dinsdag 13 april 2021

Alles over Ambacht

Kwint en Ohio in het Jeugdspeelpark

Hoe gaat het met de alpaca’s Ohio en Kwint?

27 februari 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Evenals winkelcentrum De Schoof en de befaamde wereldbol zijn de alpaca’s Ohio en Kwint niet meer weg te denken uit ons dorp. Hoewel, de laatste weken zijn de dieren minder gesignaleerd dan in de herfst. Wat is er aan de hand? “Ohio heeft last van zijn kniebanden gekregen, waardoor hij minder goed ter been is”, vertelt dierenliefhebber Bas Kooij die veel met de alpaca’s heeft gewandeld.

Ohio en Kwint verblijven in het Jeugdspeelpark en kunnen niet zonder elkaar leven. “Kwint vertikt het om te gaan wandelen zonder Ohio, zodat de dieren het park voorlopig niet verlaten. Die hechte band is kenmerkend voor alpaca’s”, zegt Bas die veel van dieren weet en al jaren in ons dorp woont. “Als jongen werkte ik al met de pony’s van boer Nugteren. Verder had ik thuis honden, zodat ik dieren goed aanvoel. Intussen ben ik met pensioen, zodat Trees Dammer mij vroeg om Ohio en Kwint te socialiseren. Trees is een kennis van mij die het Jeugdspeelpark beheert”.

“Een grote positiviteitswolk”
Op 7 juli 2018 kreeg het Jeugdspeelpark de alpaca’s. “Bij de opening van het nieuwe park zijn Ohio en Kwint geschonken; ze waren toen ongeveer negen maanden oud.” In het begin merkte Bas dat de dieren nog erg schuw waren, zodat hij met hen ging wandelen. “Door veel met Ohio en Kwint te wandelen hebben ze allerlei mensen ontmoet. Van hen kregen we veel positieve reacties en verzoeken. Zo zijn we een keer op bezoek geweest bij iemand die ernstig ziek was. Ook zijn we vorig jaar een paar keer langs de Blije Borgh gelopen, zodat de ouderen ons konden zien aan de overkant van de sloot. Dat hebben we graag gedaan”, vertelt Bas enthousiast.

Wandelbestemmingen
De alpaca’s komen niet alleen bij de Blije Borgh, maar ook op andere plekken. “We komen graag in het gemeentehuis, waar ze erg aardig voor ons zijn”, zegt Bas. “Een andere optie is de markt die we heel gezellig vinden. In de herfst komen Ohio en Kwint ook graag op de Weteringssingel om te snoepen van de vele bladeren die daar liggen. Dan moet ik de alpaca’s echt van de bomen weghouden”. Tijdens het wandelen houdt Bas rekening met de actieradius van de dieren. “Ohio en Kwint kunnen niet bijster lang wandelen, omdat vooral Kwint een zwakke blaas heeft. Hij kan maar drie uur zonder sanitaire pauzes”.

Inspirerende wandelingen
Voor Bas zelf zijn de wandelingen inspirerend. “Ik beheer een Facebook-pagina waarop ik regelmatig de avonturen van de alpaca’s deel. Hun verhalen borrelen op tijdens de wandelingetjes en toen ik ergens wat koffie dronk, suggereerde iemand om zo’n Facebook-pagina te beginnen. Hoewel de suggestie als een geintje bedoeld was, heb ik de pagina gestart en intussen hebben we zo’n 1.660 volgers.” Naast online is Bas offline actief. “Eind 2019 heb ik 58 verhalen gebundeld in een boek en uitgegeven ten bate van het Jeugdspeelpark. Intussen heb ik zo’n 150 exemplaren verkocht, maar er komt geen tweede druk; dat bleek toch te duur”.

Jeugdspeelpark
Het Jeugdspeelpark is een fijne plek voor de alpaca’s, weet Bas. “In het park is een grachtje waarin de dieren heerlijk kunnen badderen. Verder kunnen ze rollen in de zandheuvel in hun eigen weitje. Daarbij worden Ohio en Kwint elk voorjaar geschoren om te vermijden dat de dieren hittestress krijgen.” Ondanks alle toewijding missen Bas en de alpaca’s de kinderen. “Door het ellendige virus missen we juist de kinderen; we zagen hoe ze genoten van ons en het park. We hopen dan ook dat het Jeugdspeelpark snel weer verantwoord open kan”.

Foto Bas Kooij

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!