zondag 16 januari 2022

Alles over Ambacht

Historisch Genootschap publiceert nieuwe editie Swindregt Were

10 november 2020

ZWIJNDRECHTSE WAARD - Binnenkort is het zover, dan publiceert het Historisch Genootschap een nieuwe uitgave van Swindregt Were. De periodiek belicht de regionale geschiedenis vanuit verschillende invalshoeken en verschijnt twee keer per jaar. In de nieuwste editie is oog voor 'Het Geklank des Konings', recente opgravingen, de Spaanse Griep en 'Lootjesdag'. 

De jongste editie opent met een artikel over Zwijndrecht waarin de auteur jou meeneemt naar de wereld van ‘Het Geklank des Konings’. Het orkest bestaat dit jaar namelijk een eeuw, alle reden voor een feestje! Het artikel beschrijft een aantal hoogtepunten, vooral uit de beginjaren, van deze muziekvereniging. Bijzonder aan dit verhaal is, dat de auteur, als zoon van de voormalige voorzitter, ook een persoonlijke binding met de vereniging heeft. Een combinatie van historische feiten, herinneringen en een aantal prachtige foto’s maken dit artikel een genot om te lezen.

Opgravingen en 'Lootjesdag'
Het tweede artikel heeft oog voor het archeologisch onderzoek dat in 2017 verricht werd tussen de A16 en de Ambachtsezoom. Het onderzoek leidde tot verrassende resultaten en vele bodemvondsten, zoals een eeuwenoude waterput. Studie ervan biedt heel veel inzicht in de vroegste geschiedenis van de Zwijndrechtse Waard. In het derde artikel schrijft Willem Schneider over 'Lootjesdag', een gebeurtenis die voor veel mensen onbekend in de oren zal klinken. Een eeuw geleden echter, was 'Lootjesdag' zo belangrijk dat de dag als feestdag gold. Voor sommigen was het dé dag van het jaar, voor anderen een doorn in het oog. De auteur neemt u mee naar allerlei gebeurtenissen die plaatsvonden rond dit fenomeen.

Spaanse Griep
De nieuwste Swindregt Were eindigt met een artikel over de Spaanse Griep in Hendrik-Ido-Ambacht van de hand van Riny Benschop. Vooral in deze tijden, lijkt het zinvol te kijken naar hoe men in vroegere periodes omging met uitbraken van verschrikkelijke ziekten. De ziekte liet zich ook in deze regio gelden met honderden besmettingen en tientallen doden.

Bestelmogelijkheden
Ben jij nieuwsgierig geworden? Dan kun je een exemplaar bestellen per e-mail of kopen bij Boeketcetera (Dorpstraat 35, Hendrik-Ido-Ambacht) of bij Tabac and Gifts Walburg (Hof van Holland 54 , Zwijndrecht). Leden van het Historisch Genootschap krijgen een gratis exemplaar, evenals leden van Historische Vereniging Zwijndrecht.  

Bron: Historisch Genootschap

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!