IFC weer onderuit in laatste minuut

14 maart 2011
IFC weer onderuit in laatste minuut

HENDRIK IDO AMBACHT - Wilde IFC nog iets van het seizoen maken, dan moest er gewonnen worden, uit tegen Alphense Boys uit Alphen aan de Rijn. En datzelfde gold voor Alphense Boys zelf, dat bij aanvang met 5 punten meer dan IFC op de voorlaatste plaats van de zondag hoofdklasse A stond.

In Ambacht had Alphense Boys laten zien over een prima voetballend elftal te beschikken, was in die wedstrijd de bovenliggende partij, maar bleek ook kwetsbaar toen  IFC zich terug knokte in de wedstrijd en in de blessuretijd 3-3 maakte. Daarmee was de wedstrijd echter nog niet gespeeld; in de 94ste minuut maakt Alphense Boys alsnog 3-4 en liet IFC met een kater achter.

Een degradatieduel dus in Alphen, maar anders dan je zou verwachten. Geen felle duels, gevechten op de vierkante centimeter en heel veel inzet. Nee, beide team probeerden alles met verzorgd voetbal op te lossen en felle duels waren er nauwelijks. Wel in een redelijk hoog tempo, maar alles bij elkaar wat steriel voetbal, met Alpense Boys wat dreigender, maar erg onzorgvuldig in de afwerking. Kansen, want die waren er wel degelijk, werden meestal hoog over geschoten en in de ene keer dat de bal wel tussen de palen terecht kwam kon IFC-keeper met een prima actie en met behulp van de pal redding brengen. IFC zette er niet zo veel tegenover. Een vrije trap van Reinder van de Velde belandde in de muur en een schitterende pass van diezelfde speler zette Alper Kazbogan vrij voor de keeper, maar zijn schot ging net naast. Met 0-0 brak de rust aan.

Na rust in eerste instantie een zelfde spelbeeld: Alphense Boys met het meeste initiatief, maar de IFC-verdediging bleef redelijk eenvoudig op de been. Dat wil zeggen, tot de 60ste minuut. De goed, maar soms wat pietluttig leidende scheidsrechter Den Haan zag in een van een meter afstand tegen de hand van een IFC-verdediger geschoten bal een opzettelijke handsbal en gaf een vrije trap op de rand van de 16 aan Alphense Boys. En terwijl doelman Kasten van de Velde nog bezig was het formeren van de muur krulde Elio Egas de bal in de kruising.
Zoals IFC wel vaker overkomt was het even de weg kwijt en Alphense Boys profiteerde direct. Verdedigend ging er bij IFC van alles mis en met een mooie lob verschalkte Tim de Rijk keeper Karsten van de Velde voor de tweede keer.

Wedstrijd gespeeld, denk je dan, maar keer op keer blijkt IFC over veel karakter te beschikken. Want plotseling is er wel de scherpte in de duels, wordt Alphense Boys teruggedrongen in de verdediging en blijkt die verdediging verre van solide. In de 70ste minuut de verdiende beloning voor IFC: Ali Ben Omar kopt een voorzet van Houcine el Hammach schitterend in de kruising en de wedstrijd weer volledig open.
IFC houdt de druk op de verdediging van Alpense Boys en in de 86ste minuut is het weer raak, nu een prima voorzet van Alex de Jong en Rory v.d. Weijden als afmaker: 2-2.

Vanaf dat moment kan de wedstrijd alle kanten op. Beide ploegen hebben niets aan een gelijkspel en spelen vol op de aanval, met kansen over en weer. Karsten van de Velde ranselt een bal uit de kruising en Danny Slingerland slalomt in het strafschopgebied langs drie Alphense verdedigers, maar krijgt de bal net niet goed voor zijn voeten. In de tegenaanval slaat het noodlot alsnog toe: na een snelle aanval over links komt de bal bij de vrijstaande Elio Egas, die alsnog de wedstrijd in Alphens voordeel beslist: 3-2. Kort daarna fluit de scheidsrechter af en is IFC opnieuw in de laatste seconden verslagen. En gezien het spelbeeld in de laatste half uur van de wedstrijd heb je toch het gevoel dat er veel meer had ingezeten als er maar eerder druk was gezet op de kwetsbare Alphense verdediging.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.