maandag 24 januari 2022

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: stevige daling aantal positieve coronatesten in ons dorp

12 januari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Eindelijk blijkt uit de de RIVM-weekcijfers dat het aantal positieve positieve-coronatesten daalt in ons dorp. Zo zijn er afgelopen week 183 dorpsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 44 minder zijn dan de week ervoor. In die week registreerde het RIVM nog een toename van 8 positieve testen. Hieruit blijkt dat de toename in ons dorp is omgebogen tot een stevige afname.

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM ook een forse daling. Zo testten er deze week 237 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een afname van 87 personen. Vorige week zag het RIVM een toename van 2 positieve testen in onze buurgemeente. Dat komt neer op een totaal van 324 positieve testen.

Verloop aantal positieve testen
  week 1 week 2
Hendrik-Ido-Ambacht 227 (+8)   183 (-44)  
Zwijndrecht 324 (+2)  237 (-87)


Volgens het RIVM is de afname een voorzichtig gevolg van de lockdown. Toch zal Rutte de huidige maatregelen vanavond niet versoepelen, maar met drie weken verlengen, zo is de verwachting. De verlenging zou moeten leiden tot een structurele daling van het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Later in dit jaar zouden vaccinaties eerst de harde en daarna de gedeeltelijke lockdown overbodig moeten maken. 

Positiviteitsratio in onze regio daalt van 17,1 % naar 14,7%
Het percentage positieve testen (positiviteitsratio) in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de afname in de corona-golf. Waar vorige week nog 17,1% positief testte, is dat percentage gedaald naar 14,7%, zo stelt het RIVM. Daarbij is het aantal geteste personen in onze regio gedaald; van 8.704 naar 7.784 . Toch heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; elke regio kent intussen een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. 

R-waarde stijgt van 0,91 naar 0,95
Een minpuntje is de toenemende R-waarde die vorige week 0,91 was, maar nu ongeveer 0,95 is. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 95 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan verliezen. Bij de berekening van de waarde kijkt het RIVM niet alleen naar positieve testen, maar ook naar ziekenhuis- en IC-opnames die in onze regio erg hoog zijn.  

Albert Schweitzer Ziekenhuis schaalt ook in Zwijndrecht af
Vanwege de druk op de zorg moest het Albert Schweitzer Ziekenhuis op locatie Dordwijk enkele bedden sluiten. Met de ingang van het nieuwe jaar heeft het ziekenhuis de operatiekamers, evenals de afdeling Dagbehandeling op de locatie Zwijndrecht voor het grootste deel gesloten. De sluiting duurt tot midden januari waarna het ziekenhuis de situatie opnieuw bekijkt. Oogoperaties, pijnbehandelingen en kuren/infusietherapie gaan echter nog wel door. De locatie Zwijndrecht blijft open: zonder tegenbericht vinden spreekuren en onderzoeken er plaats, zoals gepland.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Opvallend genoeg vermeldt het RIVM deze week relatief weinig opnames en sterfgevallen in ons dorp. Alleen in Zwijndrecht constateert het instituut een stevige toename:

  Opnames Sterfgevallen
Hendrik-Ido-Ambacht 0 (+0) 1 (-1)
Zwijndrecht 0 (-1) 8 (+4)


Uit verschillende waarnemingen is gebleken dat deze RIVM-data niet overeenkomen met de feiten; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. De werkelijke aantallen opgenomen en overleden patiënten kunnen dus hoger liggen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!