woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

14
mei

10 eenvoudige tips om energie te besparen

Energie besparen is een hot item. Het is fijn als je duurzame energie kunt opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Maar het is nog veel beter voor het milieu als je minder energie gaat verbruiken. Wil jij graag duurzaam gaan leven én je energierekening omlaag brengen? Met deze 10 eenvoudige tips maak je een goede start!

1. Vervang je verlichting

Loop alle verlichting in huis eens na. Heb je al overal energiezuinige verlichting? De meest energiezuinige verlichting is LED. Vervang dus alle gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen voor een LED variant. Voor vrijwel elke fitting is een passende LED te vinden. Hiermee bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.

2. Verminder je verlichting

Het is verstandig om je buitenverlichting op een timer te zetten. Tenslotte is het niet nodig dat de tuin de hele nacht verlicht is. De buitenlampen bij je voor- en achterdeur koppel je aan een bewegingssensor, zodat ze alleen aangaan wanneer dat nodig is. Verder schakel je verlichting uit in ruimtes waar je niet bent. Gebruik verlichting alleen wanneer dat nodig is.

3. Kies voor de juiste slimme apparaten

Er zijn verscheidene slimme apparaten die je veel energie kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan je thermostaat, oven of verlichting die je op afstand kunt bedienen. Je kunt de apparaten dan aan- en uitzetten wanneer dat nodig is, ook als je niet thuis bent. Daarmee bespaar je al snel zo’n 10% op je energieverbruik.

4. Gebruik de eco-stand van apparaten

De meeste moderne apparaten hebben een eco-stand. Deze lijkt niet erg duurzaam, omdat het apparaat veel meer tijd nodig heeft. Toch kost het minder energie. Die tijd wordt bij een vaatwasser bijvoorbeeld gebruikt om de vaat te laten weken, waardoor het vuil gemakkelijker loslaat. Datzelfde geldt ook voor de wasmachine. De eco-stand bespaart uiteindelijk best veel water en energie.

5. Gebruik aan/uit schakelaars op apparaten

Je TV, computer en geluidsinstallatie op standby laten staan is niet ideaal. Je kiest beter voor aan/uit schakelaars. Dat kan bijvoorbeeld door een stekkerdoos met een schakelknop te gebruiken. Nog veel handiger is een klein apparaatje tussen de stekker en het stopcontact, waarmee je de stroomtoevoer met een afstandsbediening kunt uitschakelen.

6. Gebruik je wasdroger minder vaak

Je was kan prima drogen door hem op te hangen. Een wasdroger heb je alleen maar nodig als het echt heel vochtig weer is. Want of het nu koud is of heet: zolang het droog is kan de was prima buiten drogen. Er is een simpel trucje om te zien of de was in de wasdroger moet. Kijk buiten naar de stoep/straattegels. Zijn deze nat, dan kun je de was het beste binnen ophangen of in de wasdroger doen. Zijn ze droog, dan zal de was ook buiten goed kunnen drogen.

7. Gebruik apparaten pas als het nodig is

Elke dag twee keer stofzuigen is helemaal niet nodig. Stofzuig pas als het nodig is omdat het stoffig is geworden in huis. Verder gebruik je de wasmachine en wasdroger pas als je genoeg was hebt om de trommel te vullen. De vaatwasser zet je ook pas aan als hij vol is. Daardoor hoeven de apparaten niet aan als het niet nodig is en bespaar je meer energie dan je denkt.

8. Koop niet onnodig nieuwe apparaten

Misschien denk je dat het slim is om je huidige apparaten te vervangen voor nieuwere apparaten met een beter energielabel. Vergeet echter niet dat je oude apparaat moet worden afgevoerd. En dat er speciaal voor jou een nieuw apparaat wordt gemaakt. Dat vraagt ook veel van het milieu! Vervang apparaten pas als dat echt nodig is, wanneer ze kapot zijn.

9. Let bij nieuwe apparaten op het label

Koop je een nieuw apparaat omdat het oude kapot is? Let dan op het energielabel. Er zijn tegenwoordig apparaten die extreem zuinig zijn. Kijk niet alleen naar de lettercode (A+, A), maar ook naar het totaalverbruik in kWh dat op het label staat. Dit zegt veel over hoe efficiënt het apparaat werkt.

10. Zet de verwarming een graadje lager

Mensen wennen snel aan een bepaalde temperatuur in huis. In het begin is het dus heel storend als de temperatuur wat lager is. Toch kun je er wel aan wennen en na een paar weken is het heel gewoon dat de temperatuur een graad lager is. Dat bespaart al snel zo’n 8% op je energierekening!

Energie besparen kan op veel manieren. Je kunt het passief doen, door bijvoorbeeld je verlichting te vervangen. Het kan ook actief, door je leefgewoonten aan te passen. Met deze tien tips bespaar je al snel zo’n 20% op je energieverbruik. Goed voor milieu én portemonnee.

Deel dit bericht met je vrienden!