zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Wethouder Flach wil sollicitatieplicht vaker schrappen

22 september 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Wethouder André Flach (SGP-CU) gaat bij de andere Drechtsteden pleiten om de sollicitatieplicht te schrappen voor bepaalde doelgroepen met een uitkering. Met zijn lobby wil de wethouder mensen in moeilijke situaties ontzien en beweegt hij zich richting de VVD, D66, PvdA, A.U.B. en E.V.A. Deze partijen vroegen namelijk in 2018 extra aandacht voor de effecten van het schrappen van de sollicitatieplicht voor alleenstaanden en mantelzorgers.

Streven naar robuuste samenleving
Flach formuleerde zijn voornemen bij de presentatie van de gemeentelijke begroting voor volgend jaar. Bij "bepaalde doelgroepen met een uitkering" denkt de wethouder met name aan (aanstaande) ouders met jonge kinderen, mantelzorgers of mensen die veel tijd besteden aan vrijwilligerswerk. "Deze doelgroepen moeten per week een verplicht aantal sollicitatiebrieven schrijven. Maar als we een robuuste samenleving willen bouwen met elkaar, dan moeten we ook onbetaald werk waarderen. Daarom moeten we mensen die wezenlijk bijdragen aan de samenleving niet zodanig belasten dat ze zich in allerlei bochten moeten wringen om hun uitkering te mogen houden", legt Flach uit. 

Andere gemeentes 
De wethouder kan dat voornemen niet zelfstandig uitwerken, omdat de sociale dienst regionaal vormgegeven is, samen met alle zeven Drechtsteden. Zij moeten zich allemaal kunnen vinden in Flachs plan. "Ik zal dus moeten lobbyen om draagvlak te creeren voor mijn voornemen. Dat ga ik doen tijdens regionale overleggen waar toch al over de sociale dienst gesproken wordt", verduidelijkt de wethouder. In andere gemeentes is de sollicitatieplicht ook omstreden, onder meer in Schiedam, Den Haag en Tilburg. Een aanjager van de discussie is een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) van experimenten die zes gemeentes met de bijstand deden. Uit de experimenten blijkt dat het schrappen van de sollicitatieplicht weinig uitmaakt; werkzoekenden zonder plicht vinden even vaak een baan als werkzoekenden met sollicitatieplicht. 

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!