zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: afvlakkende daling aantal positieve corona-testen in ons dorp

24 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het aantal positieve testen in ons dorp opnieuw gedaald is. Wel is de daling minder sterk dan twee weken geleden. De laatste weekcijfers melden dat er 131 dorpsgenoten positief getest zijn op het coronavirus. Dat zijn er 55 minder dan de week ervoor. Drie weken geleden registreerde het RIVM nog een afname van 103 positieve testen. De daling begint de laatste weken dus iets te stagneren. 

Niet alleen in ons dorp, maar ook in Zwijndrecht constateert het RIVM een afname van het aantal positieve testen. Zo testten er twee weken geleden 286 Zwijndrechters positief en nu 211, wat neerkomt op een afname van 75 testen. In zijn inschattingen betrekt het instituut ook de resultaten uit commerciële teststraten. "COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte en een positieve test moet bij wet gemeld worden bij de GGD. Daar moeten ook bijvoorbeeld commerciële aanbieders zich aan houden, evenals aan specifieke richtlijnen. De inspectie houdt daar toezicht op", vertelt het RIVM.

Daling sterker dan landelijk gemiddelde
Met het afnemend aantal corona-besmettingen doet de Zwijndrechtse waard het beter dan het landelijk gemiddelde. Zo is het landelijk gemiddelde aantal besmettingen met 2% gedaald, terwijl dat percentage hier hoger ligt. Toch lijkt het daling van het aantal positieve testen hier ook te stagneren. Dat hangt waarschijnlijk samen met de R-waarde die gestegen is naar 1,02, wat wil zeggen dat 100 mensen samen 102 personen besmetten. Bij een R-waarde hoger dan 1 neemt het aantal besmettingen toe. Als de R-waarde lager dan 1 is, dan neemt het aantal besmettingen af. Waarbij geldt, hoe lager het R-getal, hoe beter.

Percentage positieve testen blijft 17%
Het coronadashboard sluit aan bij de iets afzwakkende afname. ondersteunt het beeld van de afzwakkende corona-golf. Waar drie weken geleden nog 20,7% positief testte, ligt dat percentage twee weken geleden rond de 17%. Deze week is dat percentage nauwelijks veranderd, zo stelt het RIVM. Toch is het aantal mensen met een positieve testuitslag nog steeds zeer hoog: onze regio zit nog steeds in een ernstige fase van de COVID-19 epidemie, met meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners.

Wellicht langere Kerstvakantie, geen versoepeling in zicht
Vanwege de stagnatie in de afname kan de gedeeltelijke lockdown voorlopig niet versoepeld worden. Dat vindt het OMT, een belangrijke factor in het kabinetsbeleid om corona in te dammen. Daarnaast wil het OMT gaan onderzoeken of een verlenging van de kerstvakantie bijdraagt aan een snellere verlaging van het aantal positieve testen. Het OMT denkt dat de snellere daling van enkele weken geleden te danken is aan de herfstvakantie. Zeker is dat allerminst, want in de leeftijdscategorie 13 - 18 jaar is de afgelopen week een stevige daling zichtbaar. In de jongste leeftijdscategorie ( 0 - 12 jaar) daarintegen is de daling gering, maar daar lag het aantal positieve testen ook al veel lager. Dat blijkt uit figuur 1 op de RIVM-website. 

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Naast het aantal positieve testen vermeldt het RIVM het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens per week per gemeente. Maar die data blijken niet overeen te komen met verschillende waarnemingen; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers ervaren en die het RIVM ook meldt.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!