zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: voorzichtige afname aantal positieve corona-testen in ons dorp

29 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Uit de RIVM-weekcijfers blijkt dat het aantal positieve corona-testen in ons dorp is afgenomen. Zo zijn er afgelopen week 219 dorpsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 6 minder zijn dan de week ervoor. In die week registreerde het RIVM nog een toename van 16 positieve testen. Hieruit blijkt dat de toename in ons dorp is omgebogen tot een afname.

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM nog een toename, al is ze zwakker dan twee weken geleden. Zo testten er toen geleden 298 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een toename van 69. Deze week ziet het RIVM een toename van 24 positieve testen in onze buurgemeente. Dat komt neer op een totaal van 322 positieve testen. Afname valt pas volgende week te verwachten, omdat pas dan de effecten van de harde lockdown goed merkbaar worden. Nu ligt Zwijndrecht ook iets centraler dan ons dorp, zodat er gemiddeld iets meer verplaatsingen zijn. Dat kan de virusbeheersing in onze buurgemeente bemoeilijken. 

Schommelend percentage positieve testen in onze regio
Het percentage positieve testen in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de (vertraagde) toename in de corona-golf. Waar vorige week nog 15,1% positief testte, is dat percentage gestegen naar 15,6%, zo stelt het RIVM. Daarbij is het aantal geteste personen in onze regio fors gedaald; van 10.796 naar 8.679. Toch heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; elke regio kent intussen een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. 

R-waarde daalt van 1,24 naar 1,15
Een ander gegeven is de R-waarde die vorige week rond de 1,25 schommelt, maar nu is gedaald naar de 1,15. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 115 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan winnen. Bij de berekening van de waarde kijkt het RIVM niet alleen naar positieve testen, maar ook naar ziekenhuis- en IC-opnames die in onze regio erg hoog zijn.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren.

Afschaling gewone zorg in Albert Schweitzer Ziekenhuis
In het Albert Schweitzer Ziekenhuis is de werkdruk intussen zo hoog dat noodmaatregelen worden doorgevoerd. "We merken een hoog ziekteverzuim en het aantal opgenomen patiënten met corona blijft hoog", vertelt Peter van der Meer, voorzitter van het ziekenhuis. "De enige denkbare oplossing is een heftige: een nog groter deel van de gewone zorg afschalen. In totaal gaan we per direct zo'n dertig bedden sluiten. Dit betekent dat we niet-spoedeisende operaties uitstellen, evenals enkele operaties die wel spoedeisend zijn. Patiënten die veilig naar huis kunnen, worden vervroegd ontslagen. Oncologische dagbehandelingen (chemotherapie) en cardiologische dagbehandelingen (zoals dotteren) gaan door, omdat ze geen bed vereisen."

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!