, en daar stonden elf Terneuzers te wachten, die net als IFC in de winning mood waren, die het ook best mooi weer voor een promotie vonden, en die na twee competitieverliezen tegen IFC nog wel wat hadden recht te zetten.

Zoals te verwachten begon de wedstrijd van beide kanten wat nerveus, maar na een minuut of vijf nam IFC het heft in handen, om het gedurende de eerste helft niet meer af te staan. Het niveau was weliswaar niet zo hoog als vorige week, maar de verbeten wil om te winnen van IFC was ruim voldoende om Terneuzen terug te dringen op eigen helft en voor het creëren van een handvol prima kansen. Nadat er daarvan eerst nog een paar waren verprutst, was het halverwege de eerste helft Marcel Dijkstra die uit een lekker aangesneden vrije trap van Danny Slingerland de meer dan verdiende openingstreffer binnenkopte. Doordat IFC ook na die treffer verzuimde om het krachtsverschil in de stand tot uitdrukking te brengen, bleef het tot de rust spannend. Niet dat het IFC-publiek geen vertrouwen in de goede afloop had, maar 1-0 is maar 1-0, en voetbal is een raar spel en de bal is rond en wie weet wat Terneuzen na de rust allemaal nog zou gaan doen.

De tweede helft toonde twee nieuwe Terneuzers en een volkomen andere instelling bij de overige negen. Vanaf het begin namen de Zeeuwen IFC in de houdgreep en knepen die steeds strakker aan. Schot op schot werd op het IFC doel afgevuurd, maar elke keer werd dat gestuit door de verbeten verdediging van IFC (Johan de Ruijter, Alex de Jong en Tom vd Linden, onder leiding van de absolute man of the match Hasan Karagöz). Waar dat niet genoeg was staken ook Gerard vd Mei en Vrouwe Fortuna nog een handje toe (bal onderkant lat, diverse keren vlak voorlangs), al is het natuurlijk een bekend feit dat deze dame vooral ploegen te hulp schiet die het qua inzet ook verdienen. En dat IFC dat deed stond buiten kijf.

Met het een kwartier voor tijd inbrengen van Brendon Tholenaars voor de moegestreden Ufuk Akkanoglu en van Tim de Veij (net 17, eerste IFC-voetbalscholer die het eerste haalt) voor Remco de Jong wist interim-coach Ab van Oorschot wat van de druk van Terneuzen weg te nemen, maar verder dan wat speldenprikken wist IFC niet te komen, al belandde één daarvan wel op de buitenkant van de paal. Ondertussen kroop de wedstrijd naar het einde en kreeg het Ambachtse publiek, ondanks kramp in de billen van het knijpen, en ondanks een naar verwachting ruime blessuretijd, toch meer en meer hoop op een goede afloop.

En toen was daar ineens de verlossing. Brendon geeft van rechts een prachtige pass op de op links opstomende Tim de Veij, die daardoor alleen op de Terneuzense keeper afstormt. Met de koelte van een veteraan besluit de junior om niet te vertrouwen op zijn (prima) schot, de wat weifelend uitkomende keeper 'gewoon' voorbij te lopen, de bal in het lege doel te schuiven en hiermee zijn eigen jongensboek te schrijven. 2-0! IFC eersteklasser!

Na afloop op het veld vanzelfsprekend de voor dit soort gelegenheden gebruikelijke taferelen. Hossende spelers en supporters, luid gezang, bloemen, en traantjes in menig ooghoek (en soms ook hele stromen op de wangen). Terug in Ambacht brandde onder de deskundige leiding van Hans Klootwijk een spontaan en mooi feest los, met leuke en gelukkig niet al te lange toespraken, steeds luidruchtiger analyses van de wedstrijd, de nacompetitie, het seizoen, de laatste tien jaar van IFC en zelfs hier en daar de laatste halve eeuw, natuurlijk de onvermijdelijke polonaises (soms zelfs met de burgemeester voorop, die heen en terug in de spelersbus was meegelift.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.