dinsdag 13 april 2021

Alles over Ambacht

Vrijheid op het ijs ondanks corona

Oene Doevendans (Realistisch Ambacht): "Elke corona-maatregel vereist de afweging of het middel niet erger is dan de kwaal"

26 februari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Oene Doevendans, fractievoorzitter van Realistisch Ambacht, gaat maandelijks een column schrijven voor Ambacht.net. In zijn eerste column belicht Oene actuele thema's als ijspret, corona en vrijheid. Zo stelt de politicus onder meer vragen bij de avondklok en pleit hij voor een realistische omgang met corona.

IJspret, corona en vrijheid
Een paar weken geleden beleefden we eindelijk met z’n allen een geluksmomentje in deze treurige coronatijd. Koning Winter had flink doorgezet. Met dank aan een soepel gemeentebestuur en vooral een lokale ondernemer konden we massaal schaatsen op een ondergespoten weilandje en later ook op dichtgevroren sloten en meertjes. Een winterweek zoals we die al jaren niet meegemaakt hadden, was eindelijk daar en zorgde voor een flinke schaatskoorts.

Vrijheid op het ijs
De opluchting was immens, een juk viel van de schouders: eindelijk weer wat ontspanning en vrijheid! Ik heb mensen ontmoet die spontaan in tranen uitbarstten toen ik vroeg of ze het naar hun zin hadden. Hieruit blijkt maar weer dat je je pas echt realiseert wat je vrijheid waard is op het moment dat deze afgenomen is.

Beklemmende avondklok deprimeert
De maatregelen van dit kabinet uit de naam van corona houden onze samenleving enorm in hun greep. Sommige zijn terecht en nodig, andere niet. Onze ondernemers staat het water allang niet meer aan de lippen, maar al boven de kruin. De avondklok zorgt voor depressies en een beklemmend gevoel voor zowel jongeren als ouderen. Dit is tot nu toe de meest draconische maatregel van dit kabinet, die ook nog eens met veel rechterlijke inspanning overeind is gehouden. Op één dag, waar in de ochtend een rechterlijke uitspraak luidde dat de avondklok niet wettelijk houdbaar was, werd dit ’s avonds alweer tenietgedaan. De spertijd bleef. Vervolgens werd er onder stoom en kokend water een noodwet uitgeperst. Het laat een zuur gevoel achter, zeker als je weet dat onderzoek in Frankrijk heeft aangetoond dat het effect van zo’n avondklok minimaal is.

Realistische afweging van coronamaatregelen
We zijn bijna een jaar aan coronamaatregelen verder en als u nog niet coronamoe bent, behoort u tot een selecte groep mensen. Vaak krijg ik de vraag hoe ik hier tegenaan kijk en wat ik van deze maatregelen vind. Vooropgesteld: corona is meer dan een griepje en je zult dus maatregelen moeten treffen om ervoor te zorgen dat dit virus zich niet ongebreideld verspreidt. Hierbij hoort wél altijd een realistische, eerlijke en niet-politieke afweging of het middel niet erger is dan de kwaal.

Geen bangmakerij, maar realisme
Daarnaast zou je zo’n gezondheidscrisis niet moeten willen gebruiken voor politiek gewin. Dat lijkt momenteel wel het geval. Landelijke politici roepen dat papa en mama, opa en oma, doodgaan als we ons niet aan de regels houden. Of, over een ander onderwerp (klimaat): dat we de keus hebben tussen ‘doen of doodgaan’. Als lokale politicus volg ik zulke bangmakerij met verbazing. Ik bedrijf politiek liever vanuit het motto dat we het beste voor hebben met Ambacht en dat we daarbij realistisch oordelen en handelen en niet vals inspelen op emoties. Gelukkig zijn er op 17 maart landelijke verkiezingen, je merkt dat al aan de (tijdelijke?) verlichting van de maatregelen.

Let op stemgedrag in Eerste en Tweede Kamer
In deze eerste politieke column ga ik geen stemadvies geven voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Iedereen kan zich verdiepen in de verkiezingsprogramma’s. Wel adviseer ik om niet alleen naar die programma’s te kijken, maar ook naar wat partijen in de afgelopen tijden in de Tweede en Eerste Kamer daadwerkelijk gestemd hebben! Dat wijkt in de praktijk helaas nogal eens af van de mooie beloften. Denk daarbij vooral na over wat uw vrijheid u waard is!

Oene Doevendans,
fractievoorzitter Realistisch Ambacht

Foto Eveline Neeleman

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!