zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

RIVM-weekcijfers: aantal positieve testen bijna gelijk gebleven in ons dorp

5 januari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Uit de RIVM-weekcijfers blijkt dat het aantal positieve corona-testen in ons dorp nagenoeg onveranderd is. Zo zijn er afgelopen week 227 dorpsgenoten positief getest op het corona-virus, wat er 8 meer zijn dan de week ervoor. In die week registreerde het RIVM nog een afname van 6 positieve testen. Hieruit blijkt dat de afname in ons dorp is omgebogen tot een lichte toename.

In buurgemeente Zwijndrecht constateert het RIVM ook een uiterst geringe toename. Zo testten er deze week 324 Zwijndrechters positief, wat neerkwam op een toename van 2 personen. Vorige week zag het RIVM een toename van 24 positieve testen in onze buurgemeente. Dat komt neer op een totaal van 322 positieve testen.

Verloop aantal positieve testen
  week 52 week 1
Hendrik-Ido-Ambacht 219 (-6) 227 (+8)
Zwijndrecht 322 (+24) 324 (+2)


Uit de toenames blijkt dat het effect van de lockdown in onze regio nog op zich laat wachten. Het RIVM ziet zelfs nergens in ons land nog een overtuigende daling. Mark Rutte is dan ook nog niet hoopvol over versoepelingen van de harde lockdown na 19 januari. Maar rond 12 januari hoopt het kabinet de knoop door te hakken met speciale aandacht voor winkels en de bezoekregeling. 

Stijgend percentage positieve testen in onze regio
Het percentage positieve testen in onze veiligheidsregio ondersteunt het beeld van de (vertraagde) toename in de corona-golf. Waar vorige week nog 15,6% positief testte, is dat percentage gestegen naar 17,1%, zo stelt het RIVM. Daarbij is het aantal geteste personen in onze regio licht gestegen; van 8.679 naar 8.704. Toch heeft onze regio nog altijd meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, wat de rijksoverheid "zeer ernstig" vindt. Om in de beheersbare fase te komen moet het aantal positieve testen liggen op hoogstens 50 per 100.000 inwoners. Die fase heeft nog geen enkele veiligheidsregio bereikt; elke regio kent intussen een "zeer ernstige" epidemiologische situatie. 

R-waarde daalt van 1,15 naar 0,91
Een lichtpuntje is de dalende R-waarde die vorige week 1,15 was, maar nu ongeveer 0,91 is. Dit betekent dat elke 100 mensen met het virus ongeveer 91 anderen besmetten, zodat de epidemie langzaam aan kracht kan verliezen. Bij de berekening van de waarde kijkt het RIVM niet alleen naar positieve testen, maar ook naar ziekenhuis- en IC-opnames die in onze regio erg hoog zijn.  

Albert Schweitzer Ziekenhuis schaalt ook in Zwijndrecht af
Vanwege de druk op de zorg moest het Albert Schweitzer Ziekenhuis op locatie Dordwijk enkele bedden sluiten. Met de ingang van het nieuwe jaar heeft het ziekenhuis de operatiekamers, evenals de afdeling Dagbehandeling op de locatie Zwijndrecht voor het grootste deel gesloten. De sluiting duurt tot midden januari waarna het ziekenhuis de situatie opnieuw bekijkt. Oogoperaties, pijnbehandelingen en kuren/infusietherapie gaan echter nog wel door. De locatie Zwijndrecht blijft open: zonder tegenbericht vinden spreekuren en onderzoeken er plaats, zoals gepland.

Onvolledige aantallen opnames en overlijdens
Opvallend genoeg vermeldt het RIVM deze week relatief weinig opnames en sterfgevallen in de Zwijndrechtse Waard: 

  Opnames Sterfgevallen
Hendrik-Ido-Ambacht 0 (+0) 2 (-5)
Zwijndrecht 1 (-1) 4 (-2)


Uit verschillende waarnemingen is gebleken dat deze RIVM-data niet overeenkomen met de feiten; ziekenhuizen geven sommige Covid-opnames en -sterfgevallen niet door aan het RIVM. Een voor de hand liggende oorzaak is de hoge werkdruk die veel zorgmedewerkers nog altijd ervaren. De werkelijke aantallen opgenomen en overleden patiënten kunnen dus hoger liggen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!