dinsdag 13 april 2021

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: iets minder positieve corona-testen in ons dorp

2 maart 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Deze week hebben er minder Ambachters positief getest op het corona-virus, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-weekcijfers. Afgelopen week zijn er 95 dorpsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 5 minder zijn dan de week ervoor. Twee weken geleden registreerde het RIVM nog een toename van 31 positieve testen. Hieruit blijkt dat het aantal positieve testen weer afneemt na een toename. 

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM een stijging. Zo testten er deze week 263 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een toename van 60 personen. Vorige week zag het RIVM al een toename van zo'n 46 positieve testen. De stijging hangt wellicht samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven enkele weken geleden, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten adviseert het RIVM om kinderen te laten testen.

Verloop aantal positieve testen
   week 8  week 9
Hendrik-Ido-Ambacht  100 (+31)     95 (-5)
Zwijndrecht  203 (+46)    263 (+60)


Positiviteitsratio in onze regio blijft ongeveer 12,9%
Het percentage positieve testen (positiviteitsratio) in onze veiligheidsregio duidt op een licht toenemende corona-golf. Waar vorige week nog 12,8% positief testte, is dat percentage gestegen naar 12,9%, zo stelt het RIVM. Daarbij is het gemiddeld aantal geteste personen in onze regio wel gestegen; van 1.004 naar 1.108 per dag. Als verklaring wijst het RIVM op de start van het hooikoortsseizoen waarin mensen vaker klachten hebben die op corona lijken.

Regionaal risiconiveau blijft "zeer ernstig"
Verder heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; de meeste regio's kennen momenteel een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. Vorige week ging het nog beter in de regio's Gelderland-Midden en IJsselland waar het risiconiveau's lager waren; "ernstig", respectievelijk "zorgelijk". 

Gemiddelde R-waarde stijgt van 0,99 naar 1,14
De gemiddelde R-waarde is licht gestegen van 0,99 naar 1,14. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 114 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan winnen. De R-waarde van deze week is een gemiddelde van het oorspronkelijke coronavirus en de enkele varianten, zoals onderstaande tabel laat zien:

  Week 8  Week 9
R-waarde (gemiddeld) 0,99 1,14
R-waarde oude variant 0,90 1,02
R-waarde Britse variant  1,14 1,26


Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Het aantal opnames is alleen in Zwijndrecht iets gestegen, maar in Hendrik-Ido-Ambacht gelijk gebleven, meldt het RIVM. Over de sterfgevallen rapporteert het instituut wel weer een toename in ons dorp, terwijl in Zwijndrecht een lichte afname was:  

  Opnames  Sterfgevallen
Hendrik-Ido-Ambacht 0 (-0) 3 (+2)
Zwijndrecht 2 (+1) 2 (-1)


Uit verschillende waarnemingen is gebleken dat deze RIVM-data niet overeenkomen met de feiten; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. De werkelijke aantallen opgenomen en overleden patiënten kunnen dus hoger liggen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!