dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

14
mei

Podiumdelen en toebehoren in elkaar zetten tot podium

Een podium opbouwen is niet zo gebeurd, geen wonder dat er opleidingen voor zijn. Een podium kan klein zijn bijvoorbeeld voor een spreker of een in een café voor de beste optredens van de plaatselijke zanger, maar het kan ook een heus kunstwerk zijn. Veiligheid is hartstikke belangrijk, maar ook de uitstraling van het podium. In dit artikel krijg je de beste tips over het opbouwen van een podium.

Veiligheid boven alles
Met stipt op nummer één staat veiligheid. Zorg als eerste dat het podium stevig staat en dat de artiest weinig kans heeft om te vallen of om ergens overheen te struikelen. De constructie moet dus heel stevig zijn en moet het gewicht aankunnen van wat er op het podium gaat gebeuren. Voorbereiding is het halve werk, dus weet wat er gaat gebeuren op het podium: een zangeres dat optreedt of gaat er een compleet orkest optreden? Moet er een zwaar drumstel op staan? En houd ook rekening met brandveiligheid als artiesten willen spelen met vuur om hun show extra effect mee te geven. Podiumonderdelen en toebehoren die veiligheid borgen zijn:
• Trappen en trapleuningen
• Railing en balustrades
• Goede bevestiging van het podium en podiumdelen aan elkaar

Gemak
Gemak, het klinkt net of je niet hard wil werken, maar niets is minder waar! Het opbouwen van podia is hartstikke zwaar werk. Je wilt jezelf niet overbelasten en daar zijn trouwens ook goede ARBO regels voor. De juiste podiumdelen en toebehoren kunnen het werk vergemakkelijken, denk aan bijvoorbeeld trolleys.

Uitstraling podium
Het oog wil ook wat, dus een podium moet strak afgewerkt worden. Doordat het vaak donker is rondom het podium en de spotlights op de artiest gericht zijn, zijn er veel aspecten van het podium goed weg te werken met donkere of zwarte podiumdelen en toebehoren. Denk onder andere aan podiumrokken om kabels en constructie weg te kunnen werken. Maar ook aan zwarte tape om kabels op een veilige en strakke manier weg te kunnen werken. De details maken het helemaal af!

Laat je inspireren
Laat je inspireren als podiumbouwer en ga lekker zoveel mogelijk mee naar concerten en optedens waar podia tot kunstwerken omgebouwd worden. Of vraag eens iemand of je achter de schermen mee kan kijken. Om te weten te komen waaruit een podium bestaat en waar je aan moet denken als het gaat om podiumdelen en toebehoren, kun je ook eens bij speciaalzaken op internet zoeken zoals bijvoorbeeld Maxiaxi!

Deel dit bericht met je vrienden!