maandag 24 januari 2022

Alles over Ambacht

14
mei

Een woning laten bouwen: dit zijn de stappen

Het is natuurlijk geweldig om zelf een huis te laten bouwen dat er helemaal naar je eigen wens uit komt te zien. Voordat het zover is, zijn er nogal wat zaken om te regelen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken als je een woning laat bouwen. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Om het overzicht te bewaren, zijn hier een aantal stappen beschreven die je dient te ondernemen als je een woning laat bouwen.

1. Regel de financiering
Het is als eerste belangrijk om de financiering van je woning op orde te krijgen. Hoeveel kan je lenen en wat wil je lenen als je rekening houdt met je levensstijl? De definitieve financiering is overigens pas te regelen nadat je de koop/-aanneemovereenkomst hebt gesloten.

2. Kavel kopen
Als je nog niet in het bezit bent van grond heb je de mogelijkheid om een zelfbouwkavel te kopen. Bij projecten met diverse kavels in het aanbod is het mogelijk een optie te nemen. De koopovereenkomst teken je daarna, waarbij je een bankgarantie afgeeft of een waarborgsom betaalt. Er volgt dan een inschrijving bij het Kadaster met de registratie dat je grondeigenaar bent. De informatie op https://kadastralekaart.nl/ geeft inzicht in het perceel waar je eigenaar van bent.

3. Check de voorwaarden
De kans is aanwezig dat er specifieke voorwaarden van toepassing zijn op het bouwen van je woning. Bijvoorbeeld als er sprake is van een beeldkwaliteitsplan. Een welstandsvrije kavel biedt wat dat betreft meer vrijheid in vergelijking met een beperking van je bouwkeuzes als er een plan ligt.

4. Ontwerp van je huis
Misschien heb je al een droomhuis in gedachten, maar nu komt het op het ontwerp aan. Zet alle wensen die je hebt op een rij. Dat vormt een goede basis om met een architect om de tafel te gaan zitten en je ontwerp concreet te laten worden. Bij zelfbouwkavels is er overigens vaak sprake van een gemaakte selectie van architecten. Dat biedt ook de gelegenheid om extra inspiratie op te doen.

5. Overeenkomst met architect
Het is belangrijk om de overeenkomst met de architect van je keuze vast te leggen. Beschrijf de gemaakte afspraken en stel ook een maximaal budget vast. Het ontwerp is pas definitief als je helemaal tevreden bent. De architect maakt van het definitieve ontwerp een bouwtekening. Vervolgens is het de beurt aan de aannemer om je droomhuis te verwezenlijken.

Deel dit bericht met je vrienden!