maandag 24 januari 2022

Alles over Ambacht

Het gemeentehuis

Ambachtse raadszaal krijgt videostream; CDA en SGP-CU wel kritisch

6 oktober 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De Ambachtse raadzaal krijgt een videoverbinding. Hierdoor kunnen geïnteresseerden de raadsleden niet alleen horen, maar ook direct zien als ze spreken. De techniek is vooral bedoeld om raadsvergaderingen thuis rechtstreeks te kunnen bekijken. De vergaderingen kunnen ook later teruggekeken worden.

Hoewel de raad unaniem instemde met het voorstel tot videoverbinding, waren de christelijke partijen aanvankelijk kritisch. Zo had de SGP-ChristenUnie een zeer kritische insteek bij de behandeling van dit raadsvoorstel. De eerste woordvoerder, Leo Platschorre, vroeg om een nieuwe procedure en nieuw plan van aanpak. Ook was hij niet overtuigd van de juridische onderbouwing, die de griffie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hadden aangeleverd. “Er zijn gemeenten die er anders tegen aan kijken", legde Platschorre uit.

Te veel risico's
De tweede SGP-CU-woordvoerder was Peter Boudewijn die de fractiebezwaren nog eens toelichtte. “Er wordt vrij makkelijk gedaan over de kosten. We hoeven toch niet in een Roll Royce te rijden als het in een Skoda ook kan.” Hij had twijfels over het budget, de kosten en risico’s voor de gemeente. Evenals de SGP-CU toonde het CDA zich kritisch. Woordvoerder William Lagendijk was blij met de aanscherping van het voorstel, maar bleef moeite houden met de “open einden” en de “risico’s” die hij zag in het contract. Verder vroeg hij om een evaluatie na een half jaar.

Dank
Tot slot bedankte Lagendijk de griffier Gert Logt voor het de onderzoeksactiviteiten en werkzaamheden die de griffier voor dit raadsvoorstel heeft gedaan. Hiermee duidde Lagendijk met name op Logts extra onderzoek naar de juridische basis van het voorstel bij de VNG. De woordvoerders van Gemeente Belangen, E.V.A., Realistisch Ambacht, D66, en VVD sloten zich aan bij Lagendijks verbale bedankje voor de griffier. 

Snelle invoering 
De volgende sprekers, Marijke Gommans (D66), Adrie Scheurwater (E.V.A.), Oene Doevendans (Realistisch Ambacht) en Jan Struik (A.U.B.), drongen aan op een snelle invoering van deze streaming. “We moeten niet blijven investeren in allerlei lapmiddelen”, aldus Gommans. Het voorstel tot aanschaf van de videostreaming had volgens deze partijen niet een maand hoeven te worden uitgesteld: “Voor het zomerreces lag het voorstel er al. Alle fracties hadden hun standpunt in september al kunnen bepalen”, verduidelijkt Struik.

Besparing van €25.000,-
Evenals Bert van der Wulp (PvdA) ziet Struik de streaming als een middel om de burgerparticipatie te bevorderen. Oene Doevendans herinnerde er nog eens dat door zijn toedoen nu een goedkoper raadsvoorstel op tafel ligt dan het  aanvankelijke voorstel. “Ik ga mijn achterban vertellen dat we € 25.000,- hebben bespaard en nu slechts € 55.000,- betalen”.

Verplichting videostream
Burgermeester Jan Heijkoop gaf aan dat de juridische onderbouwing om de videostream aan te leggen veel tijd heeft gekost. “De VNG gaf hierover tegenstrijdige verklaringen af, waardoor objectivering is gevraagd aan de VNG en de griffier hiervoor veel extra onderzoek moest doen”, aldus de burgervader. De burgemeester wil ook de griffier betrekken bij het vraagstuk van de toekomstige financiële aspecten. Raadsleden met ideeën hierover kunnen met de griffier van gedachten wisselen. In de richting van het CDA zegde hij een evaluatie na een half jaar toe.

Vastberaden burgemeester
Heijkoop had geen behoefte om een nieuwe procedure te starten, zoals de SGP-ChristenUnie wilde: “Voor zo’n procedure hebben we geen kennis in huis. Er moet dan extern deskundigheid worden ingehuurd. En ik denk dat deze inhuur meer kost dan meerkosten van dit voorstel”, aldus de vastberaden burgemeester. De vergadering werd gehouden in de raadszaal en is hier terug te kijken. 

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!