De Meander ontwikkelt mee aan onderwijs van de toekomst
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Wat moeten kinderen in het primair en voortgezet onderwijs leren om goed voorbereid aan hun toekomst te kunnen beginnen? Dat is de vraag waarover 84 onderwijsinstellingen, waaronder christelijk kindcentrum De Meander, zich dit jaar buigen onder de vlag van curriculum.nu. Zij doen dit met ontwikkelteams die zich richten op een van de negen leergebieden: Digitale geletterdheid, Engels/moderne vreemde talen, Nederlands, Rekenen/wiskunde, Burgerschap, Bewegen & Sport, Kunst & Cultuur, Mens & Natuur en Mens & Maatschappij.
Kindcentrum De Meander speelt een actieve rol in curriculum.nu en houdt zich bezig met het leergebied Bewegen & Sport. “Wij gaan feedback geven op de nieuwe producten die vanuit het ontwikkelteam van curriculum.nu worden aangeboden. Deze producten moeten uitgeprobeerd worden op de ontwikkelscholen en daar is De Meander er een van. Wij gaan hierbij ook ouders, kinderen en maatschappelijke organisaties betrekken. Daarnaast werken we aan onze eigen ambitie om ons beweegplan in te voeren. Dit houdt in dat alle kinderen op ons kindcentrum iedere 45 minuten bewegen. Onze ervaringen hiermee brengen we in bij de bijeenkomsten van curriculum.nu,” aldus Caroline Scheurwater, directeur onderwijs van De Meander.
Bewegen en het brein
Het is de eerste keer in Nederland dat leraren en onderwijsdirecteuren een centrale rol vervullen bij het herzien van het onderwijscurriculum. Dat benadrukte minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media Arie Slob tijdens de startbijeenkomst van curriculum.nu op 8 maart. Ook prees hij de rol van leerkrachten in het traject. Erik Scherder, hoofd van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, gaf een presentatie over zijn onderzoek naar de invloed van bewegen op het brein. Hij vertelde dat het juist bij jongeren belangrijk is om op verschillende manieren het brein te prikkelen in een verrijkte leeromgeving. “Dat is precies wat wij op De Meander aan het realiseren zijn voor alle kinderen. In samenwerking met het ontwikkelteam en de andere onderwijsinstellingen levert dat ongetwijfeld een mooi resultaat op. Ons prachtig verbouwde kindcentrum en ons nieuwe speelleerplein gaan er zeker ook positief aan bijdragen.”
Op de vraag wat er met de resultaten van curriculum.nu gebeurt, antwoordt Caroline Scheurwater: “In januari 2019 zijn we klaar met het ontwikkelproces. De uitkomsten worden aan het ministerie van Onderwijs aangeboden. Vervolgens neemt de Tweede Kamer hierover een besluit en worden de kerndoelen en eindtermen in het primair en voortgezet onderwijs geactualiseerd.”
Bron foto: De Meander.