zondag 16 mei 2021

Alles over Ambacht

Oene Doevendans (Realistisch Ambacht): "Politiek is leuk!"

10 april 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Oene Doevendans, fractievoorzitter van Realistisch Ambacht, schrijft maandelijks een column voor Ambacht.net. Deze maand beschrijft Oene zijn passie voor het politieke spel dat hij illustreert met actuele voorbeelden als de Omtzigt-affaire. Vervolgens geeft Oene een inkijkje in de Ambachtse politiek, waarin de politicus een redelijk en rechts geluid wil vertolken. Hij schrijft:

Politiek is leuk!
In die ene maand tussen mijn vorige column en deze, is er ontzettend veel gebeurd in de landelijke politiek. We vielen van de ene onthulling in de andere doofpot. We balanceerden tussen een motie van afkeuring en eentje van wantrouwen. Zelfs buitenlandse media ‘smulden’ mee van de zelden zo openlijk vertoonde politieke machtsspelletjes. Uit een Duitse krant: ‘De zittende en herkozen premier Rutte is door zijn volkomen ongeloofwaardige gedrag in de Omtzigt-affaire van de ene op de andere dag een groot deel van zijn politiek kapitaal kwijtgeraakt’. Bam. Kom dat maar eens te boven.

Ik zeg het u eerlijk: ik vond het reuze onderhoudend en leerzaam. Omdat we allemaal weten, of op z’n minst vermoeden, dat de Haagse politiek achter de schermen zo rolt. Maar nu zágen we de hoofdrolspelers bijna letterlijk over de bühne rollen. Zij die gelogen hadden, waren hun vertrouwde rugdekking kwijt. Degenen die dat aan de kaak stelden, roken bloed en gingen vol op het orgel. Ik vind dat we dat als kiezers allemaal best eens mogen zien, al verdiende het geen schoonheidsprijs. Want het parlement controleert de regering, maar wij burgers controleren het parlement. Althans, eens in de vier jaar.


Wij doen het wat netter
En zo kom ik op de lokale politiek, waar ik alweer drie raadsperiodes deel van uitmaak. Zo smeuïg als afgelopen week in Den Haag, gaat het er in de Ambachtse arena niet aan toe. Maar ook wij spelen een spel van belangen afwegen, geven en nemen. We doen dat in het algemeen netter. We zijn ervan doordrongen dat we elkaar in een relatief kleine gemeente hard nodig hebben. Maar het spel an sich, dat vind ik echt leuk. Dat hoort onlosmakelijk bij een democratische samenleving. 

Wat leren de Kamerverkiezingen van 17 maart ons nu over de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar? Kort samengevat kun je stellen dat links flink heeft verloren, het midden iets gewonnen heeft en ook rechts groter is geworden. Wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor een nieuwe regering is op het moment van schrijven nog onbekend. Máár: wat de gevolgen zijn voor de lokale verkiezingen van 2022, daar durf ik al wél iets over te voorspellen! Eén op de vijf Ambachters stemde landelijk namelijk op een rechtse partij die in onze eigen gemeente niet op de lijst staat.

Vertellen waar we voor staan
Voor mijn partij Realistisch Ambacht is dat een heel belangrijke constatering. Wij profileren ons namelijk als een liberaal-conservatieve partij en als ‘het redelijke rechtse geluid’. We hebben kunnen zien dat wij een grote potentiële achterban hebben. De kunst wordt om die plaatsgenoten naar de stembus te krijgen, want kennelijk laten zij de gemeenteraadsverkiezingen links liggen. Dat vinden  we zonde voor rechts. Daarom hebben we gemeend dat het goed was om een jaar van tevoren, direct na de landelijke verkiezingen, als eerste partij te vertellen waar wij voor staan.

U vindt ons programma op www.realistischambacht.nl. Twee speerpunten die ik hier wil benoemen, zijn: meer openstellingen op zondag én een vrije keus voor alle Ambachters om van het gas af, of aan de zonne-energie te gaan. Geen dwang; respect voor alle standpunten. Ik heb voor dit gedachtegoed de steun gekregen van twee veelbelovende mede-kandidaat-raadsleden, Ferdi de Jong en Frank van den Elsen. U vindt hen ook op de site. En we kunnen meer enthousiaste mensen gebruiken: als bestuurslid, als kandidaat-(burger)raadslid, als lid, als sponsor in geld of natura.


Waarom ú er ook bij hoort
Waarom zou ik dat doen, hoor ik u vragen? Dat brengt me op de titel van deze column. Politiek is leuk. Echt. Het mooie vind ik dat je heel goed op de hoogte bent van wat er in je eigen dorp, wijk, buurt of regio staat te gebeuren. En als je het goed en grondig doet, dan weet je ook wat de mensen daarvan vinden. Om vervolgens mede sturing te kunnen geven, of je nu deel van een coalitie uitmaakt of niet. Ook vanuit de oppositierol kun je van betekenis zijn door positief-kritisch naar plannen te kijken en verbeteringen voor te stellen. Een recent voorbeeld daarvan is een motie die wij hebben ingediend om niet de geplande ombouw te plaatsen rondom de technische installatie op het dak van een nieuwe school. Dit leverde een besparing op van 100.000 euro. Een hek van een ton! Dat er nu dus niet komt. Daar kunnen we mooi andere zaken voor realiseren, waar we samen veel meer aan hebben. Deze nuchtere en realistische kijk op zaken zie ik als het handelsmerk van onze partij.


Ontwikkel uzelf, word politiek actief
En, om op úw vraag terug te komen waarom u dit zou doen: een bijkomend voordeel van actief zijn in de lokale politiek is dat je jezelf ontwikkelt, analytisch leert denken, leert onderhandelen en je gedachten leert formuleren en presenteren. Vaardigheden waar je ook in het gewone leven veel aan hebt en daarmee tevens een beloning voor de geïnvesteerde vrije tijd. Bij Realistisch Ambacht besteden we aandacht aan het vormen en trainen van onze volksvertegenwoordigers. Het spel spelen lukt immers pas als je de basisregels kent. Al doende word je er beter in en leer je soms wat steviger in de wedstrijd te gaan zitten. Maar: altijd vanuit de inhoud en vanuit onderling respect, waar mogelijk met wat humor. Ambacht hoeft tenslotte geen Den Haag te worden.

Door: Oene Doevendans, fractievoorzitter Realistisch Ambacht

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!