zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Oene Doevendans (Realistisch Ambacht): "Coalitie mag ondernemersfonds niet afdwingen"

12 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Oene Doevendans, fractievoorzitter van Realistisch Ambacht, schrijft maandelijks een column voor Ambacht.net. Deze maand wijst Oene op een thema dat eraan komt, namelijk de realisatie van een ondernemersfonds. Het verplichte karakter van het fonds stoort de politicus. Hij schrijft: 

Actualiteit
In deze columns is het de bedoeling dat politieke partijen ingaan op een actueel onderwerp of iets wat hen op dit actuele moment heel erg bezig houdt. Deze keer levert Realistisch Ambacht een korte column die zelfs vooruit loopt op de actualiteit.Want we willen het graag hebben over een raadsvoorstel wat er hoogstwaarschijnlijk op niet al te lange termijn aan staat te komen. Het gaat hierbij over een op te zetten ondernemersfonds. Zo’n fonds kan in de basis best leuk zijn voor inwoners van een gemeente, er worden bijvoorbeeld activiteiten in winkelcentra uit gefinancierd, of sfeerverlichting tijdens feestdagen. Maar ook zaken als “centrummanagement”, “parkmanagement”, “beveiliging” en dergelijke kunnen hieruit betaald worden. Daar zit zeker niet elke ondernemer/inwoner op te wachten.

WikiPedia
WikiPedia zegt onder ander het volgende over een ondernemerfonds:

"Het oprichten van een Ondernemersfonds is doorgaans een zaak van ondernemers. De gemeente speelt een faciliterende rol bij de komst van een ondernemersfonds. Enkel de gemeenteraad kan besluiten tot installatie van een Ondernemersfonds door aanpassing van de belastingtarieven (ozb of reclamebelasting). De raad gaat daar doorgaans enkel mee akkoord als de ondernemers aankomen met een goed beargumenteerd plan, een idee over de organisatie en aansturing van het fonds (gebiedsindeling, heffingsvariant, hoogte van de bijdrage, ambities en uitdagingen, bestedingsvoorstellen). Het uitschrijven van een grootschalige peiling of enquête is niet verplicht voor de komst van een fonds. Als de gemeente akkoord gaat, komt er een stichting die de gelden beheert. In een convenant worden de afspraken met de gemeente vastgelegd."

Vrijwillig of gedwongen
Ons probleem met dit ondernemersfonds is dat het college van SGP/ChristenUnie, GemeenteBelangen en het CDA deelname aan dit fonds willen afdwingen/forceren. Zij zijn van plan om de OZB voor “niet-woningen” te verhogen, waardoor alle ondernemers verplicht zijn om hieraan mee te doen. Realistisch Ambacht is van mening dat deelname aan het fonds op basis van vrijwilligheid zou moeten gebeuren. De insteek van de gedwongen deelname komt ook vanuit een behoorlijk negatieve kijk op ondernemers. Zij die niet mee zouden willen doen aan dit fonds worden beschouwd als zogenaamde “free-riders”. Wij zijn veel positiever over ondernemers en vinden dit een kortzichtige en verkeerde kijk. Diegenen die niet mee willen doen aan een ondernemersfonds (of, in het geval van de huidige crisis elke cent om moeten draaien en niet eens echt mee kunnen doen aan dat fonds) worden door dit college toch gedwongen.
In de modekreten van deze coalitie zouden wij dit “gedwongen participatie” willen noemen.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!