zondag 28 november 2021

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: minder positieve coronatesten in ons dorp

13 april 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vanavond volgt er weer een nieuwe aflevering in de reeks persconferenties over de corona-maatregelen. De verwachting is dat de regering de maatregelen nauwelijks zal versoepelen, omdat steeds meer mensen positief testen. In ons dorp is juist een daling zichtbaar van zo'n 26 positieve testen. Zo testten twee weken geleden 258 Ambachters positief en deze week 232, zo meldt het RIVM. Vier weken registreerde het instituut nog een toename van 53 positieve testen. 

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM een stijging. Zo testten er deze week 361 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een toename van 56 personen. Twee weken zag het RIVM een toename van zo'n 2 positieve testen. Qua leeftijdsgroepen constateert het instituut de grootste toename onder jongeren van 13 tot 24 jaar. Onder ouderen ziet het RIVM juist al sinds februari een daling, wat verklaard kan worden door het vaccinatieprogramma. Dat er meer positieve testen zijn, wijt het RIVM aan de oprukkende Britse variant.  

Verloop aantal positieve testen
   week 13  week 15
Hendrik-Ido-Ambacht  258 (+53)   232 (-26)
Zwijndrecht  305 (-9 )  361 (+56)


Positiviteitsratio in onze regio stijgt naar 13,6%
Het percentage positieve testen (positiviteitsratio) in onze veiligheidsregio duidt op een toenemende corona-golf. Waar twee weken geleden vorige week nog 10,6% positief testte, is dat percentage gestegen naar 13,6%, zo stelt het RIVM. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde dat op 9,6% ligt. Daarnaast is het gemiddeld aantal geteste personen in onze regio wel gestegen; van 2.092 naar 2.135 per dag. Als verklaring wijst het RIVM op de start van het hooikoortsseizoen waarin mensen vaker klachten hebben die op corona lijken.

Regionaal risiconiveau blijft "zeer ernstig"
Verder heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; de meeste regio's kennen momenteel een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. 

Gemiddelde R-waarde daalt van 1,11 naar 0,97
De gemiddelde R-waarde is gedaald van 1,11 naar 0,97. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 97 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan verliezen. De R-waarde van deze week is een gemiddelde van het oorspronkelijke coronavirus en de enkele varianten, zoals onderstaande tabel laat zien:

Ontwikkeling R-waarde
   week 13  week 15
R-waarde (gemiddeld)  1,11  0,97


Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Het aantal opnames is in beide gemeentes gelijk gebleven, meldt het RIVM. Het instituut stelt vast dat de meeste opnames plaatsvinden in de leeftijdscategorie 60 tot 79 jaar. Deze mensen zijn nog nauwelijks gevaccineerd, wat hen relatief kwetsbaar maakt. Over de sterfgevallen rapporteert het instituut in beide gemeentes dat er weinig mensen overleden zijn aan corona.

Verloop aantal ziekenhuisopnames
   week 13  week 15
Hendrik-Ido-Ambacht  1 (-0)  0 (-1)
Zwijndrecht  1 (-4)  0 (-1)

Verloop aantal sterfgevallen
   week 13  week 15
Hendrik-Ido-Ambacht  0 (-0)  0 (-0)
Zwijndrecht  0 (-7)  1 (+1)


Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Uit verschillende waarnemingen is gebleken dat deze RIVM-data niet overeenkomen met de feiten; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. De werkelijke aantallen opgenomen en overleden patiënten kunnen dus hoger liggen. 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!