zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

In Rotterdam voelen we ons thuis; de Maasstad heeft een Hendrik Idoplein

10 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Wist je dat? De gemeente Rotterdam heeft een straat en zelfs een plein vernoemd naar ons dorp. Het gaat om de Hendrik Idostraat en het Hendrik Idoplein in de buurt Kiefhoek. De buurt ligt in het westen van de wijk Bloemhof en grenst aan de Groene Hilledijk. De buurt Kiefhoek heeft nog andere straatnamen die naar onze regio verwijzen, zoals de Sandelingstraat en Oostendamstraat.

De Kiefhoek bestaat uit veel sociale woningbouw en is wereldwijd bekend bij architecten en stedenbouwkundigen. De Kiefhoek was namelijk een woningbouwproject om de lagere arbeidersklasse te verheffen door ze onder meer een beter woonmilieu aan te bieden. Om het ideaal uit te werken gaf het gemeentelijk woningbedrijf zo’n honderd jaar geleden de opdracht aan architect Ko Oud om de buurt te ontwerpen. Zo werd de Kiefhoek tussen 1928 en 1930 opgeleverd. De wijk bestaat nog altijd en is in 1940 niet gebombardeerd.

Museumwoning aan het Hendrik Idoplein
De Kiefhoek kenmerkt zich door een functionalistische opzet van zowel de wijk als de woningen zelf. Zo wilde Oud de bewoners zoveel mogelijk leefruimte bieden in betaalbare woningen. Voor dat doel voorzag de architect de woningen van allerlei inbouwelementen, zoals kastjes, een stookplaats en een kapstok met hoedenplank. Omdat het concept rond 1930 baanbrekend was, plaatste de Union Internationale des Architectes de Kiefhoek in de top 1000 van belangrijkste twintigste-eeuwse gebouwen. Bovendien is er ook een unieke museumwoning aan, jawel, het Hendrik Idoplein.

Foto Google Maps

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!