donderdag 4 maart 2021

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: Weer minder positieve corona-testen in ons dorp

16 februari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Al weken testen steeds minder Ambachters positief op het coronavirus. Deze week vormt geen uitzondering op dat patroon, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-weekcijfers. Afgelopen week zijn er 69 dorpsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 13 minder zijn dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een afname van 24 positieve testen. Hieruit blijkt dat het aantal positieve testen afneemt. 

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM nu juist een stijging. Zo testten er deze week 157 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een toename van 11 personen. Vorige week zag het RIVM juist nog een afname van zo'n 22 positieve testen. Dat komt neer op een totaal van 146 positieve testen.

Verloop aantal positieve testen
   week 6  week 7
Hendrik-Ido-Ambacht  82 (-24)    69 (-13)
Zwijndrecht  146 (-22)   157 (+11)


Positiviteitsratio in onze regio daalt van 15,3% naar 14,9%
Het percentage positieve testen (positiviteitsratio) in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de verzwakkende corona-golf. Waar vorige week nog 15,3% positief testte, is dat percentage gedaald naar 14,9%, zo stelt het RIVM. Daarbij is het gemiddeld aantal geteste personen in onze regio wel gestegen; van 562 naar 637 per dag. Verder heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; elke regio kent momenteel een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. 

Gemiddelde R-waarde blijft zo'n 0,97
De gemiddelde R-waarde is met een punt gedaald van 0,97 naar 0,96. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 96 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan verliezen. De R-waarde van deze week is een gemiddelde van het traditionele coronavirus en de Britse variant. De R-waarde van het bekende virus is gedaald van 0,80 naar 0,84, terwijl die van de variant nu 1,15 is. Als deze waardes stabiel blijven, zal het traditionele virus verdrongen worden door de Britse variant. Dat kan op termijn destabiliserende gevolgen hebben voor zorg, veiligheid en samenleving. De enige structurele oplossing lijkt snelle vaccinatie te zijn. 

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Opvallend genoeg vermeldt het RIVM deze week relatief weinig opnames en sterfgevallen in ons dorp. Alleen in Zwijndrecht constateert het instituut iets meer sterfte dan in Ambacht:

  Opnames  Sterfgevallen
Hendrik-Ido-Ambacht 0 (-0) 0 (-2)
Zwijndrecht 0 (-1) 4 (-3)


Uit verschillende waarnemingen is gebleken dat deze RIVM-data niet overeenkomen met de feiten; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. De werkelijke aantallen opgenomen en overleden patiënten kunnen dus hoger liggen.

Zie ook:

Lees meer over:

corona rivm-weekcijfers r-waarde
Deel dit bericht met je vrienden!