College positief over stedenbouwkundig plan Antoniapolder plus

14 mei 2013
College positief over stedenbouwkundig plan Antoniapolder plus

HENDRIK IDO AMBACHT - Uitgebreide update: Op 7 mei jl. heeft het college een voorstel besproken over onder andere verlenging van de Antoniuslaan en de aanleg van een nieuw Waterbusplein aan het einde daarvan, dat zal worden doorgeleid naar de raad. Deze plannen komen voort uit de door het college vastgestelde ‘stedenbouwkundige visie Antoniapolder Plus’.

Verantwoordelijk wethouder Teunis Stoop is blij met deze belangrijke stap vooruit in het verbeteren van de infrastructuur van Hendrik-Ido-Ambacht. “Zowel het toekomstige Waterbusplein als het Noordeinde zijn straks rechtstreeks aangesloten op de Antoniuslaan. Dat maakt het centrum veel beter bereikbaar. Bovendien proberen we de plannen van de gemeente met die van omliggende bedrijven te combineren, om het gebied een zo hoogwaardig mogelijk karakter te geven.”

Het collegebesluit van 7 mei omvat zowel de stedenbouwkundige visie voor het gebied Antoniapolder plus als de financiële basis voor belangrijke verbeteringen in de infrastructuur en de beleving en representativiteit bij de entree van Hendrik-Ido-Ambacht. Het doortrekken van de Antoniuslaan maakt het mogelijk om een rechtstreekse verbinding tussen het water van de Noord, het Noordeinde en de wijk Centrum te realiseren. Aan de Noord wordt een nieuw Waterbusplein ontwikkeld. Met het verlengen van de Antoniuslaan wordt tevens de Nijverheidsweg ontlast en daardoor veiliger gemaakt.
 
Genoemde verbeterpunten maken deel uit van de stedenbouwkundige visie Antoniapolder plus. Deze visie, voortgekomen uit de Structuurvisie, is erop gericht om het gebied Antoniapolder plus te ontwikkelen tot een representatief gebied met een goede ontsluiting en bereikbaarheid. De visie brengt verschillende aspecten van het gebied Antoniapolder stedenbouwkundig met elkaar in samenhang, om integrale ontwikkeling mogelijk te maken. Zoals de herstructurering van het deelgebied Frankepad-Grotenoord, de ontwikkeling van het Genie- en Citadelterrein, de verplaatsing van de waterbushalte, de aanleg van een nieuw waterbusplein, de aanleg van het Noordeinde en het verlengen van de Antoniuslaan.
 
De voorgenomen structuurverbeteringen in het kader van de stedenbouwkundige visie Antoniapolder Plus bieden ook kansen voor omliggende bedrijven als Bolith en ABB/Stemar. De gemeente streeft ernaar met hen synergie te creëren om het gebied een zo hoogwaardig mogelijk karakter te geven. Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) is nauw bij de ontwikkeling betrokken.
 
Wethouder Teunis Stoop is verheugd met de meerwaarde die door de afstemming met ondernemers mogelijk is: “Net als de gemeente hebben de omliggende bedrijven wensen en plannen.
 
Door de verschillende belangen met elkaar te delen en zoveel mogelijk te combineren, ontstaan extra mogelijkheden om er een gebied met uitstraling van te maken. De eerste stap is gezet. Verdere inhoudelijke uitwerking vindt de komende tijd plaats. De plannen zijn bovendien in een vroeg stadium besproken met ondernemers in het gebied. Deze ondernemers hebben op positieve wijze meegedacht en dat heeft waardevolle suggesties en aandachtspunten opgeleverd over onder andere verkeerskundige gevolgen, die we verder gaan onderzoeken.”
 
Het college heeft op 7 mei onder andere de financiële basis en het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet besproken. De totaal benodigde investering is € 4,2 miljoen, dat bestaat uit een deel subsidie en een bijdrage van betrokken organisaties. De gemeente neemt ongeveer een derde voor haar rekening. Genoemde onderwerpen gaan nu door naar de raadscommissie RZ/De Volgerlanden, voor behandeling op 30 mei, en naar de Raad, voor behandeling op 6 juni.
 
 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.