zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

De gedeeltelijke lockdown is voor veel mensen onprettig

Bijwerkingen gedeeltelijke lockdown: meer eenzaamheid, huiselijke spanningen en verlies mentale veerkracht

2 november 2020 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De gedeeltelijke lockdown leidt tot bijwerkingen die steeds meer gaan doorwegen. Voorbeelden uit ons dorp zijn: toenemende eenzaamheid, verveling, oplopende spanningen in gezinnen en een algeheel verlies van mentale veerkracht. Dat vertelden burgemeester Jan Heijkoop en wethouder Steven van Die (CDA) tijdens de Algemene Beschouwingen op maandagavond 2 november.

Als wethouder van het sociaal domein merkt Steven van Die veel van de gedeeltelijke lockdown. "Zoals in elke crisis merken de zwakkeren in de samenleving nu het meeste, al raken de maatregelen iedereen. De gevolgen zijn: toenemende eenzaamheid, oplopende spanningen in gezinnen en een aanzienlijk verlies aan mentale veerkracht. Om te kunnen helpen organiseert het wijk- en jeugdteam normaliter inloopspreekuren, maar dat mag nu niet. Vandaar dat het team zoekt naar creatieve oplossingen, zoals gesprekken in de tuin en op straat". 

Waken voor snelkookpan aan problemen
De (tijdelijke) afbouw van voorzieningen om mensen te ondersteunen, baart Van Die zorgen. Als voorbeeld noemt hij een restaurant van ouderenzorgcentrum De Blije Borgh dat moest sluiten. "De sluiting van zo'n restaurant heeft meerdere effecten; ten eerste wordt de mantelzorger nu zwaarder belast en ten tweede zit het personeel nu (tijdelijk) thuis. Zo ontstaat er een domino-effect en moeten we waken voor een snelkookpan aan problemen. Om dat te vermijden beloof ik dat de gemeente getroffen voorzieningen zoveel mogelijk zal ondersteunen met (financiële) middelen, al dan niet gecombineerd met advies".    

Ongelukkige jongeren veroorzaken meer overlast
Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kampen met de bijwerkingen van de gedeeltelijke lockdown. Zo worstelt de jeugd met toenemende eenzaamheid en een zekere verveling, wat leidt tot meer overlast. "Omdat alle gelegenheden gesloten zijn, kunnen jongelui nergens heen. Om zich toch te ontspannen, hangt de jeugd nu vaker onder meer in winkelcentrum Hoog Ambacht, wat extra overlast geeft. Dat gebeurt niet voortdurend, maar telkens in golven", vertelt burgemeester Jan Heijkoop. "Om de overlast te beperken willen we graag een overleg inplannen tussen alle raadsleden, omwonenden, jeugd en jongerenwerkers. Of de jeugd komt, is de vraag; we weten dat ze ons als uiterst kritisch ervaren. Verder bekijken we of we een passende activiteit voor de jongeren kunnen organiseren, maar dat is voer voor verder overleg".  

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!