Kostbaar onverwacht verlies voor Vollido dames 2

30 maart 2015 door Hennie van der Zouw

HENDRIK IDO AMBACHT - Na de opgaande lijn van de laatste wedstrijd is Nistemenco/Vollido dames 2 erop gebrand om dit voort te zetten tegen Wik/Univé. Volgens trainer Ko des Bouvrie is er voorafgaand goed getraind waarin de verdediging en posities extra aandacht hadden gekregen. Bij het inspelen blijkt Edith Kruger, een steunpilaar binnen het team, af te moeten haken vanwege een blessure, hetgeen een grote domper is voor het team.

Snel wordt er geïmproviseerd, waarbij Erna Middendorp en Janneke Hoebergen op nieuwe posities worden gezet. De eerste set laat een gemotiveerd en zelf verzekerd team zien. Alles klopt: verdediging, pass en aanval. Geen zwakke plekken en met vooral Corinda Schaap sterk met haar service en snelle aanval. Wik/Unive heeft totaal geen grip op het spel van Vollido en de eindstand is overtuigend: 16-25 in het voordeel van de groen-witte dames.

De tweede set gaat ook voortvarend van start en Vollido pakt een voorsprong en knokt zich naar een stand van 12-16. Wik grijpt al de timeouts aan en wisselt vaak om Vollido uit het ritme te halen. Hierdoor gaat Vollido te gehaast spelen, hetgeen vooral in de service fouten oplevert. Bijna iedereen maakt servicefouten wat het zelfvertrouwen ondermijnt en ook de pass beïnvloedt. Wik komt langszij tot 25-25 en dan wordt het een groot gevecht, met knokken voor elk punt. Wik wint aan het einde, op een stand van 31-29.

Vollido kan moeilijk omgaan met dit soort momenten, waarin er wel gestreden, maar toch verloren wordt, en ze staan dan ook snel achter in de 3e set. Van beide kanten wordt een goede serie met slechte series afgewisseld maar Vollido blijft steeds met twee punten achterstand volgen en het lukt niet om voorbij de tegenstander te komen. De stand gaat van 8-6 naar 17-15 en dan naar 20-19. Het spel gaat op en neer en Vollido probeert het spel van de eerste set weer tot zich te krijgen maar het zelfvertrouwen is er niet. Het positiespel wordt niet meer aangehouden en speelsters gaan individueel aanpassingen doen waardoor de chaos nog groter wordt. Er wordt gewisseld, maar de coach krijgt de dames niet meer bij de les. Een verlies in de 3e set is het gevolg.

Bij de aanvang van de vierde set blijkt hoe zwaar het voor de dames is om zich over een achterstand in sets heen te knokken. Want niet alleen de winst van de partij staat op het spel, de punten zijn ook nodig om de 2e plek te behouden die recht geeft op aanvullende promotiewedstrijden. Voordat de dames het beseffen, staan ze in de 4e set direct achter met 11-6. Ondanks dat ze meer kwaliteiten in huis hebben komen ze niet dichterbij dan twee punten. Veel serveerfouten, verkeerde oplossingen door angstig spel geven aan dat Vollido op dit moment niet tegen deze druk bestand is. Wik speelt relaxter en wint met 25-23.

Op 11 april staat er heel wat op het spel voor de dames wanneer ze de directe tegenstander treffen die ook in de race zijn voor de aanvullende promotiewedstrijden. Dames 2 speelt om 15.00 uur thuis in de Ridderhal.