dinsdag 18 januari 2022

Alles over Ambacht

Wethouder Lafleur en kinderen van De Wijngaard onthullen bord Tiny Forest in Sophiapark

Leerlingen De Wijngaard verzorgen eerste Tiny Forest in Ambacht

30 november 2021

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Midden in het Sophiapark is het eerste Tiny Forest in Hendrik-Ido-Ambacht verrezen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het kleine bos heeft wel grootse aspiraties: de kinderen van De Wijngaard gaven het de naam ‘Sophiawoud’. Sowieso hebben de kinderen van de school een bijzondere band met het minibos. Ze hebben geholpen bij de aanleg, krijgen straks les in het buitenlokaal en kunnen er volop spelen.

Tiny Forest Rangers
De leerlingen van De Wijngaard hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos. Ze gaan onderzoek doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen. Wethouder Ralph Lafleur is verheugd met de komst van de Tiny Forests: “In Ambacht hebben we een bijzondere band met groen en bomen. Hier kunnen kinderen al jong leren over de Nederlandse natuur. Bovendien is het een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én de mensen uit de buurt.

Eerste van drie Tiny Forests
Het is de bedoeling dat Ambacht drie Tiny Forests gaat tellen. Op 9 december krijgt de buurt Kruiswiel een Tiny Forest dat gedeeld wordt door basisscholen Tweestroom en Villa Ambacht. De gemeente is nog op zoek naar een school die het derde minibosje wil adopteren. Geïnteresseerde scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van IVN Natuureducatie: www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer-worden 

Verrassing: nóg een extra boom
Bij de aanleg van de Tiny Forest werd de wethouder ook nog verrast door adjunct-directeur Marloes Tolsma van Omgevingsdienst OZHZ. Omdat OZHZ 10 jaar bestaat, bood zij de wethouder een cheque voor een extra boom in Hendrik-Ido-Ambacht. 

De natuur dichterbij 
IVN Natuureducatie wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, voor een wereld waarin contact tussen mens en natuur weer vanzelfsprekend is. Het planten van de minibossen gebeurt in samenwerking met IVN Natuureducatie en de gemeente, met een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
 

Zie ook:

Lees meer over:

tiny forest sophiawoud
Deel dit bericht met je vrienden!