maandag 29 november 2021

Alles over Ambacht

Realistisch Ambacht kritisch over recycletarief: ‘Betalen per zak restafval gaat problemen geven’

12 november 2021

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het zou nooit gebeuren, maar gebeurt nu toch: inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht gaan betalen per aangeboden vuilniszak of container restafval. Fractievoorzitter Oene Doevendans van de oppositiepartij Realistisch Ambacht baalt ervan. “Het is maar zeer de vraag of dit gaat helpen om Ambachters hun afval beter te laten scheiden.”

De simpele handeling ‘pasje op de container, klep open, zak erin’ moet tussen de 2,50 en 3,50 euro per keer gaan kosten voor een gewone huisvuilzak. Ouderen, alleenwonenden of heel goede afvalscheiders kunnen voor half geld een kleine zak inwerpen in een kleinere opening. Het zogeheten ‘recycletarief’ – zowel voor de ondergrondse container als voor het legen van de minicontainer (de kliko) – is één maatregel uit een pakket dat op 1 januari 2023 moet ingaan. De gemeenteraad besluit hierover op 6 december a.s. Andere maatregelen zijn: plastic en blik worden vaker (wekelijks) opgehaald, de centrale plasticcontainers bij winkelcentra verdwijnen, de restafvalkliko in buitengebieden wordt nog maar eens per vier weken geleegd en het aantal ondergrondse restafvalcontainers wordt in heel Ambacht verminderd met 100 tot 150 stuks, van de huidige 377. De loopafstand kan daardoor toenemen tot 200 meter hemelsbreed, dus te voet zelfs nog een stuk verder. Nu is dat 80 meter.

Snel erdoorheen
Doevendans: “Sinds deze gemeente overstapte op containers met toegangspasjes, vreesden inwoners al dat dit de opmaat zou zijn tot betalen per zak. Steeds is beloofd dat dit niet zo zou zijn en lange tijd maakte de gemeente dat ook waar. Nu wil de huidige coalitie in de laatste maanden van de raadsperiode dit er nog snel doorheen hebben.” Realistisch Ambacht heeft niet de illusie het plan tegen te kunnen houden, maar zal er zeer kritische vragen over stellen op 6 december. “Wij Ambachters blijken nogal slecht in afval scheiden”, beaamt Doevendans. “De hoeveelheid restafval ligt hier met 277 kilo per jaar per inwoner hoger dan in andere gemeenten. Dat is niet oké en daar moeten we zeker wat aan doen. Het college van B&W claimt dat dankzij de voorgenomen maatregelen het volume zal dalen naar 158 kilo. Maar dat is nog steeds bij lange na niet het landelijke streefgetal. Dus onze vraag zal zijn: welke stap komt hierna nog en wat gaat die dan weer kosten?”

Waaromvraag
Het invoeren van het recycletarief kost 600.000 euro en de benodigde vervanging van alle containerzuilen kost ruim een miljoen euro. Doevendans: “Ik wil graag weten of en hoe dat zich moet gaan terugverdienen. Beter zou het zijn geweest om uit te zoeken waarom Ambachters zo slecht scheiden. Er is onderzoek onder burgers gehouden, maar daar pikt het college vooral uit dat een ruime meerderheid van de inwoners het nieuwe systeem wel best vindt. De waaromvraag over het Ambachtse afvalscheidingsgedrag is niet beantwoord, dus dan houd je helaas inderdaad alleen dwangmaatregelen over.”

Dumping
Doevendans vreest tal van hindernissen die in de praktijk kunnen optreden en waar het college in zijn ogen nu nogal makkelijk overheen stapt. “Er zal geen toename van afvaldumping optreden, wordt heel stellig beweerd. Onze partij gelooft dat niet. Mensen zijn inventief als je ze in hun portemonnee raakt en dumpen kent vele vormen. Nu worden ook al regelmatig de deksels van de containers geforceerd en die staan dan dagen open. Het college zegt met dezelfde stelligheid: de kwaliteit van het recyclebare afval (de PMD-zak) zal niet afnemen, want die zak is doorzichtig dus je kunt niet smokkelen door daar restafval in te doen. Maar je gelooft toch niet echt dat de ophalers of de handhavers precies gaan bekijken wat er in het midden van al die zakken zit? Straten die slecht scoren met scheiden, krijgen een ‘afvalcoach’ op hun dak. Daar hebben we in Ambacht ervaring mee en die stemt niet hoopvol.”

Medisch geheim
Als de totale hoeveelheid restafval daalt, gaat de afvalstoffenheffing voor burgers omlaag, verwachten de coalitiepartijen. Door de bijbetaling per zak gaan dan de grootste ‘vervuilers’ het meeste betalen. “Het wordt dus een sport om zo veel mogelijk per keer in de containeropening te persen”, denkt Doevendans. Sommige mensen hebben buiten hun schuld veel meer restafval, bijvoorbeeld door incontinentiemateriaal. Zij kunnen een ontheffing aanvragen, met een medische verklaring. De voorman van Realistisch Ambacht zegt daarover: “Daar wil ik eigenlijk niet eens over nadenken, dat je van inwoners verlangt om een briefje op het gemeentehuis te brengen waarop de dokter zegt dat je moeilijk je plas kan ophouden, zodat je korting krijgt op je afvalnota. Wie beheert straks die medisch geheime gegevens en moet je het dan steeds komen melden als er iets verandert in je toestand? Ik denk dat we van dit pakket maatregelen op veel punten spijt krijgen.”

Foto
Oene Doevendans van Realistisch Ambacht bij de container in zijn straat: ‘Het wordt een sport om er zo veel mogelijk per keer in te persen’.

Lees meer over:

restafval betalen
Deel dit bericht met je vrienden!