zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Wat zijn de knalgroene krijsende vogels in ons dorp?

29 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Wellicht heb je ze al eens gezien; knalgroene krijsende vogels. Dat zijn halsbandparkieten die oorspronkelijk leefden in India en Centraal-Afrika. Sommige exemplaren werden hier gehouden in kooien waaruit ze ontsnapten of werden losgelaten. De vogels begonnen zich overal te vestigen, waaronder in ons dorp vanaf 2011. In het voorbije decennium zijn de parkieten het meest gesignaleerd aan de Hoge Kade, Burgemeester Jonkerkade en Huygenstraat. Dat blijkt uit analyse van waarnemingen op waarneming.nl.

In ons dorp komt de parkiet het meest voor in de omgeving van het Cascade. De vermoedelijke oorzaak zijn de vele bomen waarin de parkiet zich graag schuilhoudt. Daarbij zijn mensen (en voer) nooit ver weg; zonder voer zou de parkiet de voedselschaarste in de winter niet overleven. Vandaar dat de vogel in het Sandelingenpark nauwelijks gesignaleerd is.

Na 2010 meer halsbandparkieten in ons dorp
Hoewel de parkieten al jaren in onze regio leven, lijken ze pas na 2010 Hendrik-Ido-Ambacht gevonden te hebben. Volgens waarneming.nl werd de vogel in 2011 hier 5 keer waargenomen en een jaar later 17 keer. In 2014 zette de toename door; waarnemers zagen de halsbandparkiet bijna 70 keer in ons dorp. Het aantal waarnemingen liep op tot 122 in 2018, waarna de aantallen schommelden rond de 90. Vorig jaar is de vogel 112 keer gespot in ons dorp. Zo is Hendrik-Ido-Ambacht in tien jaar tijd een thuis geworden voor de halsbandparkiet die vooral rond de Hoge Kade voorkomt. 

Foto Oscar Balm

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!