zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Overvolle brievenbussen in wijk Kruiswiel, PostNL lost probleem niet op

24 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Bewoners van de wijk Kruiswiel kampen al een tijdje met overvolle brievenbussen. Aan het eind van 2020 verergerde het probleem, wat veel bewoners wijten aan postbedrijf PostNL. “In november heeft PostNL een brievenbus bij Graaf Willemlaan 87 verwijderd. Ondanks herhaalde verzoeken wil het bedrijf de bus niet terugplaatsen. Dat is jammer, want nu benutten bewoners andere brievenbussen die te snel vol zijn”, verduidelijkt Ary Cramer. Hij is buurtbewoner en burgerraadslid bij Echt Voor Ambacht (E.V.A.).

Als Ambachter en burgerraadslid kreeg Ary veel klachten van buurtbewoners over de verwijderde brievenbus aan de Graaf Willemlaan. Half november 2020 schreef hij dan ook een brief aan PostNL met het verzoek om terugplaatsing. “Door de verwijdering moeten veel ouderen verder lopen om hun post te bezorgen. Dat is problematisch, omdat ouderen meestal minder mobiel zijn dan jongeren. Als alternatief gaan veel mensen naar de Willem de Zwijgerstraat, maar die brievenbus puilt vaak uit. Hetzelfde gebeurt bij de bus aan de Gerard Alewijnstraat”, vertelt Ary verontwaardigd.

PostNL: “We voldoen aan Postwet”
Nadat Ary zich had beklaagd bij PostNL, ontving hij een brief van het postbedrijf. In het document stelt PostNL dat het zich aan de Postwet houdt en let op de Zorgkaart. Op die kaart staan zorginstellingen, zoals De Blije Borgh, aangegeven, waarmee PostNL naar eigen zeggen rekening houdt. Het bedrijf schrijft: “De Postwet geeft aan dat de maximale afstand van bewoner tot een brievenbus 1000 meter hemelsbreed moet zijn. Wij voldoen hier ruim aan de Postwet […]. Wij hopen op begrip hiervoor. Wij hebben ervoor gekozen om de brievenbus aan de Graaf Willemlaan te verwijderen, zodat de brievenbus aan de Gerard Alewijnstraat 18 kon blijven staan. Deze brievenbus staat nabij zorginstelling De Blije Borgh.”

Geen brievenbus aan Graaf Willemlaan meer
Als alternatief voor de wijk Kruiswiel verwijs PostNL naar een brievenbus in Ridderkerk, en wel aan Pruimendijk 300. “Wellicht is dat een goed alternatief. Deze bevindt zich op 560 meter loopafstand”, verduidelijkt de instelling in haar brief. Zo blijft PostNL bij haar besluit dat de bus aan de Graaf Willemlaan niet terugkomt, tot ergernis van Ary. “Het menselijke aspect (dat er veel ouderen wonen in Kruiswiel) wordt totaal genegeerd”, zegt hij verontwaardigd. Maar ondanks Ary’s irritatie (en die van veel bewoners) zal de brievenbus aan de Graaf Willemlaan niet terugkeren.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!