woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

14
mei

De beste streamingdienst voor jou en je familie kiezen

Hendrik-Ido-Ambacht is een dorp wat met zijn tijd meegaat. Er is voldoende te beleven, maar ook voor de regenachtige dagen wil je binnenshuis vertier vinden. Een filmpje of serie streamen is hier een goede oplossing voor. Streamen, een woord waar de gemiddelde inwoner van Hendrik-Ido-Ambacht een paar jaar geleden nog nooit over had gehoord. Sinds de komst van streamingdienst Netflix, zijn er steeds meer inwoners van de stad die van een streamingdienst gebruik maken. En deze diensten worden zo populair dat het een stevige concurrentie is voor de ‘gewone’ televisieprogramma’s. Of het traditionele televisie zal gaan verslaan, is nog wel de vraag.

Wat houdt het precies in?
Wellicht weet je niet goed wat het allemaal inhoudt, die streamingdiensten. Bij streamen wordt er vanaf een netwerk een programma naar jouw apparaat gestuurd. Bij streamingdiensten moet je denken aan muziek, films of series die van de server van de dienst naar jouw televisie, smartphone of tablet wordt gezonden. Je hoeft hiermee niets meer te downloaden en hebt alleen opslagcapaciteit nodig voor de app van de dienst. Er zijn verschillende streamingdiensten en hoe bepaal je nu welke voor jou en je gezin geschikt zijn?

Netflix
Netflix wordt door velen gezien als de grondlegger van de populariteit van streamingdiensten voor films en series. Netflix is al sinds 1998 actief in de Verenigde Staten. Pas in 2010 ging de dienst internationaal. Eerst was het Canada waar de dienst werd uitgerold, later volgde Latijns-Amerika en uiteindelijk werd het voor Nederlanders in 2013 mogelijk om van de mogelijkheden van Netflix gebruik te maken. Netflix vraagt voor films en series licenties aan. De geldigheid van die licenties bepaalt hoe lang een film of serie beschikbaar is. Daarnaast ontwikkelen ze bij Netflix ook hun eigen content, de zogenaamde Netflix Originals. Het aanbod van Netflix verschilt per land. Wil je toch de content van Netflix van een ander land bekijken, dan kan dit in principe niet omdat die mogelijkheid wordt geblokkeerd, de zogenaamde geoblocking. Internationaal Netflix kijken met VPN is dan een optie. Met VPN bepaal je namelijk je eigen virtuele locatie en kun je dus simuleren dat je woont in het land waarvan je de Netflix content wil kijken.

Videoland
Videoland was ook een videotheek waar je films kon huren. Sinds 2010 is het een streamingdienst welke in 2013 door RTL Nederland is overgenomen. Doordat de dienst onderdeel is van RTL Nederland, kun je ook veel programma’s vooruit kijken via de dienst. Een groot voordeel ten opzichte van Netflix. De films en series zijn meer gericht op de liefhebber van Nederlandse televisie, maar het aanbod is wel een stuk minder breed dan dat op Netflix. Sinds 2015 houd ook Videoland zich bezig met het ontwikkelen van eigen content. Zo werd Zwarte Tulp het eerste programma van eigen hand.

Disney+
In 2019 werd bekend dat Nederland een van de weinige landen was waar Disney+ hun nieuwe streamingdienst zou gaan testen. In november 2019 kon je uiteindelijk een betaald abonnement afsluiten. Disney+ biedt alleen Disney content aan. Ben je fan, dan is dit de dienst die je moet afnemen. Geen fan, dan is het niks voor jou. Desondanks zijn er wereldwijd zoveel liefhebbers van Disney dat deze dienst vooralsnog een doorslaand succes lijkt te zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!