zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Wethouder Steven van Die (CDA)

Vanwege tekort wil wethouder Van Die huisartsen verleiden om voor ons dorp te kiezen

14 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De laatste tijd kampt ons dorp met een structureel huisartsentekort. Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor de lokale volksgezondheid, bespraken enkele raadsleden het tekort op dinsdagavond 14 december. De mogelijkheden van de gemeente zijn echter beperkt. “Als gemeente kunnen we weinig meer doen dan huisartsen verleiden om voor ons dorp te kiezen. Dit doen we door twee ruime gezondheidscentra te bouwen; één in ons dorpscentrum en één in plangebied Zuidwende-Zuid”,  vertelt wethouder Steven van Die (CDA).

Het huisartsentekort baart raadslid Cinthus van der Lei (Gemeentebelangen) wel zorgen. “Huisartsen zijn nu nauwelijks bereikbaar vanwege de patiëntenstop. Als voorbeeld denk ik aan een oude vrouw uit Oud-Beijerland die onlangs in ons dorp kwam wonen. Nadat ze zich had aangemeld bij een huisarts kreeg de vrouw te horen dat ze maar bij haar oude huisarts moest blijven. Hier zou namelijk geen plaats zijn, wat ik erg schrijnend vind. Bovendien is zo’n tekort niet goed voor het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Daarbij vervult een huisarts een belangrijke preventieve rol; hij/zij kan kleine problemen oplossen, voordat ze escaleren, waarna meer hulp nodig is”. Marijke Gommans (D66) onderstreept Van de Lei’s punt. “Hoewel de gemeente verantwoordelijk is voor volksgezondheid, moeten nieuwkomers nu wel heel erg zoeken naar een goede huisarts. Het tekort is dus terecht een aandachtspunt”.

Nieuwe gezondheidscentra aan Zuidwende en in dorpscentrum
Bert van der Wulp (PvdA) beaamt de verantwoordelijkheid van de gemeente en wijst op de ruimtelijke bevoegdheden. “In gebiedsvisies kunnen we uitstekend meer en ruimere gezondheidscentra inplannen”. Namens E.V.A. sluit Arie Scheurwater zich aan bij Van der Wulps inbreng. Vervolgens vraagt Jauharina Oelfke (VVD) zich af of er in Volgerlanden-Oost nog ruimtelijke mogelijkheden zijn. Maar dat is lastig volgens de wethouder die tot slot het woord kreeg. Hij stelde eerst dat de gemeente niet zoveel kan doen voor huisartsen. “De gemeente heeft een heel beperkte rol bij de huisvesting van huisartsen; het is de primaire taak van zorgverzekeraars om huisartsen te regelen. Aansluitend doen wij wat we kunnen, zowel ambtelijk als richting de verzekeraars.” Daarna werd Van Die wat concreter. “In onze gebiedsvisie hebben we twee zorgaccommodaties ingetekend; één in het dorpscentrum en één in plangebied Zuidwende-Zuid. Omdat daar de meeste ruimte is, kan er aan de Zuidwende een heel mooi zorgblok verrijzen. Daarbij voeren we al gesprekken met potentiele kopers die ergens in 2021 zullen toehappen. Zo streeft de gemeente ernaar om anderhalf extra fte aan huisartsen aan te bieden. Dat is wel nodig, temeer omdat ons dorp blijft groeien met de Volgerlanden”.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!