zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Leerorkest Drechtsteden opent instrumentendepot

13 oktober 2020

DORDRECHT - Leerorkest Drechtsteden heeft vandaag, maandag 12 oktober, de sleutel ontvangen van een eigen instrumentendepot in de Biesboschhal. Daar kunnen straks bovendien jongeren worden opgeleid om onder meer de instrumenten te onderhouden en op andere manieren een bijdrage te leveren aan de stichting.     

Het Leerorkest staat voor een innovatieve vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen de kans krijgen om tijdens schooltijd een muziekinstrument te leren bespelen. Muziek maken heeft een heel positieve invloed op de algehele ontwikkeling van kinderen.

Droom komt uit
Met het eigen instrumentendepot komt een droom uit voor voorzitter Lucienne van der Lans. ,,Al in 2016, toen een van mijn eigen violen via toen nog prinses Maxima in het instrumentendepot van Amsterdam terechtkwam, wilde ik een eigen opslagplaats in de Drechtsteden. ‘Dan moet je een leerorkest beginnen’, was de suggestie van Marco de Souza, initiatiefnemer van het Leerorkest in de hoofdstad.’’
Sindsdien verzorgt het Leerorkest op een groeiend aantal scholen in de Drechtsteden muzieklessen op school, gericht op het samenspelen in een symfonieorkest. De instrumenten staan nu verspreid bij onder meer het bestuur, scholen, stichting Durf. 

Het nieuwe leren
Leerorkest Drechtsteden krijgt nu onderdak in de Biesboschhal waar de stichting S.I.T.Y Youniversity werkt aan de opzet van het nieuwe leren. Jongeren die in het reguliere onderwijs zijn uitgevallen, krijgen hier een nieuwe kans. ,,Muziek is een belangrijk onderdeel van het nieuwe leren”, aldus Michel de Man van de stichting.

Lucienne van der Lans: ,,Er zijn al vrijwilligers die de instrumenten onderhouden. Zij zijn ook bereid jongeren op te leiden. Deze plannen gaan we nu verder uitwerken. En er zijn meer mogelijkheden voor de jongeren. Denk aan administratie bijhouden, logistiek, vervoer naar scholen. Wie weet kan iemand zijn vrachtwagenrijbewijs zo gaan halen.” Allereerst is er nu behoefte aan stellingen, pallets, een werkbank en gereedschap. 

Lees meer over:

drechtsteden leerorkest depot
Deel dit bericht met je vrienden!