woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

14
mei

Gratis behandeling van obesitas en overgewicht

Beeld: Steve Buissinne via Pixabay

Vanuit de Gecombineerde Leefstijl Interventie, ook wel bekend als het GLI-programma, worden behandelingen met oog op een gezonde leefstijl en vitaliteit door de verzekeraar vanuit de basisverzekering vergoed. Momenteel is Your Health Spot in Zwijndrecht de enige aanbieder in de Drechtsteden waar je terecht kunt voor gratis behandeling van obesitas en overgewicht.

Wat is de Gezonde Leefstijl Interventie?

Het GLI-programma is een 2-jarig programma waarbij mensen met overgewicht of obesitas met behulp van individuele coaching en groepsbijeenkomsten worden begeleid naar een gezonde leefstijl. Het programma duurt zo lang omdat nieuwe, gezonde gewoontes niet zomaar aangeleerd worden. Het vereist oefening en consistentie, waarbij de coaches professionele hulp aanbieden. Naast een gezonde leefstijl ligt de focus ook op het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Your Health Spot Zwijndrecht

Momenteel is Your Health Spot in Zwijndrecht de enige aanbieder van het programma. Het aanbod is uitgebreider dan alleen het GLI-programma. Zo biedt Your Health Spot tevens een aantal extra onderdelen gratis aan. Mensen kunnen gebruik maken van een gratis fysio screening, die kijkt wat er fysiek mogelijk is en wat aandachtspunten zijn. Ook kan men drie maanden lang gratis sporten onder begeleiding en wordt er wekelijks gemeten en gewogen. Door wekelijks de resultaten van de inspanningen te zien wordt het een stuk motiverender om het programma te volgen. Daarnaast is er een lokaal samenwerkingsmodel ontwikkeld waardoor zorgverleners uit de regio Drechtsteden kunnen aansluiten in het GLI-programma.

Belang van een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl heeft invloed op veel gezondheidsfactoren. Om gezond te leven is het niet alleen belangrijk om voldoende te bewegen, maar ook om gezond te eten, genoeg te slapen en te kunnen ontspannen in vrije tijd. Overgewicht kent natuurlijk vele gezondheidsrisico’s, zoals een hogere kans op hart- en vaatziekten en pijn aan gewrichten. Door beweging, gezonde voeding en voldoende rust te verweven met het dagelijks leven en er een gewoonte van te maken vallen mensen niet alleen af, maar voelen ze zich ook energieker en zitten ze beter in hun vel. Hierdoor kan men regie nemen over het eigen leven.

Gratis ondersteuning Your Health Spot

Your Health Spot biedt graag de benodigde ondersteuning, zodat cliënten bewust kunnen werken aan de gezondheid en daardoor meer gaan doen van wat hun gelukkig maakt. Ook geeft het vitaliteitscenter aan dat het vanuit een maatschappelijk oogpunt belangrijk is om de strijd met overgewicht tegen te gaan. Dit zorgt namelijk voor een reducering van de zorgkosten. Meer (beweeg) activiteiten in Hendrik Ido Ambacht en omgeving staan op de agenda.

Tips voor gezonde voeding

Een gezond eetpatroon is gevarieerd en bestaat uit een combinatie van koolhydraten, vetten, eiwitten en macronutriënten zoals vitamines en mineralen vanuit groente en fruit. Wat helpt bij afwisselend eten is om de juiste apparaten in huis te hebben. Zo kan men door een blender en een broodrooster in huis te halen afwisselende ontbijtjes en lunches bereiden, zonder dat er voedsel verloren hoeft te gaan. Overrijp fruit en restjes groenden kunnen namelijk eenvoudig in de blender en wat ouder brood smaakt nog heerlijk nadat dit in het broodrooster is geweest.

Deel dit bericht met je vrienden!