zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Samen eten is één van de activiteiten die Jong Zwijndrecht organiseert

Jong Zwijndrecht: een toffe groep jonge vrijwilligers; doe jij ook mee?

3 november 2020

ZWIJNDRECHTSE WAARD - Jong Zwijndrecht is een vrijwilligersnetwerk voor jongeren dat gelooft in een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien. We inspireren en activeren jongeren en jongvolwassenen om zich in te zetten voor burgers in de Zwijndrechtse Waard, die (bijna) geen sociaal netwerk hebben. Op deze manier hopen wij Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht een stukje mooier te kunnen maken.

In twee jaar tijd is het ons gelukt om een jongerennetwerk van gemiddeld 150 jongeren te creëren. Deze jongeren worden ingezet bij eenmalige praktische hulpvragen van inwoners die op allerlei manieren bij Jong Zwijndrecht terechtkomen. De afgelopen jaren hebben we laten zien dat jongeren in de Zwijndrechtse Waard gemotiveerd zijn om iets voor anderen te doen. Bijvoorbeeld klussen in huis, boodschappen halen, bellen met mensen die zich eenzaam voelen, tuin onkruid vrijmaken, verhuizen enzovoort.

Maatschappelijke Diensttijd
Vanaf maart 2020 zijn wij gestart met de uitvoer van het YourCube Maatschappelijke Diensttijd-project, de zogeheten MDT. Het project is landelijk opgezet om jongeren de kans te geven zich verder te ontwikkelen door inzet voor een ander. Hoe dat precies gebeurt, bepalen de deelnemers in samenspraak met Jong Zwijndrecht. De enige minimumeis is het aantal uur dat tachtig bedraagt (inclusief intake enzovoort).

Europass verdienen
Door mee te doen met MDT kan je ook een Europass verdienen. Dat is een Europees erkend certificaat waarin jouw ervaringen als vrijwilliger vastgelegd kunnen worden. Hierdoor krijg je inzicht in jouw sterke punten, en dit kan je bijvoorbeeld weer helpen bij het vinden van een baan in de toekomst, studie of ander vrijwilligerswerk. 

Toffe praktijkvoorbeelden
Een aantal toffe praktijkvoorbeelden van MDT zijn het voorlezen aan kleine kinderen, leren werken in een make-over winkel of het helpen van kinderen met een taalachterstand. Ben jij of ken jij iemand die interesse heeft in de Maatschappelijke DienstTijd? Stuur dan een mailtje naar mdt@jongzwijndrecht.nl en dan nemen wij contact op!

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!