zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Nu nog een trein, over tien jaar wellicht een lightrail

Provincie vraagt meer geld voor lightrail tussen Rotterdam en Dordrecht

8 december 2020 (door Jan-Willem Schneider)

DRECHTSTEDEN - Al jaren pleit de provincie voor een lightrailverbinding tussen Dordrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Via een lightrail kunnen reizigers zich snel en spoorboekloos verplaatsen in de stedelijke gebieden. "Die uitbreiding van het netwerk is nodig om de bereikbaarheid en leefbaarheid op orde te houden. Om de bouw van 240.000 nieuwe huizen mogelijk te maken en om de universiteitssteden optimaal met elkaar te verbinden", aldus de provincie.

Gedeputeerde Floor Vermeulen heeft donderdag 3 december tijdens de internationale Green Deal Makers Summit van POLIS gepleit voor meer slimme verbindingen tussen Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Met zijn pleidooi hoopt de gedeputeerde meer geld te krijgen voor het project dat zo'n drie miljard euro kost. Een deel van het bedrag hoopt de provincie te krijgen uit het Nationaal Groeifonds. "Het Nationaal Groeifonds is bedoeld om een boost te geven aan het verdienvermogen in Nederland. Goede, vlotte verbindingen zullen daar zeker aan bijdragen", verduidelijkt Jaap Smit, commissaris van de Koning in onze provincie. 

Universiteiten en meer woningen
Een extra impuls vormen de aanwezigheid van universiteiten. "Dat zijn bolwerken van innovatie en door ze met elkaar te verbinden, kunnen we het verdienvermogen enorm stimuleren", vertelt Smit. Hoewel de Drechtsteden weinig universiteiten hebben, heeft onze regio wel degelijk baat bij een lightrail. Zo hebben Zwijndrecht en Dordrecht de komende jaren plannen om te bouwen in aan de spoorlijn, in de zogeheten Spoorzone. "De zone biedt kansen voor het creëren van 6.000 tot 9.000 nieuwe woningen en 2.500 nieuwe banen in de komende 10 jaar", aldus de gemeente Zwijndrecht. Om het autogebruik terug te dringen en de bereikbaarheid te waarborgen, pleiten provincie en gemeentes voor een frequente, snelle verbinding. 

2022: Meer sprinters tussen Rotterdam en Dordrecht
De NS komt volgend jaar al met een frequentieverhoging van de sprinters tussen Rotterdam en Dordrecht. Zo gaan ze in plaats van elk kwartier om de tien minuten rijden. "De frequentieverhoging wordt een flinke verbetering, vooral ook voor mensen die van en naar Zwijndrecht, Barendrecht, Lombardijen, Zuid en Blaak gaan’’, belooft de NS. De tienminutendienst begint om zeven uur ‘s morgens en loopt door tot zeven uur ‘s avonds. Hoewel de treinen nu nog minimaal bezet zijn, verwacht de provincie na de coronacrisis weer een snelle toename van reizigers. 

2030: Wellicht een lightrail
Over de plannen voor de lightrail zal een commissie oordelen. Haar beslissing wordt in de eerste helft van het komende jaar verwacht. Als de plannen worden uitgewerkt, ligt de lightrailverbinding er rond 2030. De verbinding zal in eerste instantie vergelijkbaar zijn met de Hoekse Lijn en de Randstadrail die Den Haag via Zoetermeer verbindt met Rotterdam. 

Zie ook:

Lees meer over:

lightrail verbinding provincie
Deel dit bericht met je vrienden!