zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Waar kun je het beste afkoelen in ons dorp?

15 juni 2021 (door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Wellicht heb je het al gevoeld op een zomerse, windstille avond; in het Baxpark is het kouder dan tussen de huizen. Dat gevoel ontstaat door het hitte-eilandeffect, waardoor bebouwde gebieden warmer zijn dan natuurgebieden. In ons dorp kunnen de thermische verschillen oplopen tot maar liefst 1,7 °C, zo blijkt uit de Atlas Leefomgeving. Het warmst is de Paulusweg rond de P.C. Hooftsingel. Relatief koel is de omgeving van de Frelustal en de Waal, waar je dus het best kunt afkoelen komende dagen.

In de hoek Paulusweg, P.C. Hooftsingel, Vondelstraat en Vijverhof ligt de gemiddelde temperatuur zo'n 1,7°C hoger dan de doorsnee buitentemperatuur. Een vergelijkbare afwijking toont de Atlas Leefomgeving voor Landmanshof, Brederodehof, winkelcentrum De Schoof en voor de Ridderhal (parkeerplaats). In de meeste andere Ambachtse straten is het zo'n 1,4°C warmer dan de weersverwachting aangeeft. In groenstroken en parken, zoals het Baxpark, blijft de relatieve opwarming gemiddeld beperkt tot zo’n 0,9 °C. Bijna geen opwarming vind je aan de Waal in het Sandelingenpark (omgeving Frelustal). Daar kun je komende dagen dus de meeste afkoeling vinden. 

Oudere woonwijken warmst, waterrijke parken het koudst
De temperatuurverschillen ontstaan door het hitte-eilandeffect. Het effect treedt op, doordat gebouwen, huizen, wegen en stenen veel warmte vasthouden. Daarbij waait het minder hard in bebouwd gebied. Verder ontstaat er warmte door menselijke activiteit, bijvoorbeeld door rijdende auto’s en airconditioning. Bovendien bestaan woonwijken grotendeels uit verhard oppervlak met weinig bomen, wat zeker geldt in oudere wijken. Hierdoor verdampt er minder vocht en is er minder schaduw, wat de opwarming alleen maar stimuleert. Dit verklaart ook waarom juist het oudere Ambacht (bijvoorbeeld Paulusweg) ’s zomers vrij snel opwarmt, terwijl groene waterrijke gebieden relatief koel blijven.

∆ Overzicht hitte-eilandeffect in ons dorp

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!