Interview: op grote schaal Agile werken met het SAFe framework, hoe dan?

In dit artikel behandelen we een interview over hoe je het werken van Agile kunt opschalen door middel van SAFe dat is afgenomen bij Christiaan Kleczewski, mede-eigenaar bij adviesbureau Agile Scrum Group. Hij legt uit onder andere uit wat SAFe is en waarom het belangrijk is.
1. Wat is SAFe en hoe verschilt SAFe van andere Agile methodieken?
SAFe staat voor Scaled Agile Framework. Het is een van de raamwerken die gebruikt kunnen worden voor het opschalen van Agile werken in organisaties, zowel profit als non-profit en zowel IT als Non-IT. Veel andere Agile raamweken, zoals bijvoorbeeld Scrum, gaan uit van één team van maximaal 10 mensen en de interactie tussen die mensen in dat team. Bij SAFe gaat het om meerdere teams, tussen de 50 en 125 mensen, die samen werken aan een waardestroom. Het gaat er dus om hoe je de interactie en de afhankelijkheden tussen teams in goede banen leidt.
2. Waarom is een Leading SAFe training van belang?
Voordat een organisatie voor deze manier van werken kiest, is het belangrijk om te begrijpen waar SAFe op gebaseerd is. Dit is nog belangrijker voor mensen die de leiding hebben in een dergelijke organisatie. Eén van de beslissende factoren voor het laten slagen van een grote organisatieverandering, die ook in het model van Kotter naar voren komt is een management buy-in. De implementatie van (onderdelen van) SAFe kan daar zeker onder geschaard worden.
3. Wat zijn de leerdoelen tijdens een leading SAFe training?
Tijdens deze training leer je de basisbeginselen van SAFe, de lean-agile mindset, de SAFe Principes, en niet te vergeten hoe je leiding kunt geven aan een organisatie die gebaseerd is op deze beginselen, mindset en principes. Daarnaast leer je leiding te geven binnen een organisatie die SAFe heeft omarmd. De training komt het beste tot zijn recht als organisaties nadenken over de implementatie van dit raamwerk. Immers is het dan belangrijk om te weten hoe het raamwerk in elkaar zit en wat de toegevoegde waarde voor de organisatie is. Uiteraard komt deze training ook goed tot zijn recht bij mensen die een leidinggevende positie gaan bekleden in een organisatie waar met SAFe gewerkt wordt, maar zelf nog geen ervaring hebben met leidinggeven in een dergelijke omgeving.
4. Hoe ondersteunt Agile Scrum Group organisaties bij Agile SAFe?
ASG ziet SAFe als een van de hulpmiddelen die organisaties kunnen inzetten om meer en beter waarde te leveren. Dat wil dus zeggen dat SAFe niet voor elke organisatie een oplossing is, en dat niet elk element van SAFe per definitie geïmplementeerd moet worden. Wij bekijken samen met de klant welke uitdagingen er zijn, denk aan het goed prioriteren van grote initiatieven, het behouden van overzicht en de samenwerking over team heen. Aan de hand daarvan kijken welke elementen uit SAFe kunnen helpen om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast geloven wij erin dat verandering het beste beklijfd als deze stap voor stap wordt gerealiseerd, dus wij gaan niet voor de ‘big bang’ implementatie.