Alles over Hendrik Ido Ambacht...

Wonen in Hendrik-Ido-Ambacht

Ambacht omvat op dit moment meer dan 9.500 woningen waarin bijna 25.000 mensen wonen.

De totale oppervlakte bedraagt 11,99 km², hiervan is 1,26 km² water.

Wijk Centrum, Krommeweg, Volgerlanden, Sandelingen-Ambacht, Oevers. Dat zijn de 5 wijken waaruit Ambacht is opgebouwd, en hierin is voor ieder mens wel een geschikte woonplaats te vinden: ouderwets of modern, stedelijk of landelijk, veel of weinig groen, enz. Veel wijken zijn ruim van opzet en bevatten dus lekker veel groen.

Geschiedenis

 

De precieze datum waarop Hendrik-Ido-Ambacht is onstaan is niet helemaal duidelijk. De grond waarop Hendrik-Ido-Ambacht ligt wordt namelijk sinds het jaar 1000 al gebruikt voor landbouw en veeteelt. Toch kan men hier niet helemaal spreken van Ambacht als gemeente, aangezien de grond het bezit was van welgestelden uit de omtrek, met name uit Dordrecht.

Dit is voor eeuwen hetzelfde gebleven, pas rond 1600, toen Nederland in opstand tegen Spanje kwam, begonnen er industriële activiteiten te onstaan. Er kwam een zoutketen, twee steenbakkerijen en een trasmolen. In deze tijd begon ook de tuinbouw en de vlasteelt op te komen.

In het jaar 1322 onstonden de twee rechtsgebieden Hendrik-Ido-Schildsmankinderen-Ambacht-en-de-Oostendam en Sandelingen Ambacht. Deze werden door Graaf Willem III van Holland aan ambachtsheren uitgegeven op voorwaarde van het betalen van de bedijkingskosten.
In deze tijd bestonden de landerijen voor ene deel uitvruchtbare akkers en weilanden, maar ook uit slechte gronden, ’volgerlanden' genoemd.

In de achttiende eeuw floreerde de tuinbouw en vlasbewerking, en werden er scheepslooperijen opgericht (schipbreken, het 'recyclen' van schepen) waardoor Ambacht in de deze tijd wereldwijde bekendheid krijgt.

Het zou nu nog tot 1855 duren, toen de twee bovengenoemde rechtsgebieden werden samengevoegd, tot het huidige rechtsgebied Hendrik-Ido-Ambacht onstond.

Een leuk gegeven is hierbij dat hiervoor zeer veel onduidelijkheid was over de naam, waarbij de gemeente ooit Hendrik Ido Oostendam en Schildmanskinderen Ambacht werd genoemd, en zeer waarschijnlijk zelfs Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht.
 

In 1939 werd de brug over de Noord aangelegd, de brug die Alblasserdam en Ambacht verbind. In 1991 kwam er een tunnel naast waar de A15 onder de Noord doorging.

Naast de wijk Dorp en Oostendam, die al lang bestonden, kwam ook de wijk Sandelingen in 1994 erbij, gelegen aan de westelijke kant van Ambacht. In het zuiderlijke deel van deze wijk werden veel kantoorpanden opgericht.

Sinds 2007 is ook begonnen aan de bouw van de nieuwe wijk De Volgerlanden. De Volgerlanden is onstaan, zoals boven al genoemd werd, op de voormalige slechte akkergronden maar uitstekende tuinbouwgronden van Ambacht .

Meer informatie over de geschiedenis van Ambacht is te vinden op de website van het Historisch Genootschap

Stichting historisch genootschap
J. van Beek
Weteringsingel 84
3342 AK Hendrik-Ido-Ambacht
E-mail:vanbeekj@kabelfoon.nl


De Grote Kerk

 
 
Wonen in Ambacht
 Het Ambacht    
 Ambacht in Nederland    
Nieuwbouwprojecten
De Volgerlanden Vrouwgelenweg 81 078 6200 078
© fotografie: Liesanne Timmermans