Plan vestiging Yulius in Zuidwende-Zuid stopgezet

02 oktober 2012
Plan vestiging Yulius in Zuidwende-Zuid stopgezet

HENDRIK IDO AMBACHT - Zorginstelling Yulius heeft ruim een jaar geleden het verzoek aan de gemeente gedaan om een hoofdvestiging te realiseren in Zuidwende-Zuid. De afgelopen maanden is de haalbaarheid van het plan onderzocht.
Het impactonderzoek naar de invloed van een dergelijke kliniek op de leefomgeving in de buurt loopt nog.

Een ander cruciaal onderdeel uit het haalbaarheidsonderzoek is de veiligheid in relatie tot de nabijgelegen aardgastransportleiding. Hieruit is gebleken dat een acceptabel veiligheidsniveau voor de nieuwbouw van Yulius ontbreekt en eventuele maatregelen om dit te bereiken niet haalbaar zijn. Op basis hiervan heeft het college besloten geen verdere medewerking te verlenen aan het verzoek tot nieuwbouw van Yulius. 1 oktober zijn de raadsleden van dit besluit op de hoogte gebracht. Later volgt het officieel aanbieden van het besluit aan de gemeenteraad.

Advies Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid
Het college nam dit besluit op dinsdag 25 september jl. op basis van risicoberekeningen van de Omgevingsdienst en een daaraan gekoppeld advies van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In de kliniek van Yulius zouden 24 uur per dag minder-zelfredzame mensen gevestigd worden in een deels gesloten instelling, die op bepaalde plekken slechts 20 tot 50 meter van de gasleiding ligt. Bij een calamiteit met de gasleiding zouden door deze omstandigheden veel slachtoffers vallen. Bovendien zouden meer hulpverleners nodig zijn dan in de regio Drechtsteden beschikbaar zijn. Hoe klein de kans op een incident met de gasleiding ook is, dit is een onwenselijke situatie. De Veiligheidsregio beschrijft in haar advies een aantal oplossingsrichtingen.
Het college is van mening dat deze oplossingsrichtingen voor de locatie Zuidwende-Zuid niet haalbaar zijn en bovendien niet afdoende voor de te huisvesten kwetsbare doelgroep.
In de toelichting leest u meer over het besluit en de invloed van de gasleiding op de omgeving.

Bestuurlijke behandeling
De raadsleden hebben maandagavond 1 oktober aangegeven dat inhoudelijke bestuurlijke behandeling van het principebesluit over de vestiging van Yulius in Zuidwende-Zuid niet nodig is. Op de eerder genoemde data voor de raadscommissie van 18 oktober en de gemeenteraad van 5 november 2012 komt het onderwerp dus niet aan de orde.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.