maandag 24 januari 2022

Alles over Ambacht

Oene Doevendans laat op ludieke wijze zien waar de euro’s van inwoners naar toe gaan in de huidige plannen.

Realistisch Ambacht: "Recycletarief wordt veel te rooskleurig gebracht"

29 december 2021

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Ambachtse huishoudens die één zak restafval per week produceren, zijn in de ogen van het College van B&W al slechte afvalscheiders, die daarvoor financieel gestraft moeten worden. Dat blijkt volgens de lokale partij Realistisch Ambacht uit informatie van de gemeente rondom het nieuw in te voeren recycletarief.

Begin december nam de gemeenteraad nog geen besluit over de invoering van dit systeem, omdat de financiële onderbouwing ontbrak. Wethouder Lafleur heeft beloofd om voor de uitgestelde besluitvorming in de raadsvergadering van februari alsnog te komen met tarieven, zodat de raad en de inwoners daadwerkelijk kunnen zien wat dit systeem de burger gaat kosten.

Drie pagina's informatie
Fractievoorzitter Oene Doevendans van Realistisch Ambacht: “Net voor de jaarwisseling krijgen Ambachters in het weekblad bijna drie pagina’s informatie aangeboden om hen te overtuigen van de noodzaak van het recycletarief, wat een ander woord is voor betalen per zak restafval. Maar ondanks de belofte van het College om nu meer duidelijkheid te gaan scheppen over de kosten, staat in al die informatie nog steeds vrijwel niets over die tarieven. De boodschap dat het recycletarief goed is omdat het ‘beter is voor de portemonnee’ overheerst.”

Duurder uit
Realistisch Ambacht is groot voorstander van afvalscheiding, in welke vorm dan ook. “Dat is zeer zeker goed voor het milieu”, zegt Doevendans. “Maar dat het beter is voor de portemonnee, willen wij graag eerst zien. Voorlopig zijn de signalen niet hoopgevend: op de gemeentelijke website lezen wij dat het basistarief van de afvalstoffenheffing verlaagd zou kunnen gaan worden met tussen de 78 en 108 euro per jaar. Nu is dat 350 euro voor een meerpersoonshuishouden. Ieder huishouden begint dus met een gunstiger uitgangspositie. Maar daar komt vervolgens 3 euro extra heffing overheen voor elke keer dat je de restafvalcontainer opent. In het gunstigste geval, dat van 108 euro minder basistarief, mag een huishouden dus 108 : 3 = maximaal 36 zakken restafval per jaar aanbieden om quitte te spelen. Daarna ben je duurder uit. Dat is dus 0,7 zak per week per huishouden. In alle redelijkheid kun je dat niet ‘veel’ noemen. Wie meer restafval heeft dan 0,7 zak per week, gaat betalen. Een gezin met twee zakken restafval per week schiet al ruimschoots door de 500 euro heffing per jaar, in de plannen van de huidige coalitie. Dat is 50 procent kostenstijging.”

Debat na de verkiezingen 
De oppositiepartij wil een beter debat, beter onderzoek naar alternatieven, beter onderbouwing en een gunstiger financieel plaatje voor de burger voordat de partij eventueel akkoord zou gaan met een recycletarief. Doevendans: “Of liever nog: stel het hele besluit uit tot na de verkiezingen van 16 maart. Eén maand voordat je als gemeentebestuur vertrekt, past het niet om zo’n ingrijpend nieuw systeem er nog snel doorheen te jagen.”

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!